Η ορθή χρήση των γεωργικών φαρμάκων και ο μεγάλος αδελφός στο κεφάλι των γεωπόνων

Η ορθή χρήση των γεωργικών φαρμάκων και ο μεγάλος αδελφός στο κεφάλι των γεωπόνων

Φορτωμένη με ένα σωρό προβλήματα άρχισε η καλλιεργητική περίοδος και αξίζει θαρρούμε να αναφερθούμε στον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ελέγξει την ορθή χρήση των γεωργικών φαρμάκων.

Ζητά κάθε τιμολόγιο που κόβεται από το εκάστοτε κατάστημα, να αποστέλλεται ηλεκτρονικά στο υπουργείο με ένα σωρό διευκρινίσεις, όπως η ακριβής δόση του δραστικού, το αίτιο, ο προσδιορισμός του κάθε ψεκαζόμενου αγροτεμαχίου σε μια κατακερματισμένη σε μικροτεμάχια αγροτική περιουσία κ.ά. Δημιουργεί μια βάση δεδομένων με λίστα φαρμάκων (πολλά εκ των οποίων καταργήθηκαν εδώ και τριάντα χρόνια, π.χ. παραθείο) και ζητά ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέσα από αυτήν. Αυτό σημαίνει επιπρόσθετες εργασίες με επιπλέον κόστος  και κυρίως δυσλειτουργία εξυπηρέτησης των συνεργαζομένων αγροτών στις εποχές και μέρες αιχμής, όταν ο καθένας από αυτούς θα καίγεται κι οι επαγγελματίες θα προσπαθούν να επικοινωνήσουν με το υπουργείο.

 

Μιλάμε για απίστευτη γραφειοκρατία και αμφισβήτηση στην ευσυνειδησία και την επιστημονική αρτιότητα των Ελλήνων επιστημόνων γεωπόνων, την ώρα που το υπουργείο προφανώς γνωρίζει ότι σχεδόν όλα τα φρούτα και λαχανικά παράγονται με ορθολογική χρήση των γεωργικών εφοδίων, με την εφαρμογή του συστήματος της ολοκληρωμένης διαχείρισης, και είναι τα καθαρότερα στις αγορές της Ε.Ε. και της Ρωσίας -όσον αφορά στα ελάχιστα θεσπισμένα MRL’ S των δραστικών ουσιών. 

Όλα τα παραπάνω είναι οδηγίες της Ε.Ε., ωστόσο θα έπρεπε να εφαρμοστούν προσαρμοσμένα, με σεβασμό στα ελληνικά δεδομένα.

 

Πρόταση: μπορεί να γίνει διατήρηση αρχείου στο εκάστοτε κατάστημα γεωργικών εφοδίων με όλα τα παραστατικά, από τα οποία θα φαίνεται η χρήση των δραστικών ουσιών, και παράλληλος έλεγχος από τους συναδέλφους του δημοσίου. Διότι αυτό που ζητά το υπουργείο είναι ο μεγάλος αδερφός στο κεφάλι του κάθε επιστήμονα γεωπόνου, με παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, άρα σημείο αντισυνταγματικότητας, με κίνδυνο διαρροής πληροφοριών για τον καθένα προς οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. 

Το χειρότερο όμως είναι ότι όλα αυτά που ζητά να γίνουν το υπουργείο, δεν φαίνεται να περιορίζουν την αλόγιστη λαθραία εισαγωγή μη πιστοποιημένων σπόρων και φαρμάκων από τις όμορες χώρες. Διότι αυτά θα χρησιμοποιούνται χωρίς να γράφονται πουθενά, με όλες τις επιπτώσεις στην ποιότητα και καθαρότητα των προϊόντων, αλλά και στην απώλεια πόρων στην πολύπαθη οικονομία της χώρας μας, αν δε ληφθούν δραστικά μέτρα για τον περιορισμό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε λίγες μέρες η εφαρμογή του προσωπικού αριθμού  - Αλλάζει το σύστημα ραντεβού για νέα ταυτότητα

Σε λίγες μέρες η εφαρμογή του προσωπικού αριθμού -...

Μια τεράστια αλλαγή για τον πυρήνα των μητρώων του...

Πρόγραμμα κοινωνικού  τουρισμού ΔΥΠΑ: Συνεχίζεται το ενδιαφέρον συμμετοχής από τουριστικά καταλύματα  και ακτοπλοϊκές

Πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού ΔΥΠΑ: Συνεχίζεται το...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις τουριστικών καταλυμάτων και...

Με αίτημα Μητσοτάκη διαγραφή Αυγενάκη από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας μετά το  περιστατικό με εργαζόμενο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Με αίτημα Μητσοτάκη διαγραφή Αυγενάκη από την Κ.Ο. της...

Διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας...

Καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου σε περισσότερες από 600 συναλλαγές

Καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου σε περισσότερες από 600...

Την κατάργηση του Τέλους Χαρτοσήμου για πάνω από 600...

Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών των ακινήτων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία

Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών των ακινήτων, σύμφωνα...

Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η αύξηση των τιμών...

One Stop Liaison Office :  Ενημέρωση για τα Σχέδια Δράσης σχετικά με την ανάπτυξη  της Βιο-οικονομίας στην ΠΚΜ

One Stop Liaison Office : Ενημέρωση για τα Σχέδια Δράσης σχετικά...

 Σχετικά με τις στρατηγικές και τα σχέδια δράσης που...

80.000 έκαναν διακοπές  τον Ιούνιο με voucher  κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ

80.000 έκαναν διακοπές τον Ιούνιο με voucher κοινωνικού...

Συνολικά 79.977 επιταγές κοινωνικού τουρισμού 2023-2024 της...

Ένωση Περιφερειών Ελλάδας: Ξεκινάει η διαβούλευση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης

Ένωση Περιφερειών Ελλάδας: Ξεκινάει η διαβούλευση για...

Παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...