Η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας, εφαρμόζοντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού
COVID-19 (ιδιαίτερα του από 01-2-2021 ΦΕΚ’363) και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του, ενημερώνει τους πολίτες να μην παραμένουν σε εσωτερικό και σε εξωτερικό χώρο των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα ΄΄take away΄΄ (πρόστιμο 300 ευρώ), να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, τις συναθροίσεις σε πλατείες-πάρκα- αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας.
Σημειώνεται ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων της Δημοτικής Αστυνομίας έρχεται μετά και τις διευκρινίσεις για την απαγόρευση παραμονής των πελατών στα καταστήματα εστίασης, με τις μεθόδους take away και drive through που προχώρησε με ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ότι: «οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην παρούσα, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών».
Η Δημοτική Αστυνομία, ενημερώνει ότι θα πραγματοποιεί καθημερινούς ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων, όπως και οι υπόλοιπες συναρμόδιες υπηρεσίες.
Κ. Σαμανίδης: Η εστίαση έγινε σάκος του μποξ
Από την πλευρά τους οι άνθρωποι της εστίασης κάνουν λόγο για ένα ακόμα βαρύ πρόστιμο στον κλάδο τους, που αγγίζει την στοχοποίηση.
Σχολιάζοντας στο «Λαό» την απαγόρευση παραμονής έξω από τα καφέ, ο πρόεδρος του Σωματείου στη Βέροια, Κώστας Σαμανίδης, επισήμανε ότι η αναμονή για να πάρεις τον καφέ σου δεν είναι απαγορευτική, αυτό που απαγορεύεται είναι η παραμονή έξω από το μαγαζί ή σε εσωτερικό χώρο του καταστήματος, αφού έχεις πάρει τον καφέ σου και μετά. «Εάν παραταθεί η παραμονή του πολίτη που μπορεί να ανταλλάξει και δυο κουβέντες με ένα γνωστό του έξω στο πεζοδρόμιο, τότε το πρόστιμο φτάνει τα 300 ευρώ για τον πελάτη και 3.000 ευρώ για τον καταστηματάρχη. Θεωρούμε ότι είναι πολύ αυστηρό το μέτρο. Να γίνει μια σύσταση, αλλά τι άλλο θα πρέπει να κάνει ο καταστηματάρχης ή ο εργαζόμενος; Να βγει στο πεζοδρόμιο και να διώχνει τον κόσμο; Να τους φωνάζει να διαλυθούν; Ο καταστηματάρχης είναι υπεύθυνος για τον χώρο του μαγαζιού του και όχι για το πεζοδρόμιο που περνάει ή στέκεται ο κόσμος. Είναι και ατομική ευθύνη, όχι μόνο επαγγελματική και είναι λίγο παράλογο και βαρύ το πρόστιμο. Τόσο καιρό δεν είδαμε πρόστιμα για ουρές έξω από καταστήματα άλλων δραστηριοτήτων, σε μας εξαντλείται η αυστηρότητα;» ρωτάει ο πρόεδρος του Σωματείου, εκτιμώντας ότι η εστίαση έγινε σάκος του μποξ και ότι αυτό μοιάζει με στοχοποίηση…