Νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν στον κλάδο εστίασης

Νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν στον κλάδο εστίασης

- Τι εκτιμά ο πρόεδρος του Σωματείου καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος Ημαθίας


Την υποχρεωτική απαλλαγή από τα τέλη καταλήψεων κοινοχρήστων χώρων των δήμων και των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, ζήτησαν, μεταξύ των θεμάτων που έθεσαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης.

Τα θέματα που αφορούν στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, που πραγματοποιήθηκε χθες σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτιστικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς, μαζί με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΣΕ, οι εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στα εξής:

   - στην ανάγκη της υποχρεωτικής απαλλαγής των τελών καταλήψεων κοινοχρήστων χώρων των δήμων και των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά το διάστημα των lockdown (Μαρτίου-Μαΐου 2020 και Νοεμβρίου 2020 έως τον Ιούνιο 2021).

   -Στην ανάγκη επαναφοράς της ρύθμισης των χρεών προς ΟΤΑ του άρθρου 165 του Ν. 4764/23.12.2020 που βεβαιώθηκαν ή μη ή κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 30/6/2021.

   - Στην ανάγκη τροποποίηση του άρθρου 55 του Ν. 4483/31.7.2017, ώστε να καταργηθεί η αφαίρεση άδειας χρήσης κοινοχρήστων χώρων, σε περίπτωση δεύτερης παράβασης εντός του έτους.

   -Στην ανάγκη τροποποίηση του άρθρου 49 του Ν. 4795/17.4.2021 με το οποίο παρατάθηκαν οι επαγγελματικές μισθώσεις ακινήτων των ΟΤΑ, με κατάργηση των περιορισμών χρονικών ορίων και την εφαρμογή της παράτασης για 2 έτη, ανεξαρτήτως χρόνου λήξης της μίσθωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Πέτσας συμφώνησε ώστε να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση των ζητημάτων που τέθηκαν από τους εκπροσώπους της ΠΟΕΣΕ και ΕΕΑ.

Παράλληλα, αναφορά έγινε και σε άλλα θέματα που απασχολούν τον κλάδο της εστίασης (όπως αλλαγή του ΠΔ 180/79 για την σφράγιση των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ), τα δημοτικά τέλη, τα υπέρογκα πρόστιμα και προσαυξήσεις αυτών).

Μάλιστα, συμφωνήθηκε τις επόμενες ημέρες να υπάρξει και νέα συνάντηση με τον κ. Βορίδη, με στόχο την επίλυση και των θεμάτων αυτών.

Κώστας Σαμανίδης, Σωματείο Ημαθίας: Θετικά τα μέτρα σε γενικές γραμμές, αλλά…

Σε θετική κατεύθυνση βρίσκονται οι προτάσεις που εξήγγειλε ο Μ. Βορίδης από το Υπουργείο Εσωτερικών για απαλλαγή από τα τέλη καταλήψεων κοινοχρήστων χώρων των δήμων και των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, που θα δώσουν μία ανάσα στις κλειστές επιχειρήσεις, εκτιμά μιλώντας στο «Λαό», ο πρόεδρος του Σωματείου καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος Ημαθίας, κ. Κώστας Σαμανίδης, με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση για την Εστίαση.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμανίδη, κάποια καταστήματα άνοιξαν από τις 3 Μαΐου και κάποια, λόγω έλλειψης εξωτερικών χώρων, δεν έχουν ανοίξει ακόμα. Πρόκειται για 17.000 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και στην Ημαθία. «Μπορεί να ακούγεται ότι ο κλάδος της εστίασης έχει ανοίξει, αλλά όχι για όλους. Επίσης το  περιοριστικό μέτρο της έλλειψης μουσικής, η οποία περιμέναμε να είχε επιτραπεί από σήμερα κιόλας, δημιουργεί μία ψυχολογία στον κόσμο και δυσκολεύει την λειτουργία των καταστημάτων, που στηρίζονται στη μουσική», λέει ο πρόεδρος και προσθέτει σχετικά με την κίνηση των μαγαζιών: «Την πρώτη εβδομάδα που άνοιξαν τα καταστήματα υπήρξε μία έξαρση στην οποία βοήθησε και ο εγκλεισμός τόσων μηνών αλλά και ο καλός καιρός. Όμως από κει και πέρα υπάρχει μία καθοδική πορεία στους τζίρους, που σημαίνει ότι η βιώσιμη λειτουργία τους ακόμα κλονίζεται. Σίγουρα τα παραπάνω  μέτρα είναι θετικά ενώ έχει μειωθεί και το τέλος στα κέντρα διασκέδασης και δεξιώσεων γάμων κλπ, από 5% επί του ακαθάριστου, σε 0,5 % με ελάχιστο ποσό καταβολής στις 3.000 ευρώ για τα δύο επόμενα έτη».

Ο κ. Σαμανίδης αναφέρθηκε και στο ΕΣΠΑ από το υπουργείο ανάπτυξης για την επανεκκίνηση καταστημάτων εστίασης χαρακτηρίζοντάς το επίσης ως  ένα καλό μέτρο, πλην όμως, «το όριο της μείωσης τζίρου κατά 30% του 2020 σε σχέση με το 2019, αφήνει περίπου 30.000 επιχειρήσεις, από τις 80.000 που υπάρχουν, εκτός προγράμματος. Ευελπιστούμε ότι θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος με μικρότερο όριο μείωσης του τζίρου, ώστε να μπορέσουν να γίνουν δικαιούχοι του προγράμματος και άλλες επιχειρήσεις», επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου, περιμένοντας περαιτέρω συνεργασία του κλάδου με τα αρμόδια Υπουργεία.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις  για τους 27 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για τους 27 Βρεφονηπιακούς...

Συνεχίζεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για...

"Έφυγε" ο Χρήστος Παπαδόπουλος στα 95

Ένας από τους γνωστούς επαγγελματίες της Βέροιας, ο...

Ξεκίνησε η Α’ Περίοδος της «Φιλοξενίας Δοβρά 2024»

Ξεκίνησε η Α’ Περίοδος της «Φιλοξενίας Δοβρά 2024»

Την Τρίτη 2 Ιουλίου το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος...

Τάσος Μπαρτζώκας:  Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση στους αγρότες για ζημιές  σε θερμοκήπια και φωτοβολταϊκά  από φυσικές καταστροφές

Τάσος Μπαρτζώκας: Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση...

Από το πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Τάσου...

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 3/7 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 3/7 του Δημοτικού Συμβουλίου...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας,...

Θανάσιμος τραυματισμός 85χρονου από  Τροχαίο στην Αλεξάνδρεια

Θανάσιμος τραυματισμός 85χρονου από Τροχαίο στην...

Την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 και ώρα 11:05 περίπου, στην...

Δήμος Βέροιας: Έκτακτο  Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού  για Τετάρτη 3/7  και Πέμπτη 4/7

Δήμος Βέροιας: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για...

Ανακοινώνεται ότι εκδόθηκε από την  Ε.Μ.Υ. Δελτίο...

Αεροψεκασμός, αύριο Τετάρτη 3 Ιουνίου, σε ορυζώνες και υγροτοπικά συστήματα του Αρδευτικού Κλειδίου

Αεροψεκασμός, αύριο Τετάρτη 3 Ιουνίου, σε ορυζώνες και...

Στα πλαίσια των ενεργειών εναέριας ακμαιοκτονίας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...