Απορρίφθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την διευκόλυνση των απόδημων Ελλήνων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους, καθώς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη συνταγματική πρόβλεψη για την υπερψήφιση του από τα 2/3 της Ολομέλειας της Βουλής, δηλαδή από 200 βουλευτές. Συγκεκριμένα υπέρ ψήφισαν 190 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Κινήματος Αλλαγής και Ελληνικής Λύσης ενώ 23 βουλευτές από ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από την ψηφοφορία.
Συζήτηση με ένταση στη Βουλή
Πριν την ψηφοφορία, προηγήθηκε μία ακόμη έντονη συζήτηση στη Βουλή, με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να συγκρούονται για την ψήφο των ομογενών, εξαπολύοντας αλληλοκατηγορίες και επιθέσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε εξαρχής ως βασικό όρο για τη θετική ψήφο του, τη μη ενσωμάτωση της ψήφου των αποδήμων στο ελληνικά εκλογικά αποτελέσματα και τη δημιουργία τεσσάρων νέων περιφερειών – Ευρώπης, Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, Χωρών Ωκεανίας-Άπω Ανατολής και Υπολοίπων Χωρών – κάτι που αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και την κυβέρνηση.
Από την άλλη πλευρά, τόσο το ΚΚΕ και όσο και ΜέΡΑ25, η θετική ψήφος των οποίων ήταν απαραίτητη προκειμένου να εξασφαλιστεί ευρεία συναίνεση, αντιδρούσαν κατηγορώντας την κυβέρνηση, το μεν ΚΚΕ για «πολιτικό τυχοδιωκτισμό», το δε ΜέΡΑ25 για «εργαλειοποίηση των ομογενών».
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κλείνοντας την συνεδρίαση άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζοντας ότι με την ψήφο της αρνείται για μια ακόμα φορά στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν. «Σήμερα, δυστυχώς η χώρα έχασε την ευκαιρία να αποδώσει στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό το δικαίωμα να ψηφίζουν ανεμπόδιστα στις εθνικές εκλογές από τον τόπο παραμονής τους. Το μικρόψυχο κομματικό συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε βέτο στην πρόθεση της κυβέρνησης να άρει κάθε περιορισμό στη συμμετοχή των εκτός συνόρων συμπολιτών μας στην εκλογική διαδικασία. Και έτσι και πάλι, η κοντόθωρη παραταξιακή αντίληψη υπονόμευσε μία εθνική αναγκαιότητα» ανέφερε σε ανάρτησή του στο facebook και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.