Γράφει ο Τόπης Αθανάσιος
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Ο παγκόσμιος οργανισμός Υγείας έχει θεσπίσει την 7η Απριλίου κάθε έτους ως παγκόσμια ημέρα Υγείας. Οι εξελίξεις στον τομέα της υγείας τον 21ο αιώνα ήταν πραγματικά σημαντικές, τόσο στον διαγνωστικό, όσο και στον θεραπευτικό τομέα. Η σημαντική πρόοδος στις βασικές επιστήμες όπως στην γενετική και την μοριακή βιολογία έχουν βοηθήσει σημαντικά στη βαθύτερη κατανόηση των νόσων και στην αντιμετώπισή τους.
Σημαντικό ρόλο όμως για την υγεία έχει αποδειχτεί ότι παίζει η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση. Αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης πολλών ασθενειών στην εποχή μας.Είναι γνωστό ότι ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής επιστήμης είπε:
«καλύτερα να προλαβαίνεις την ισορροπία της υγείας σου, παρά να θεραπεύεις την αρρώστια σου».
Διάφοροι παράγοντες κινδύνου στην καθημερινή ζωή, οδηγούν σε σοβαρές βλάβες της υγείας μας. Οι σοβαρότεροι λόγοι, στους οποίους πρέπει να δίνεται μεγάλη σημασία, εάν θέλουμε να έχουμε άριστη πρόληψη υγείας και καλή ποιότητα ζωής είναι οι παρακάτω:
1. Οικογενειακό ιστορικό( κυρίως στεφανιαίας καρδιακής νόσου).
2. Το κάπνισμα, κυρίως από την νεαρή ηλικία.
3. Ο σακχαρώδης διαβήτης( το σάκχαρο).
4. Η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος του σώματος.
5. Η αυξημένη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια του αίματος.
6. Η υπέρταση, η ανάπαυση και ο καλός ύπνος, ιδίως το βράδυ.
7. Η σωματική άσκηση, το βάδισμα και η καθημερινή γυμναστική.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 80% των χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και τα αυτοάνοσα οφείλονται στον τρόπο ζωής και διατροφής. Τα χρόνια νοσήματα είναι η προσπάθεια του ανθρώπινου οργανισμού να προσαρμοστεί στις βλαβερές συμπεριφορές του τρόπου ζωής.
Η υγεία είναι βασική προϋπόθεση για να χαρούμε οποιοδήποτε άλλο αγαθό.
Ποιος τρόπος ζωής όμως, ποια τροφή και ποια συστατικά χρειάζεται ο καθένας από εμάς; Ποια είναι η ιδανική διατροφή; Είναι οι διαφορετικές τροφές το ίδιο καλές ή κακές για όλους; Πώς να κάνει κανείς άσκηση όταν νιώθει εξαντλημένος και δεν έχει ούτε την σωματική αλλά ούτε και την ψυχική ενέργεια για να αθληθεί;
Ιδανική Δίαιτα
Ας πάρουμε για παράδειγμα το κομμάτι της διατροφής. Ποια θα μπορούσε να είναι μια πραγματικά υγιεινή διατροφή; Η Μεσογειακή διατροφή, η χορτοφαγική διατροφή, η «πάλεο» διατροφή, η νηστεία, η διαλείπουσα νηστεία, μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, η πρωτεϊνική διατροφή ή μια διατροφή με καλά λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες;
Θα μπορούσα να συνεχίσω σχεδόν επ’ άπειρο με τις διαφορετικές δίαιτες που καλείται να επιλέξει κανείς. Κάθε χρόνο εκδίδονται χιλιάδες βιβλία σχετικά με δίαιτες και διατροφικές προτάσεις. Το καθένα από αυτά χαρακτηρίζει ως ιδανική τη δική του προσέγγιση. Πώς θα μπορούσε λοιπόν να επιλέξει κανείς τι του ταιριάζει καλύτερα σε βιολογικό επίπεδο αρχικά, και στον τρόπο ζωής του στη συνέχεια;
Πρόκειται για έναν πραγματικό γρίφο για τον οποίο μέχρι και λίγα χρόνια πριν δεν υπήρχε ικανοποιητική απάντηση. Η γρήγορη απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι ότι υπάρχουν ειδικές εξετάσεις που εντοπίζουν τι μεταβολίζει καλύτερα, τη συγκεκριμένη στιγμή, το κάθε άτομο και τι ελλείψεις ή διατροφικές ανάγκες έχει.
Δεν υπάρχει λοιπόν μια ιδανική δίαιτα που να ισχύει για όλους, γιατί διαφορετικοί οργανισμοί διαχειρίζονται με διαφορετικό τρόπο διαφορετικές τροφές.
Το σύνθημα μας λοιπόν η σωστή διατροφή όπου συμμετέχουν όλες οι ομάδες τροφίμων αλλά και διαφορετικά τρόφιμα μέσα από την κάθε ομάδα πάντα σε συνδυασμό με μια μέτρια φυσική δραστηριότητα.