Την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Τα Σκόπια και οι Άλλοι» έκανε το βράδυ το περασμένου Σαββάτου ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κ. Νικόλαος Μέρτζος στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Εστίας Μουσών. Τον συγγραφέα και δημοσιογράφο προλόγισε η αντιδήμαρχος κα Καρυδά, ενώ ο δήμαρχος κ. Καραμπατζός τον ευχαρίστησε για την ιδιαίτερη τιμή να κάνει την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στη Νάουσα.
Ο κ. Μέρτζος ήταν καταπέλτης στην ομιλία του. Γνώστης του αντικειμένου, με τον γνωστό γλαφυρό και ιδιαίτερα καυστικό λόγο του, έκανε μια πλούσια αναδρομή στο λεγόμενο "μακεδονικό" και ιδιαίτερα στο πώς δημιουργήθηκε το κρατίδιο των Σκοπίων, στις αλυτρωτικές του διεκδικήσεις μέσα από τη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας, το ρόλο της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της Τουρκίας και την "αδρανή" στάση της Ελλάδας.
«Επί 22 συνεχή έτη, έως το 2013, επικρατεί η εντύπωση ότι το πρόβλημα των Σκοπίων είναι η διαφορά του με την Ελλάδα για την ονομασία Μακεδονία. Η εντύπωση είναι παντελώς ψευδής. Το υπαρξιακό πρόβλημα των Σκοπίων είναι το κρατικό ιδεολόγημα του "Μακεδονισμού" του, το οποίο ορίζει αμετάκλητα ως εχθρούς του όλα τα γειτονικά του Κράτη, το μονομερές πολίτευμά του και η ολοκληρωτική υφή του σλαβικού καθεστώτος του. Καλλιεργήθηκε από το 1943 στα Σκόπια προκειμένου να εφοδιάσει τη Γιουγκοσλαβία του Τίτο με το κατάλληλο όχημα του ηγεμονισμού για την ενσωμάτωση της Ελληνικής Μακεδονίας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας. Εκείνη η απόπειρα απέτυχε. Μετά το 1990 η Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε, οι διεθνείς συνθήκες άλλαξαν δραματικά, οι ισορροπίες μεταξύ των Βαλκανικών Κρατών μεταβάλλονται διαρκώς, η Τουρκία προωθεί μεθοδικά τη στρατηγική του νεο-οθωμανισμού στον ρευστό βαλκανικό χώρο και τα Σκόπια είναι πλέον ανεξάρτητο Κράτος. Ωστόσο, ο "Μακεδονισμός" παραμένει κυρίαρχο ιδεολόγημα του Κράτους, συνιστά απαράβατο στοιχείο για την ύπαρξη και τη διαμόρφωση του Έθνους του, απετέλεσε Προοίμιο του Συντάγματός του το 1991, είναι αμετακίνητος άξονας της κρατικής πολιτικής, διδάσκεται καθημερινά σε όλα τα σχολεία επί τρεις γενεές και, τελικά, έγινε βίωμα των πλείστων Σλάβων του. Σύμφωνα μ' αυτό, η κάποτε -στην πραγματικότητα ποτέ- Ενιαία Μακεδονία διαμελίσθηκε στους Βαλκανικούς Πολέμους. Οι Έλληνες πήραν την Αιγαιατική Μακεδονία, οι Βούλγαροι την Πιρίνσκα Μακεδονία και οι Σέρβοι τη Βαρντάρσκα Μακεδονία, ενώ ένα τέταρτο μικρό τμήμα της παραχωρήθηκε στους Αλβανούς. Έτσι η Ελλάδα, η Βουλγαρία και οι Αλβανοί ορίζονται ως "κατακτητές" της Μακεδονίας και κατ' επέκταση πρωταγωνιστές του Μακεδονικού Ζητήματος», είπε στην ομιλία του ο κ. Μέρτζος.
