Διστακτικοί και προβληματισμένοι είναι οι ειδικοί της Επιτροπής για το Πάσχα στο χωριό.
Αυτό άλλωστε φάνηκε και την περασμένη Παρασκευή, όπου στην πλειοψηφία τους οι ειδικοί ήταν αρνητικοί στην επαναλειτουργία των πολυκαταστημάτων τύπου mall αλλά και στη γενικότερη χαλάρωση των μέτρων στην αγορά.
Προβληματισμένοι οι ειδικοί με το «Πάσχα στο χωριό» – Τι φοβούνται
Με την εισήγηση τους αυτή φαίνεται να προοιωνίζεται και η συνέχιση των αυστηρών μέτρων για το Πάσχα.
Άλλωστε θα ήταν μεγάλο βήμα την ώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν καν το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, να επιτρέψουν τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.
Η μικρή σταθεροποίηση που διαφαίνεται τις τελευταίες μέρες στον δείκτη θετικότητας, αλλά και στον αριθμό κρουσμάτων δεν μπορεί να «σβήσει» την πίεση που εξακολουθεί να δέχεται το σύστημα Υγείας, αλλά και την εικόνα των διασωληνωμένων.
Επίσης ο φόβος να πιεστούν τα νοσοκομεία στην επαρχεία μετά την «Έξοδο του Πάσχα» είναι εμφανής και προβληματίζει τους επιστήμονες.
Πάντως φαίνεται πως μία μερίδα ειδικών έχουν αντίθετη άποψη για το «Πάσχα στο χωριό», καθώς βλέποντας τα αυτοσχέδια πάρτι, θεωρούν πως αν οι πολίτες δεν καταφέρουν να φύγουν, τότε αυτές οι εικόνες θα συνεχιστούν και τότε.
Οι ειδικοί αναμένεται να συνεδριάσουν την ερχόμενη Παρασκευή και να εισηγηθούν στην κυβέρνηση, η οποία με τη σειρά της θα αποφασίσει.
Στο τραπέζι θα είναι μία σειρά θεμάτων, καθώς εκτός από τα θέματα του Πάσχα, θα πρέπει να αξιολογηθούν ξανά τόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά περιοχή, όσο και το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων και των Mall.
Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις δεν είναι σίγουρο πως θα «κλειδώσουν» την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς υπάρχει πιθανότητα οι τελικές ανακοινώσεις να γίνουν ακόμη και στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.
Άλλωστε όπως είχε αναφέρει και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, κ. Εξαδάχτυλος, την Μεγάλη Δευτέρα θα αποτυπωθεί η επίδραση στην πανδημία από τα ανοίγματα που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Οι ειδικοί δεν αποκλείεται δηλαδή να ζητήσουν διορία μέχρι τότε προκειμένου να έχουν στα χέρια τους και τα τελευταία στοιχεία από το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς και άρα να έχουν σχηματίσει μία συνολική εικόνα προτού προβούν σε αποφάσεις,
Εκτός των μετακινήσεων, θα πρέπει να δοθεί και ένας οδικός χάρτης σχετικά με το πώς θα κάνουμε Ανάσταση, αλλά και σχετικά με το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα βράδια.
Υπενθυμίζεται πως τα Χριστούγεννα το μέτρο αυτό είχε χαλαρώσει, ώστε οι πολίτες να γιορτάσουν όπως προβλέπεται. Κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει και το Πάσχα, χωρίς ωστόσο να έχει κλειδώσει κάτι συγκεκριμένο.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση διατηρεί σιγή ιχθύος τονίζοντας πως οι αποφάσεις θα ληφθούν την τελευταία στιγμή.
Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το Σπαθοβούνι Κορινθίας χτες: «Μετά το Πάσχα ελπίζουμε να ανοίξουμε για τα καλά, μέχρι το καλοκαιράκι».
Παρά το γεγονός πως πλέον υπάρχει το όπλο των self test για ασφαλείς μετακινήσεις, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως θα περιμένει την εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνώμονων της Επιτροπής.
Τα σενάρια
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως μέχρι τότε το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει σταματήσει να αναζητεί μια ασφαλή φόρμουλα που θα αποτρέψει ένα δεύτερο συνεχόμενο… Πάσχα στο μπαλκόνι αλλά δεν θα επιβαρύνει την ήδη άσχημη επιδημιολογική κατάσταση.
