Κλιμάκιο του Ε.Λ.Γ.Α με επικεφαλής τον Πρόεδρό του κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, επισκέφθηκε τον Δήμο Αλεξάνδρειας και συγκεκριμένα τις Κοινότητες Μελίκης και Κυψέλης.
Στα πλαίσια της επίσκεψης αυτής, παρουσία του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Βουλευτή κ. Αναστάσιου Μπαρτζώκα, πραγματοποιήθηκε το πρωί επίσκεψη σε καλλιέργειες και το απόγευμα της ίδιας μέρας, σύσκεψη στο Δημοτικό Κατάστημα Μελίκης, για τις καταστροφικές συνέπειες του παγετού των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου, όπως και από το χαλάζι της 19ης Απριλίου στην περιοχή μας.Μετά το χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος Παναγιώτης Γκυρίνης, έκανε αναφορά στους συνεχιζόμενους παγετούς και το χαλάζι που έλαβε χώρα, στα όρια του Δήμου Αλεξάνδρειας, καταθέτοντας και γραπτώς τα αιτήματα του, για την ικανοποίηση των πληγέντων καλλιεργητών – αγροτών της περιοχής μας.
Στη σύσκεψη παρόντες ήταν, o υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, οι βουλευτές κ.κ. Αναστάσιος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελίκης, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου, ο. κ. Χρήστος Γιαννακάκης, η Προϊσταμένη του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας κ. Μαρία Παππά, κ. α..
Η επιστολή του Δημάρχου αναφέρει τα εξής::
“κ. Πρόεδρε
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε τη τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου και την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου 2021, η περιοχή του Δήμου Αλεξάνδρειας και όχι μόνο είχε πληγεί από συνεχόμενους παγετούς, που είχαν ως συνέπεια την καταστροφή μεγάλου μέρους της σε δενδρώδεις καλλιέργειες, κηπευτικά κ.α..
Ο παγετός που ξεκίνησε από το Φεβρουάριο μέχρι και τη πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, έπληξε ιδιαίτερα δενδρώδεις καλλιέργειες (ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, μήλα, αχλάδια, κυδώνια, κεράσια, βερίκοκα λωτοί, ακτινίδια, αμπέλια, ελιές, αμύγδαλα, σιτάρια, ψυχανθή), κηπευτικά κ. α..
Οι παραπάνω καλλιέργειες αποτελούν το βασικό οικονομικό πυλώνα του πρωτογενούς τομέα της περιοχής μας και με τις καταστροφές που έχουν φέρει οι συνεχόμενοι παγετοί να αποδεικνύονται καταστροφικές για το εισόδημα των παραγωγών μας και όχι μόνο.
Με δεδομένο όλα τα παραπάνω θα πρέπει άμεσα να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας διότι είναι ζήτημα επιβίωσης των αγροτών μας, λαμβάνοντας τα παρακάτω μέτρα:
• Άμεση καταγραφή-εκτίμηση και προσδιορισμό των ζημιών που έχουν προκληθεί,
• Άμεση καταβολή χρηματικής ενίσχυσης ανά στρέμμα, με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ,
Γνωρίζοντας ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί ένα ισχυρό κομμάτι της εθνικής οικονομίας μας, θα πρέπει άμεσα να στηριχθεί, για να συνεχίσει να είναι ο μοχλός ανάπτυξης της χώρας μας.
Είμαστε βέβαιοι για την κατανόηση των προβλημάτων που βιώνουν οι καλλιεργητές-αγρότες μας και αναμένουμε την ανταπόκρισή σας στα αιτήματά μας, που αποτελούν και αιτήματα των αγροτών μας..»