«Η κυβέρνηση στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα. Και η εστίαση, είναι ένας κρίσιμος κλάδος και ως προς την απασχόληση και ως προς την ανταγωνιστικότητα και ως προς την προβολή της χώρας στο εξωτερικό, διότι συνδέεται άμεσα με το τουριστικό μας προϊόν», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συζήτηση που είχε με επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης.
Ο κ.Μητσοτάκης, ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων για το επόμενο διάστημα που αφορά και τον κλάδο της εστίασης, όπως:
-Διατηρείται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τα καταστήματά σας.
-Το μισθολογικό κόστος θα παραμείνει μηδενικό, καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την πολιτεία.
-Διατηρείται ο μειωμένος Φ.Π.Α. σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021. Θα επεκταθεί και στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως και το Δεκέμβριο.
-Το κράτος θα καλύψει, πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη.
O πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η εστίαση το 2019 έκανε συνολικά τζίρο 6,4 δισεκατομμύρια, έπεσε στα 4,2 δισεκατομμύρια συνολικά το 2020, μειώθηκε δηλαδή κατά 35% και χτυπήθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο από τον κορονοϊό, ενώ η κυβέρνηση δαπάνησε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια για την εστίαση. «Οι μειώσεις φόρων και εισφορών που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα είναι μόνιμες μειώσεις φόρων. Δεν θα επιστρέψουμε μετά την πανδημία σε αυξημένο φόρο εισοδήματος ούτε πρόκειται να αυξηθούν και πάλι οι εργοδοτικές εισφορές. Η πρόθεσή μας είναι τις εργοδοτικές εισφορές να δούμε πως μπορούμε να τις μειώσουμε κι άλλο, γιατί γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή προσθέτουν σημαντικό κόστος ειδικά σε κλάδους οι οποίοι είναι εντάσεως εργασίας. Αλλά θα πρέπει πάντα να ξέρετε και να κρατήσετε στο μυαλό σας πως, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μία κρίση που έρχεται μία φορά τα 100 χρόνια, με μία συρρίκνωση του Α.Ε.Π. παντού στην Ευρώπη της τάξεως του 9 με 10%, όλοι θα βγούμε λίγο λαβωμένοι. Το ερώτημα είναι να επιμερίσουμε δίκαια το κόστος της κρίσης και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας όταν με το καλό ξαναπάρει μπροστά η οικονομία, αυτή η ανάπτυξη να αφορά όλους και να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες».
Οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης
Παίρνοντας το λόγο, εκπρόσωποι του χώρου της εστίασης και επιχειρηματίες από διάφορες περιοχές της χώρας εξέφρασαν την απογοήτευση τους λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις τους έχουν ένα δυσοίωνο μέλλον και ζήτησαν μεγαλύτερη στήριξη. Επίσης έκαναν λόγο για ανάγκη μακροχρόνιας ρύθμισης για οφειλές ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κάνουν μία δυναμική επανεκκίνηση και να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους
Χαρακτήρισαν την εστίαση ως έναν ασθενή στην εντατική που χρειάζεται οξυγόνο και επίσης ζήτησαν μείωση ΦΠΑ και έναν ενιαίο ΦΠΑ και για τον πρωτογενή τομέα και για τα ξενοδοχεία και την εστίαση. Ζήτησαν ένα στοχευμένο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την εστίαση και πρότειναν τη δημιουργία ενός επιμελητηρίου για τον κλάδο τους, συμβουλευτικού χαρακτήρα.
Ο Χρ. Σταϊκούρας για τον πληττόμενο κλάδο
«Η πραγματικότητα είναι ότι ο κλάδος είναι ένας από τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που πλήττονται περισσότερο. Μαζί με τον Τουρισμό είναι οι δύο πιο σημαντικά πληττόμενοι κλάδοι στο σύνολό τους. Αλλά, επίσης, είναι αλήθεια ότι ένα 30% του κλάδου δηλώνει καλύτερη εικόνα το 2020 από το 2019. Αυτά δεν είναι δικά μας στοιχεία, είναι στοιχεία τα οποία δηλώνει ο ίδιος ο κλάδος στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που υπάρχουν. Ενδεικτικά θα σας πω, ότι στην 5η επιστρεπτέα, 18.000 επιχειρήσεις του κλάδου δήλωσαν αύξηση τζίρου το τελευταίο τετράμηνο του 2020 σε σχέση με το 2019 ή και δεν μπόρεσαν να δηλώσουν 600 ευρώ τζίρο αναφοράς το τετράμηνο του 2019 αθροιστικά. Άρα, η εικόνα που έχουμε είναι ότι υπάρχει -θα χρησιμοποιούσα τον όρο- καταστροφή στα δύο τρίτα του κλάδου της εστίασης. Αυτό το κομμάτι είναι ευθύνη μας να βοηθήσουμε», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών..
Αδ. Γεωργιάδης: Συζητάμε για ένα ΕΣΠΑ
επικεντρωμένο στην εστίαση
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Αυτή τη στιγμή είμαστε ακριβώς στη συζήτηση με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε στο νέο ΕΣΠΑ, άμεσα, να φτιάξουμε ένα ΕΣΠΑ επικεντρωμένο στην εστίαση, ώστε την ώρα που η οικονομία μας και η πανδημία θα επιτρέψει την επανεκκίνηση να είμαστε έτοιμοι για να δώσουμε και μία επιπλέον ανάσα ρευστότητας μέσω αυτού του εργαλείου σε επιχειρήσεις εστίασης. Κοινώς, πραγματικά, θέλω να το πιστέψετε ασχολούμαστε πολύ με την εστίαση, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να αντέξει και να ξαναπάρει εμπρός».