Συγκεκριμένα, η έξοδος από τις πόλεις θα μπορούσε να γίνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, με αναχώρηση κατόπιν αρνητικού μοριακού τεστ από 48 έως 72 ώρες πριν από το ταξίδι και την επιστροφή με υποχρεωτικό self test.
Επισημαίνεται, άλλωστε, ότι το self test καθίσταται υποχρεωτικό, από τη Δευτέρα για εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, τρόφιμα και ποτά, εστίαση, μεταφορές, θαλάσσιες, χερσαίες και αεροπορικές, υπηρεσίες καθαρισμού, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, εργαζόμενους σε τοπική αυτοδιοίκηση, ΚΕΠ, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», αλλά και για δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους.
Την ίδια ώρα, όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων θα είναι ελεύθεροι όσον αφορά στις μετακινήσεις τους, ενώ θα πρέπει να έχουν μαζί τους και τη σχετική βεβαίωση για το ενδεχόμενο ελέγχου.
Όσον αφορά την Ανάσταση, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει θέσει προς συζήτηση ήδη τα αιτήματα της και αναμένεται να πάρει απαντήσεις την επόμενη εβδομάδα.
Τι ζητάει η Εκκλησία ενόψει Μεγάλης Εβδομάδας – Τι δηλώνουν οι ιεράρχες
Με επιστολή που απέστειλε η Ιερά Σύνοδος προς την υπουργό Παιδείας στην τελευταία της συνεδρία ζητά να ανέλθει ο αριθμός των πιστών στους ναούς από έναν σε 25 τ.μ που ισχύει σήμερα σε έναν σε 15 τ.μ, καθώς και ο μέγιστος αριθμός που προβλέπεται στους μεγάλους ναούς, που σήμερα είναι 50, να αυξηθεί στους 100.
Επίσης, οι Συνοδικοί ζητούν να επιτραπεί κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Πέμπτη αλλά και την Ανάσταση, να τοποθετηθούν μεγάφωνα και να επιτραπούν οι τέσσερις λειτουργιές στο προαύλιο των ναών παρουσία πιστών.
Όπως επισημαίνει η ΔΙΣ, θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους ανοιχτούς χώρους με αποστάσεις 2 μέτρων ανά πιστό και μάσκες και με δυνατότητα για περισσότερες από μια λειτουργίες ώστε να εξυπηρετηθεί μεγαλύτερος αριθμός πιστών.
«Λιτός» Επιτάφιος
Πάντως η Εκκλησία διευκρινίζει ότι περιφορές όπως του Επιταφίου θα γίνουν λιτά και όντος των ναών προκειμένου να μην παρατηρηθεί συγχρωτισμός.
Το αίτημα της Εκκλησίας έχει φτάσει στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, αλλά δεν συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή, και αναμένεται να συζητηθεί εντός της ερχομένης εβδομάδας. Την Τετάρτη συνεδριάζει προγραμματισμένα η ΔΙΣ, και εκκλησιαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ίσως μέχρι τότε θα έχουν δοθεί απαντήσεις στα αιτήματα της Εκκλησίας.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει μειοψηφία ιεραρχών που κρατούν σκληρότερη στάση και ζητούν να αρθούν οι περιορισμοί τη Μεγάλη Εβδομάδα για τους Πιστούς λέγοντας ότι δεν μπορεί για δεύτερο Πάσχα η Ορθοδοξία να μη λειτουργήσει τους ναούς.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, και ερωτηθείς αν η εκκλησία ειδικά για το βράδυ της Ανάστασης θα ζητήσει χαλαρότερο ωράριο, απάντησε ότι την προσεχή εβδομάδα συνέρχεται η ΔΙΣ για να υποβάλει προτάσεις να συνεκτιμήσει την κατάσταση για να ζητήσει την παρέκταση χρονικά.
«Και ο επιτάφιος και η Ανάσταση γίνονται σε ανοιχτούς χώρους, επομένως μπορούν να τηρηθούν όλα τα ιατρικά πρωτόκολλα» τόνισε.
Πηγή: In.gr