Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των προβολών βραβευμένων ταινιών στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, επιχειρούμε μία αποτίμηση της όλης δράσης που είχε τον τίτλο: «ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ»
Υλοποιώντας για 2η συνεχή χρονιά την «Εβδομάδα Προβολής Ταινιών» επιδιώξαμε δύο κυρίως εκπαιδευτικούς στόχους: Πρώτον να γνωρίσουν οι έφηβοι/ες την Τέχνη του Κινηματογράφου και δεύτερον να αντιληφθούν εκπαιδευτικοί και παιδιά τον κινηματογράφο ως εργαλείο από όπου μπορούν να κατακτήσουν τη γνώση και να τον αξιοποιήσουν στα προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων. Αποτελεί εν τέλει εναλλακτική βιωματική μορφή διδασκαλίας πιο ελκυστική, ευχάριστη και αποτελεσματική. Το σημαντικό της φετινής εβδομάδας είναι ότι οι πληροφορίες και τα αποτελέσματα των ερευνών που παρουσιάζονται είναι η σύγχρονη επιστημονική γνώση, καθότι όλες οι ταινίες που προβλήθηκαν ήταν παραγωγής 2012 & 2013.
Οι επιλεγμένες ταινίες, διακρίθηκαν στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας (ISFFA), που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 88 ταινιών από 20 χώρες στο διάστημα 24/10-1/11/2013 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, στο Ινστιτούτο Θερβάντες και στον Πολυχώρο Caid και ήταν οι ακόλουθες: Συντονισμός: Όντα σε συχνότητα όπου παρακολουθήσαμε την επίδραση της κινητής τηλεφωνίας και όχι μόνο, στην υγεία μας. Ο πλανήτης μας είναι γεμάτος από μια φυσική συχνότητα οπότε ο άνθρωπος, σε βάθος χρόνου αναπόφευκτα συντονίστηκε με αυτή, που είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξή του. Ελέγχει την ψυχική και φυσική μας υγεία βελτιώνοντας παράλληλα την αίσθηση της ευεξίας. Αντί αυτού σήμερα λειτουργούμε σε έναν ωκεανό τεχνητών συχνοτήτων που καταπνίγουν τον φυσικό συντονισμό της Γης, χωρίς να αξιολογούμε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλλαγή που έχει υποστεί ποτέ η ΖΩΗ στη γη, οι επιπτώσεις της οποίας μόλις άρχισαν να μας προβληματίζουν. Στα Μυστήρια της σκοτεινής ύλης ανατρέπεται η πεποίθησή μας ότι το σύμπαν αποτελείται από άτομα. Σήμερα οι επιστήμονες πιστεύουν πως τα άτομα αποτελούν μόλις το 5% του σύμπαντος ενώ το υπόλοιπο 95% είναι ένα μυστηριώδες είδος ύλης που ονομάζεται σκοτεινή ύλη. Η επιστημονική κοινότητα αντιλαμβανόμενη το μέγεθος της άγνοιάς μας προσπαθεί να κατανοήσει από τι αποτελείται το 95% του σύμπαντος; Ποιος θα συλλάβει πρώτος έστω και ένα σωματίδιο αυτής της σκοτεινής ύλης; Η απάντηση θα επιλύσει ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της ανθρωπότητας, καθώς σε αυτή τη σκοτεινή ύλη κρύβεται το μέλλον του σύμπαντος. Το ντοκιμαντέρ Τι σκέφτονται τα ζώα; απαντάει σε ερωτήματα όπως: Τι κρύβεται πίσω από την «ευφυΐα σμήνους» που διαθέτει η μούχλα ή μια κυψέλη μελισσών; Πως μπορούν τα περιστέρια να βρίσκουν το δρόμο τους προς το σπίτι πετώντας πάνω από εκατοντάδες χιλιόμετρα άγνωστου εδάφους; Ο σκύλος νιώθει ντροπή, όταν μας κοιτάει με αυτό το διάσημο «ενοχικό βλέμμα»; κ.ά. διευρύνοντας την κατανόησή μας για τον κόσμο των ζώων.
Δούναβης: Ο Αμαζόνιος της Ευρώπης Μέσα από τον κινηματογράφο προσεγγίζουμε την γοητεία του Δούναβη, από τις ρομαντικές ακτές και την άγρια ζωή του έως την μπαρόκ αρχιτεκτονική του. Διασχίζοντας δέκα χώρες και τέσσερις πρωτεύουσες, είναι ο πλέον διεθνής ποταμός στον κόσμο που ταξιδεύει -κι εμείς μαζί του- από τον Μέλανα Δρυμό μέχρι τη Ρουμανική/Ουκρανική ακτή της Μαύρης Θάλασσας.
Επόμενη στάση η Σελήνη Τι συμβαίνει σήμερα στη Σελήνη και στον περισελήνιο χώρο, πως και αν τα επιτεύγματα των Σοβιετικών και των Αμερικανών ερευνητών μπορούν να αξιοποιηθούν στην αποίκιση της Σελήνης; Τι πρέπει να αναμένουμε και τι να φοβόμαστε; Σπινθηροβόλες συνάψεις, σε διάρκεια 8 μόλις λεπτών ο Tobias Bonhoeffer ερευνά τα σημεία επαφής μεταξύ των νεύρων, τις λεγόμενες δενδριτικές ακάνθους ή συνάψεις, παρατηρώντας ότι η μάθηση και η μνήμη αφήνουν πίσω τους ορατά ανατομικά ίχνη.
Σκεντερίδου Νόπη-Υπεύθυνη
Σχολικών Δραστηριοτήτων
Φλιτούρης Ευθύμιος-Διευθυντής
Β/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας