Στο φουλ οι «εμβολιαστικές μηχανές « του Νοσοκομείου Βέροιας από χθες , με 4 εμβολιαστικές πλέον γραμμές και τρία διαφορετικά εμβόλια: Pfizer, Astra Zeneca και Johnson & johnson και «ίσως να είναι το μοναδικό Νοσοκομείο στην Ελλάδα με τρία διαφορετικά εμβόλια», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διοικητή, ενώ δέκα γιατροί, νοσηλευτές και επισκέπτριες υγείας έχουν επιφορτιστεί με το έργο του εμβολιασμού.
Να σημειώσουμε ότι και στις Μονάδες της Ημαθίας, η ανταπόκριση της ηλικιακής ομάδας των 30 – 39 ήταν άμεση και εντυπωσιακή σε σχέση με τις μεγαλύτερες ηλικίες και τα ραντεβού καθημερινά και συνεχή ώστε να εμβολιαστούν και να μπορούν να συνεχίσουν τις εργασιακές και κοινωνικές τους δραστηριότητες.
Επίσης όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Πλιόγκας, την επόμενη εβδομάδα παραλαμβάνει την νέα ΜΕΘ και το νέο κτίριο Επειγόντων.
Αισίως λοιπόν η Ημαθία έφτασε την Τρίτη τους 734 εμβολιασμούς, οι 533 των οποίων, δεύτερη δόση, ενώ γενικότερα οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει τις 35.600, με 11.339 άτομα να έχουν ήδη θωρακιστεί και με τη δεύτερη δόση. Και μην ξεχνάμε ότι πολλοί Ημαθιώτες εμβολιάζονται σε κέντρα εκτός νομού, κυρίως στην περιοχή Πέλλας.
Σε ποσοστό 21,5% οι εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση
Κατά την χθεσινή ενημέρωση, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι ο στόχος είναι όλοι οι ενήλικες να μπορούν να εμβολιαστούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου έως τις αρχές Ιουλίου και ότι τον Μάιο αναμένεται να γίνουν επιπλέον 2,3 εκατ. εμβολιασμοί. Στο τέλος του μήνα εκτίμησε πως θα έχουμε ξεπεράσει τα 5 εκατ. εμβολιασμούς, ενώ σημείωσε πως οι παραλαβές εμβολίων γίνονται κανονικά.
Ο υπ. Υγείας υπογράμμισε επίσης, «ότι φέτος είμαστε σε καλύτερο σημείο απ’ ό,τι πέρυσι το καλοκαίρι και έχουμε δύο σημαντικά πλεονεκτήματα: τον εμβολιασμό και το testing».
Είπε, τέλος, ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο υγειονομικός σχεδιασμός για τα νησιά και τόνισε για ακόμη μία φορά ότι το εθνικό σύστημα υγείας στάθηκε όρθιο παρά τις αντίθετες προβλέψεις.
Και από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία covid-19, διαβεβαίωσε ότι μέχρι σήμερα 2.260.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ποσοστό 21,5% και περίπου 1 εκατ. και με τις δύο δόσεις, ποσοστό 10%., , ενώ στόχος είναι τέλος Μαΐου να έχουν διενεργηθεί 5,4 εκατ. εμβολιασμοί. Ειδικότερα, 3,5 εκατ. με την πρώτη δόση, ποσοστό 33% και περίπου 2 εκατ. και με τις δύο δόσεις, ποσοστό 18%.
Μ. Θεοδωρίδου: Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων
μετά από εμβολιασμό
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για την πανδημία covid-19, αναφερόμενη στην ανταπόκριση που είχε στους νέους η δυνατότητα να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca είπε ότι πρόκειται για «χαρμόσυνο μήνυμα που έστειλαν οι 30ρηδες και η σελίδα των εμβολιασμών γύρισε με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους».
Αναφερόμενη στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, που από σήμερα γίνεται και στη χώρα μας, είπε πως συστήνεται σε άτομα άνω των 18 ετών. Η ίδια τόνισε ότι είναι ένα ευχάριστο και εύκολο στη φύλαξη του εμβόλιο το οποίο καταγράφει 66% αποτελεσματικότητα στην ήπια νόσο και 77% έως 80% αποτελεσματικότητα στη σοβαρή νόσο.
Για τα άλλα εμβόλια τόνισε ότι είναι απαραίτητη η δεύτερη δόση- «μην παρασυρθούμε από την μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson. Η συμμόρφωση για τη χορήγηση και της δεύτερης δόσης για τα άλλα εμβόλια παραμένει σημαντική» είπε και αναφέρθηκε επίσης στα νεότερα δεδομένα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, λέγοντας ότι σύμφωνα με μελέτη παρατηρήθηκε μείωση κατά 50% μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον από τους εμβολισμούς. Συγκεκριμένα είπε ότι σε μεγάλη μελέτη που έγινε στη Βρετανία, σε πληθυσμό 25.000 νοικοκυριών που κάποιο μέλος τους έχει εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Phizer ή της AstraZeneca μόνο με την πρώτη δόση επιτεύχθηκε σημαντική συλλογική ανοσία. «Φάνηκε, μετά από τρεις εβδομάδες από τον εμβολιασμό, μείωση κατά 50% της μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον, κάτι που είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο και επιβεβαιώνει ότι ο εμβολιασμός μειώνει την πιθανότητα να μολυνθούν άτομα του περιβάλλοντος όσων έχουν εμβολιαστεί» είπε η κυρία Θεοδωρίδου και κατέληξε τονίζοντας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη συλλογική ανοσία.
Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, είπε ότι τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη, ενώ μελέτες μιλούν για 6 και 9 μήνες προστασίας. «Αρκετοί μετρούν τα αντισώματα μετά τον εμβολιασμό, όμως δεν είναι μόνο τα αντισώματα υπάρχει και η κυτταρική ανοσία» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στη μνήμη των κυττάρων η οποία αποκτάται είτε με φυσική νόσηση είτε μετά από εμβολιασμό. Όπως εξήγησε οι πολίτες αυτοί διακατέχονται από την αγωνία αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και σπεύδουν να κάνουν εξέταση αντισωμάτων. «Μπορεί το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό το οποίο έχει πολλές ερμηνείες και αυτό εντείνει την δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια», σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση αλλά περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο. «Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό» κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου.