Για την πρώτη δράση του ΚΕΠ Υγείας, που αφορά την πρόληψη του καρκίνου του εντέρου, ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας Θεόφιλος Κορωνάς, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας. Με αυτή την αφορμή μίλησε χθες το πρωί στον «Άκου 99.6» για τη λειτουργία και τις δράσεις του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Βέροιας που ιδρύθηκε προσφάτως , σε μια συνεργασία με το ΕΔΥΠΥ.
«Ξεκινήσαμε την εκστρατεία πρόληψης με σύνθημα «ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ». Πρώτος πυλώνας της δράσης είναι οι διαγνωστικές εξετάσεις mayer κοπράνων (αιμοσφαιρίνη κοπράνων), που γίνεται σε διαγνωστικό κέντρο - πάροχο υγείας του ΚΕΠ, στην προνομιακή τιμή των 3 ευρώ. Δηλαδή οι οφελούμενοι του ΚΕΠ Υγείας θα μπορούν να πάνε στο Διαγνωστικό Κέντρο και να κάνουν αυτές τις εξετάσεις προκειμένου να ξεκινήσει η διάγνωση, αν έχουν κάποιο πρόβλημα ή όχι και να προλάβουν κάποιες καταστάσεις».
Ποίοι είναι ωφελούμενοι;
Οφειλούμενοι είναι όλοι οι δημότες της Βέροιας, δεν υπάρχει περιορισμός.Δεν υπάρχουν δηλαδή οικονομικά κριτήρια, μπορούν να έρθουν ακόμη και οι ασφαλισμένοι. Ούτε απευθύνεται μόνο στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά στο σύνολο των πολιτών της Βέροιας.
Οι πολίτες μπορούν να μάθουν το πρόγραμμα και στα τηλέφωνα του ΚΕΠ Υγείας, που είναι το 2331353813, αλλά και στο site των ΚΕΠ Υγείας. Επίσης μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στα γραφεία,εκεί που είναι συγκεντρωμένες όλες οι υπηρεσίες της πρόνοιας, επί της οδού Σταδίου, απέναντι από το γήπεδο της Βέροιας.
Έχουμε κάποια πρώτα συμπεράσματα από τη λειτουργία του;
Κοιτάξτε, είναι πολύ πρόσφατη η λειτουργία του. Το καλό με το ΚΕΠ Υγείας είναι ότι γίνεται γνωστό μέσω των δράσεών του. Με τις δράσεις αυτές, έχουμε δύο πυλώνες, ο πρώτος είναι οι διαγνωστικές εξετάσεις όπως είπαμε, ενώ σχεδιάζουμε και μια ημερίδα ενημερωτική, μέσα στο Νοέμβριο, όπου θα μιλήσει ένας γαστρεντολόγος και η μικροβιολόγος μας για τις συγκεκριμένες εξετάσεις. Αυτό γίνεται, για να μάθει ο κόσμος για τη συγκεκριμένη πάθηση , για τον τρόπο πρόληψης, αλλά και για να γνωρίσει τις υπηρεσίας του ΚΕΠ Υγείας. Είναι πολύ σημαντικό, διότι θα κάνει τώρα την εξέταση ως δημότης, αλλά θα μπορεί να είναι και μέλος του ΚΕΠ Υγείας και να ενημερώνεται αυτόματα μέσω email,για τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις που τυγχόν πρέπει να κάνει. Δηλαδή θα έχει ο πολίτης ένα φάκελο που θα τον διαχειρίζεται ο κοινωνικός λειτουργός - υπάλληλος του Δήμου Βέροιας και θα ενημερώνει ότι την συγκεκριμένη στιγμή πρέπει να κάνεις αυτές τις προληπτικές εξετάσεις. Άρα δεν μπορεί να πει ο πολίτης ότι το έχει ξεχάσει ή το αμέλησε. Έχει την υπενθύμιση από το ΚΕΠ Υγείας.
Απευθύνετε ο κόσμος στο ΚΕΠ;
Απευθύνετε αλλά ακόμη είναι νωρίς. Βέβαια, για την συγκεκριμένη δράση που τρέχει όλο το 2017, ως έτος πρόληψης για το καρκίνο του παχέος εντέρου, υπάρχουν πάρα πολλά τηλέφωνα στο ΚΕΠ Υγείας που ενδιαφέρονται για τις συγκεκριμένες εξετάσεις, οι οποίες απευθύνονται σε άντρες και γυναίκες από 50 εώς 75 ετών. Τα τηλέφωνα δηλαδή που δέχονται οι υπάλληλοί μας είναι καθημερινά και αρκετά, από την ημέρα που ανακοινώθηκε αυτή η δράση. Αλλά καλό είναι να εγγραφούν και ως μέλη οι δημότες για να υπάρχει αυτή η ολιστική προσέγγιση και υλοποίηση του προγράμματος.
