Σημαντική μείωση της χρήσης καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα τη δεκαετία 2009-2019, ιδιαίτερα στους νέους, δείχνουν όλα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα, για την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα καπνίσματος, από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για το Κάπνισμα, καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη παρουσία της Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως.
Όπως είπε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) το κάπνισμα στη χώρα μας μειώθηκε κατά 24,5% (περιστασιακοί και μόνιμοι καπνιστές) στη δεκαετία 2009-2019, ενώ εντυπωσιακή είναι η μείωση στις ηλικίες 16-24 ετών, η οποία έφτασε το 52,4%.
Ωστόσο, ο κ. Μπεχράκης επισήμανε πως «η πανδημία συνδυάζεται με μικρού βαθμού αύξηση επιπολασμού καπνίσματος (αναλογία ενός συγκεκριμένου πληθυσμού που διαπιστώνεται ότι επηρεάζεται από μια ιατρική κατάσταση, μια ασθένεια ή ένα παράγοντα κινδύνου όπως το κάπνισμα), ιδίως των περιστασιακών καπνιστών και ιδιαίτερη αύξηση επιπολασμού καπνίσματος στους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας», σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας γνώμης της ΚΑΠΑ research που έγινε σε 1.264 άτομα στις 13 περιφέρειες της χώρας. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι υπήρξε μεταβολή της καπνιστικής συμπεριφοράς και του τύπου των χρησιμοποιούμενων καπνικών προϊόντων.
Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, το 1/3 έκαναν χρήση των προϊόντων αυτών στο εσωτερικό των σπιτιών στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον κίνδυνο ως προς τη νόσο COVID-19 από όσους δεν χρησιμοποιούν καπνικά προϊόντα. Επίσης καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ -ιδιαίτερα οι άνδρες- και επιλέγουν συχνότερα ανθυγιεινή διατροφή. Εμβολιάζονται σε μικρότερο ποσοστό έναντι της γρίπης, υπερεκτιμούν την κατάσταση της υγείας τους και την ελέγχουν κλινικά και εργαστηριακά, λιγότερο συχνά.
Εμείς να θυμίσουμε και το μήνυμα της χθεσινής ημέρας που μας καλεί να επιλέγουμε να μην καπνίζουμε!