Με 166 ψήφους «υπέρ» έναντι 132 «κατά» ψηφίσθηκε επί της Αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» κατά την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ.
Μετά από μία τριήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, θετική ψήφο παρείχαν οι βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ 25 το καταψήφισαν. Από την ψηφοφορία απείχαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και Βασίλειος Βιλιάρδος που βρίσκονται σε επίσκεψη στην Χίο.
Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας ψηφίσθηκε επίσης κατά πλειοψηφία και επί των άρθρων, στο σύνολό του όπως και οι τροπολογίες.
Οι τρεις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το νομοσχέδιο επιφέρει τρεις αλλαγές όσον αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας στους χώρους των πανεπιστημίων. Αυτές αφορούν στην ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ και σύσταση δομών ασφαλείας, στη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) με την πρόσληψη 1.000 ειδικών φρουρών από την ΕΛ.ΑΣ. και στην ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού δικαίου.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο στον χώρο των ΑΕΙ. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, σε πανεπιστήμια που π.χ. συνορεύουν με πάρκα, η ελεγχόμενη είσοδος θα γίνεται στους εσωτερικούς χώρους.
Ως προς το πειθαρχικό δίκαιο, το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, ενώ προβλέπεται και η σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών. Τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, μέχρι και αξιόποινες πράξεις και προβλέπεται ένα πλαίσιο αντίστοιχων ποινών.
Επιπλέον, τρεις βασικές αλλαγές επιφέρει το νομοσχέδιο και όσον αφορά στην εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Αναλυτικότερα, η πρώτη αλλαγή αφορά την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, όχι με απόλυτο αριθμό (πχ. 10), αλλά ορισμένη από το κάθε τμήμα. Συγκεκριμένα, η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, από ένα ποσοστό (80%-120%) του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν. Τα παραπάνω θα ισχύσουν από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, του 2021. Από του χρόνου (Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022), το υπουργείο προγραμματίζει, επιπλέον, να δώσει στα τμήματα την δυνατότητα να επιλέγουν συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα.
Η δεύτερη αλλαγή αφορά στον περιορισμό του αριθμού των επιλογών του μηχανογραφικού και συμπλήρωσή του σε δύο φάσεις.
Παράλληλα, θα υπάρξει μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, με βάση το απολυτήριο, κάτι που θα ισχύσει από φέτος.
Η τρίτη αλλαγή αφορά το χρονικό όριο φοίτησης. Για τα 4ετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2. Για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ετών, θα είναι ν+3. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαιρέσεις (λόγοι εργασίας, σοβαρών θεμάτων υγείας, κτλ).
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
Με πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε πόλεις της Περιφέρειας, απάντησαν διαδηλωτές ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που φέρνει αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ καθώς επίσης και στην ίδρυση ειδικής αστυνομικής, ενώ ΟΛΜΕ και ΔΟΕ χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο «αντιεκπαιδευτικό» και επικρίνουν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για «αυταρχισμό», «αδιαφορία για την εκπαιδευτική πραγματικότητα» και «αυθαιρεσία στη λήψη αποφάσεων».
Υπό κατάληψη το 1ο ΓΕΛ Βέροιας
Από το πρωί της Παρασκευής 12 Φεβρουαρίου, υπό κατάληψη τελεί το 1ο Γενικό Λύκειο Βέροιας στο Πανόραμα. Σύμφωνα με πληροφορίες σε ήρεμο κλίμα οι μαθητές το πρωί παρέδωσαν στην διεύθυνση του σχολείου τα αιτήματά τους και ενημέρωσαν ότι προχωρούν σε κατάληψη του σχολείου. Άμεσα υπήρξε κινητοποίηση από την διεύθυνση του σχολείου, ενημερώθηκαν οι διδάσκοντες καθηγητές και ενεργοποιήθηκε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω Webex, προκειμένου να μην χαθεί καμία διδακτική ώρα. Παράλληλα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα αιτήματα των μαθητών που αφορούν εκπαιδευτικά, αλλά και θέματα που άπτονται της υγειονομικής κατάστασης διαβιβάστηκαν στην Δ/νση Β/βαθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, προκειμένου να προωθηθούν στο Υπουργείο. Αναλυτικά τα αιτήματα των μαθητών:
1) Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων
2) Μείωση των μαθητών ανά τμήμα
3) Εμβολιασμός των καθηγητών(και των μαθητών)
4) Σε περίπτωση τηλεκπαίδευσης, παροχή σε όλους τους μαθητές σε ανάγκη πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε ηλεκτρονική συσκευή
5) Απόσυρση του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια(βάση εισαγωγής άρα και μείωση εισακτέων/κατάργηση τμημάτων, πανεπιστημιακή αστυνομία, περιορισμός ετών φοίτησης κ.α.)
6) Κατάργηση της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων
7) Κατάργηση της ποινικοποίησης των καταλήψεων
8) όχι στη μείωση των ημερών των διακοπών του Πάσχα και την κατάργηση των σχολικών εκδρομών
9) Σε περίπτωση δυσφορίας ενός μαθητή λόγω μάσκας, να επιτρέπεται η αποχώριση του από την αίθουσα για ένα μικρό χρονικό διάστημα
10) Απόσυρση ου νομοσχεδίου περί λογοκρισίας της μουσικής/τέχνης