Το βιβλίο είναι μια μονογραφία που εκδόθηκε σε 2.000 αντίτυπα με την ευγενή χορηγία της κ. Θεούλας Αλ. Καρούτα. Αποδεικνύει ότι το σύγχρονο Μακεδονικό Ζήτημα είναι διεθνές πρόβλημα στο οποίο, πέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ατλαντική Συμμαχία και την Ελλάδα, πρωταγωνιστούν η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Τουρκία, το Κοσσυφοπέδιο και οι Αλβανοί πολίτες των Σκοπίων. Κεντρικό αίτιο του διεθνούς προβλήματος αποτελεί το κρατικό ιδεολόγημα του "Μακεδονισμού" στο Κράτος των Σκοπίων, το οποίο κατάφωρα παραβιάζει διεθνώς κατοχυρωμένα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών του και συντηρεί ένα ολοκληρωτικό καθεστώς. Αυτό φανερώνουν δεκάδες δημόσια αμάχητα τεκμήρια καθώς επίσης επίσημες δηλώσεις πρωθυπουργών, υπουργών Εξωτερικών και όλων των διαπιστευμένων στα Σκόπια ευρωπαίων πρεσβευτών που έχουν δημοσιευθεί στα Σκόπια, στη Βουλγαρία, στην Αλβανία, στο Κοσσυφοπέδιο, στην Τουρκία, στις Βρυξέλλες και στις ΗΠΑ.
«Εφόσον το κράτος των Σκοπίων καταλήξει σε συμβιβασμό με την Ελλάδα έχει να κερδίσει την, ζωτικής σημασίας, ένταξή του στην Ατλαντική Συμμαχία και σταδιακά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ένταξη αυτή εγγυάται την ασφάλεια και τη σύγχρονη ανάπτυξη, οικονομική και θεσμική, των Σκοπίων, που αντιμετωπίζουν ήδη υπαρξιακό πρόβλημα. Τούτο έχουν επισημάνει κατηγορηματικά στην κυβέρνηση των Σκοπίων οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλοι οι Ευρωπαίοι πρεσβευτές στα Σκόπια. Έχει γίνει αντιληπτό σε σημαντικό τμήμα των σκεπτόμενων ανθρώπων στο κράτος των Σκοπίων... Ο κίνδυνος κατά της Ελλάδος δεν προέρχεται από το αδύναμο κράτος των Σκοπίων αλλά εν δυνάμει από ισχυρές τρίτες δυνάμεις οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το κράτος για να προωθήσουν τις στρατηγικές θέσεις τους στον κρίσιμο γεωπολιτικό χώρο της Μακεδονίας», είπε ακόμη ο κ. Μέρτζος.
Και συνέχισε: «Δεν πρέπει να υποτιμούμε το γεγονός ότι τρεις γενεές Σλαβομακεδόνων, από το 1944 έως σήμερα, έχουν γαλουχηθεί με το επεκτατικό ιδεολόγημα του Μακεδονισμού, το οποίο μέχρι σήμερα δεν επιδέχεται εσωτερικό αντίλογο διότι νόμος αυτού του κράτους απαγορεύει σε οιονδήποτε άλλον, πλην του κράτους, την διαπραγμάτευση της ιστορίας, της αρχαιολογίας και των άλλων κρισίμων ζητημάτων στα οποία εδράζεται αυτό το ιδεολόγημα, άκρως επικίνδυνο πρωτίστως για το γειτονικό μας κράτος. Οι Αλβανοί μέχρι το 2000 εθεωρούντο συνταγματικά μία απλή μειονότητα. Χρειάστηκε να εξεγερθούν ενόπλως και να επιβάλουν στους επικυρίαρχους Σλάβους τη Συμφωνία της Οχρίδος, βάσει της οποίας οι Αλβανοί αποτελούν συνιστώσα του κράτους αυτού, το οποίο είναι πολυεθνικό, πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό. Προς το παρόν οι Αλβανοί συγκυβερνούν. Μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου έχουν κερδίσει πολύ υψηλότερες θέσεις – κλειδιά. Ωστόσο, στον αλβανικό πληθυσμό και υποδορίως στα κόμματα που τον εκπροσωπούν, πρώτον αυξάνονται οι επιδιώξεις για τη δημιουργία μιας Συνομοσπονδίας Σλαβοαλβανών και δεύτερον πληθύνονται οι φωνές για μια Μεγάλη Αλβανία. