Αφιερωμένη στην επανάσταση του 1821 στην Ελλάδα και ειδικότερα στον ξεσηκωμό της Νάουσα του 1822 ήταν η εκπομπή «Λαϊκά και Αιρετικά» του ΑΚΟΥ 99.6, με τους Ζήση Μιχ. Πατσίκα και Νίκο Βουδούρη, τη Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021.
Στην αρχή της εκπομπής, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΜΙΠΗ Δημήτρης Πυρινός και ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας Εμμανουήλ Ξυνάδας μίλησαν για τον μαθητικό διαγωνισμό που διοργανώνει η Εταιρεία σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση στη Μακεδονία και την υπόλοιπη Ελλάδα. Παράλληλα, ο κ. Πυρινός έκανε αναφορά στο γενικότερο ιστορικό πλαίσιο και έκανε αναγωγή στο σήμερα, ενώ ο κ. Ξυνάδας αναφέρθηκε στο συνεχιζόμενο έργο της ΕΜΙΠΗ και τις δράσεις για τις οποίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν μέσα από την ανανεωμένη ιστοσελίδα www.emipi.gr.
Στη συνέχεια, ο δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας και πρώτος πρόεδρος και μέλος της ΕΜΙΠΗ π. Αθανάσιος Γ. Βουδούρης αναφέρθηκε στο ιστορικό της επανάστασης στη Μακεδονία και στη Νάουσα, για τους λόγους που εκεί έγινε ο ξεσηκωμός και το ηρωικό – μαρτυρικό τέλος της. Ο π. Αθανάσιος παρουσίασε άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές του ξεσηκωμού, παρουσίασε την κατάσταση που επικρατούσε γενικά στην Μακεδονία, αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν τη Νάουσα που την περίοδο πριν την επανάστασή της είχε ιδιαίτερα προνόμια να οδηγηθεί τελικά στον ξεσηκωμό και κατέληξε αναφερόμενος στο ηρωικό και μαρτυρικό τέλος των κατοίκων της Νάουσας, αυτών που έπεσαν μαχόμενοι, των γυναικών που έπεσαν στην Αράπιτσα, όσων σφαγιάστηκαν και όσων πουλήθηκαν στα Οθωμανικά σκλαβοπάζαρα…