Σιώπης Ιωάννης,
Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος
Ρεαλιστικό στόχο αποτελεί πλέον η πλήρης δερματική κάθαρση για τους ασθενείς με ψωρίαση. Καινοτόμες θεραπείες, «εξαφανίζουν» τις βλάβες που προκαλεί η νόσος στο δέρμα, απαλλάσσοντας τους πάσχοντες από τα ενοχλητικά ή/και επώδυνα συμπτώματα και βελτιώνοντας δραστικά την ποιότητα της ζωής τους.
Η ψωρίαση είναι μια κοινή, χρόνια, φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει κυρίως το δέρμα.
Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μετράται με τον δείκτη PASI (Psoriasis Area Severity Index) και η επι τοις εκατό βελτίωση του «περιγράφει» το ποσοστό κατά το οποίο ο πάσχων έχει εμφανίζει βελτίωση (π.χ. PASI 75) ή έχει απαλλαγεί πλήρως από αυτά (PASI 100).
Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα περιλαμβάνουν πάχυνση και απολέπιση του δέρματος, κνησμό και ερύθημα (επιφανειακή ερυθρότητα του δέρματος, συνήθως με τη μορφή «πλακών»). Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως η διαφορά στην επίπτωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, στα κύρια συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω, μεταξύ πλήρους δερματικής κάθαρσης (PASI 100) και μερικής δερματικής κάθαρσης (PASI 75-90), είναι περίπου 50%.
Όμως, η επιβάρυνση της ψωρίασης δεν περιορίζεται στα δερματικά συμπτώματα. Μπορεί να εξελιχθεί σε μια επώδυνη νόσο, που προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα και κοινωνικό στίγμα, ενώ έχει σημαντικό κοινωνικό και ψυχολογικό αντίκτυπο στη ζωή του πάσχοντα.
Άτομα με ψωρίαση, ειδικά όσα εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα, διατρέχουν επίσης, αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άλλων σοβαρών συσχετιζόμενων νόσων, όπως ψωριασική αρθρίτιδα και καρδιακά και μεταβολικά νοσήματα. Επιπλοκές ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη και άγχος, είναι επίσης πιο συχνές στα άτομα με τη νόσο.
Ένας εφικτός στόχος
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει τονίσει ότι η επιβάρυνση για τα άτομα που ζουν με ψωρίαση είναι σημαντική, απευθύνοντας κάλεσμα για ανάληψη δράσης, προκειμένου να καταπολεμηθεί το στίγμα και να βελτιωθεί η θεραπεία.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, η φαρμακευτική βιομηχανία έχει ήδη αναπτύξει σύγχρονα θεραπευτικά «όπλα», με καινοτόμους μηχανισμούς δράσης, που αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες να οδηγήσουν σε πλήρη δερματική κάθαρση, μετατρέποντας την κάποτε ανεκπλήρωτη φιλοδοξία σε έναν εφικτό θεραπευτικό στόχο.
Η εξέλιξη αυτή θέτει τα θεμέλια για την επαναξιολόγηση του σημείου αναφοράς για την μέτρηση της επιτυχίας μιας θεραπείας, το οποίο παραδοσιακά ήταν το PASI 75 (δηλαδή μια βελτίωση της κατάστασης του ασθενούς κατά 75%).
Στα πιο αποτελεσματικά όπλα κατά της νόσου, που διαθέτουμε στη θεραπευτική φαρέτρα μας, συγκαταλέγονται οι βιολογικές θεραπείες με καινοτόμο μηχανισμό δράσης. Μπλοκάροντας συγκεκριμένες κυτταροκίνες ή ακόμα πιο πρόσφατα μπλοκάροντας συγκεκριμένους υποδοχείς κυτταροκινών, δίδεται η δυνατότητα να έχουμε ταχύτερη και αποτελεσματικότερη δράση στους παράγοντες στόχους της παθολογίας της ψωρίασης, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται και μακροχρόνια διατήρηση της αποτελεσματικότητα σε βάθος χρόνου, αποτέλεσμα του καλού προφίλ ασφάλειας με το οποίο συνδέονται αυτά τα φάρμακα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον μπορούμε να μιλάμε για χρόνους εμφάνισης του αποτελέσματος που δεν ξεπερνούν τις 2 εβδομάδες, με >4 στους 10 ασθενείς να επιτυγχάνουν πλήρη δερματική κάθαρση (PASI 100) εντός 12 εβδομάδων. Μάλιστα αυτό το αποτέλεσμα φαίνεται ότι διατηρείται ή και βελτιώνεται (60% των ασθενών) σε βάθος χρόνου έως 5 ετών.
Πολλαπλό όφελος
Tα τελευταία χρόνια, η προσέγγιση των πασχόντων έχει διευρυνθεί και πέραν των κλινικών κριτηρίων (όπως έκταση της προσβεβλημένης επιφάνειας, απολέπιση και άλλα), στο σχεδιασμό της θεραπείας, λαμβάνεται υπόψη και η γνώμη του ασθενούς καθώς και η επιβάρυνση που έχει στην καθημερινότητά του, τη λειτουργικότητά του, την επαγγελματική ή κοινωνική του ζωή.
Σήμερα μπορούμε να προσφέρουμε στους ασθενείς μας πραγματικά αποτελεσματικές λύσεις που βελτιώνουν τόσο την πορεία της δερματικής τους πάθησης όσο και την ποιότητα ζωής τους, από τον 1ο κιόλας μήνα της χορήγησής τους.
Η πλήρης δερματική κάθαρση μπορεί να επιτύχει πλήρη εξάλειψη των συμπτωμάτων, βελτίωση στα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, ενώ η ψωρίαση φαίνεται να μην επηρεάζει πλέον την ποιότητα ζωής των πασχόντων, σε ποσοστό που μπορεί να αγγίζει και το 80%.
Σε ό,τι αφορά τα δεδομένα για τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με τις Δερματολογικές Εταιρείες, για ασθενείς που βρίσκονται ήδη υπό θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες και δεν έχουν διαγνωστεί ή παρουσιάσει σημεία / συμπτώματα της COVID-19, τα επιστημονικά δεδομένα δεν δικαιολογούν μια απόφαση διακοπής της θεραπείας. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό οι ασθενείς να μην παίρνουν μόνοι τους την πρωτοβουλία να διακόψουν τη θεραπεία καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση της ψωρίασης, με αποτέλεσμα την ανάγκη για εντατικότερη θεραπεία.