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η μεγαλύτερη στον κόσμο αλβανική πόλη είναι η πρωτεύουσα Σκόπια, πολύ πολυπληθέστερη από την πρωτεύουσα της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου. Οι Αλβανοί κυριαρχούν στο δυτικό τμήμα του κράτους των Σκοπίων και χρησιμοποιούν δικαιωματικά την αλβανική σημαία και το τμήμα αυτό βρίσκεται σε ελεύθερη επικοινωνία και όσμωση προς Δυσμάς με την Αλβανία και προς Βορρά με το Κοσσυφοπέδιο. Τέλος, ο δείκτης γεννητικότητας του αλβανικού πληθυσμού είναι τρία προς ένα σε σχέση με αυτόν των Σλάβων. Σε διάστημα μιας γενιάς η δημογραφία θα έχει ανατρέψει τον εσωτερικό συσχετισμό δυνάμεων υπέρ της Αλβανίας. Γι’ αυτό έγραφα ευθύς εξαρχής από το 1990 ότι το κράτος των Σκοπίων με τα υφιστάμενα δεδομένα του είναι ληξιπρόθεσμο εκτός εάν εκσυγχρονιστεί και καταστεί ευρωπαϊκό...
»Αυξάνονται οι πολίτες του κράτους των Σκοπίων οι οποίοι αυτοδηλώνονται Βούλγαροι και λαμβάνουν βουλγαρικά διαβατήρια και βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Τούτο προϋποθέτει δήλωση στο Υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας ότι είναι Βούλγαροι Μακεδόνες. Ανέκαθεν, τα τελευταία 2000 χρόνια Μακεδόνες ονομαζόταν οι κάτοικοι της Μακεδονίας και ο όρος δεν προσδιόριζε εθνότητα γι’ αυτό και αυτοπροσδιορίζονταν και κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνος ως Βούλγαροι Μακεδόνες, Αλβανοί Μακεδόνες, Έλληνες Μακεδόνες, Τούρκοι Μακεδόνες, Σέρβοι Μακεδόνες. Ο ίδιος ο Κεμάλ Ατατούρκ δήλωνε υπερήφανος ότι είναι Τούρκος Μακεδόνας. Η Βουλγαρία ασκεί ευφυή πολιτική έναντι των Σκοπίων προκειμένου να αφομοιώσει τον νεαρότερο πληθυσμό και να επαναφέρει τον γηραιότερο στην μητέρα Βουλγαρία. Επί παραδείγματι με επίσημες δηλώσεις η Βουλγαρία εξέφρασε την βαθιά της ικανοποίηση ότι στα φαραωνικά έργα της πρωτεύουσας Σκόπια έχουν τοποθετηθεί ανδριάντες επιφανών Βουλγάρων όπως ο Τσάρος Σαμουήλ, παλαιοί κομιτατζήδες κλπ και υπογράμμισε δημόσια ότι οι δύο λαοί συμμερίζονται "κοινή ιστορία και κοινή κληρονομιά"...».
Κατέληξε ότι ο "Μακεδονισμός" είναι ο απόλυτος αυτοεγκλωβισμός. Αυτό αποδεικνύουν όλα τα αδιάσειστα τεκμήρια που δημοσιεύονται στην παρούσα μικρή μονογραφία και σε πολλές επιστημονικές μελέτες της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Μετά την ομιλία ο δήμαρχος έδωσε ως δώρο στον κ. Μέρτζο ένα βιβλίο για το δρώμενο "Γενίτσαροι και Μπούλες".