Τι άλλο προγραμματίζετε;
Έρχονται και άλλες δράσεις.Ενδεικτικά να αναφέρω ότι θα ξεκινήσει αντίστοιχη δράση για την πρόληψη που θα αφορά στα καρδιακά νοσήματα, αλλά και στην κατάθλιψη. Αυτό είναι ένα νέο πρόγραμμα του ΚΕΠ Υγείας και θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση στον κόσμο για να γίνει αυτό γνωστό.
Υπάρχει διάθεση συνεργασίας από τους γιατροί της πόλης ;
Υπάρχει… Έχουμε 4 ιδιώτες γιατρούς που είναι πάροχοι υγείας στο ΚΕΠ. Έχουμε γιατρούς από το νοσοκομείο, το οποίο βοηθάει αλλά και γιατρούς του πρώην ΙΚΑ που και αυτοί είναι μέσα στο πρόγραμμα.
Εκτός από Υγείας είστε και αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας. Με αυτό το κομμάτι τι γίνεται;
Αναμένουμε την έκδοση των ΦΕΚ, προκειμένου να λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο αλλά και τα Κέντρα Κοινότητας. Αυτό αφορά την στελέχωση τους με τους υπαλλήλους που θα ρθούν και έχουν προκριθεί από την διαδικασία ΑΣΕΠ, για να ξεκινήσει η λειτουργία των κοινωνικών αυτών δομών. Θα υπάρχει ένα μεγάλο εύρος για τον δήμο ώστε να κινηθεί στα κοινωνικά πράγματα, ακόμη περισσότερο. Έχουν βγει τα άτομα, περιμένουμε τώρα τις αποφάσεις να δημοσιευτούν και να ξεκινήσει η λειτουργία τους.
Το κοινωνικό παντοπωλείο λειτουργεί σήμερα σε μια εθελοντική μορφή. Λειτουργεί με εθελοντές. Είναι στη οδό Ζωγιοπούλου και κάνει πάρα πολύ καλό έργο εδώ και χρόνια. Με την βοήθεια και των εθελοντών και των υπαλλήλων θα γίνει μια ακόμα καλύτερη προσέγγιση στο θέμα αυτό. Θέλουμε η υπηρεσία του κοινωνικού παντοπωλείου να δίνεται με μια μεγαλύτερη συχνότητα στον οφελούμενο. Μια φορά τον μήνα ή και μια φορά την εβδομάδα αν είναι δυνατό να υπάρχει μια στήριξη, με τη βοήθεια και την προσφορά και του κόσμου, που δίνει τα ρούχα του, δίνει τρόφιμα και πολλές φορές ξέρουμε ότι κόβει από το υστέρημα του για να το κάνει αυτό.
Θα στελεχωθούν όλες οι δομές;
Ναι, με μια εξαίρεση στο κοινωνικό φαρμακείο, που από ότι πληροφορούμαι δεν υπάρχει διαθέσιμος φαρμακοποιός. Δηλαδή από τα άτομα που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, δυστυχώς ο πρώτος ή ο δεύτερος δεν επιθυμούν την θέση αυτή και υπάρχει μια χρονοκαθυστέρηση. Στο κομμάτι του παντοπωλείου ξέρω ότι έχουν οριστικοποιηθεί τα αποτελέσματα και περιμένουμε την έκδοση των αποφάσεων σε ΦΕΚ.
Θα παραμείνει στην οδό Ζωγιοπούλου το κοινωνικό παντοπωλείο;
Όχι ,θα μεταφερθεί κι αυτό στην Σταδίου.
Θα επαναληφθούν φέτος οι δράσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού;
Βεβαίως... Όπως και πέρυσι, θα φωταγωγηθεί το δημαρχείο, θα έχουμε παράλληλες εκδηλώσεις, συμβουλευτική στήριξη και ενημερωτικές ημερίδες, σε συνεργασία με συλλόγους και επιστήμονες, μέσα στον Οκτώβριο. Θεωρώ ότι θα ακολουθήσει μια συνέντευξη τύπου για να ανακοινώσουμε το πρόγραμμα την επόμενη εβδομάδα. Είναι δράσεις τις οποίες συνδιοργανώνει ο Δήμος Βέροιας, ο Ιατρικός σύλλογος, ο σύλλογος καρκινοπαθών ο Άγιος Παρθένιος, ο εμπορικός σύλλογος, η αντικαρκινική εταιρεία –παράρτημα Βέροιας με την βοήθεια και τη στήριξη του Νοσοκομείου, του του ΠΕΔΥ και του ΚΑΠΑ. Πρόκειται να είναι πολύ καλές δράσεις και πολυδιάστατες.
Σοφία Γκαγκούση