Γράφει ο
Αναστάσιος Βασιάδης
Ενώ κυριαρχούν στην επικαιρότητα τα ζητήματα που αφορούν την επιδημική κρίση του κορωνοϊού εν αναμονή του πιθανολογούμενου τρίτου κύματος, την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος, το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και την λειτουργία των σχολείων, ανέκυψαν και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν αυτές τις ημέρες με την μορφή της χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών.
Παρά το γεγονός ότι κατά τη χειμερινή περίοδο στη χώρα μας, τα φαινόμενα αυτά συνήθως διαρκούν από μερικές ώρες μέχρι μερικές μέρες, οι έντονες χιονοπτώσεις και τα φαινόμενα παγετού που εκδηλώνονται, προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή ζωή των κατοίκων των πόλεων και της υπαίθρου, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλουν οι υπηρεσίες και οι αρμόδιοι φορείς για την αντιμετώπισή τους.
Τις ώρες που οι συνέπειές των φαινομένων αυτών στην καθημερινότητα των πολιτών είναι εμφανείς, αναδύεται και η επιτακτική αναγκαιότητα για την άμεση λήψη μέτρων εκ μέρους των αρμοδίων, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος και οι επιπτώσεις που προέρχονται από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό.
Είναι σαφές ότι μεταξύ των επιπτώσεων του παγετού συμπεριλαμβάνεται η δυσχέρεια κυκλοφορίας των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της χώρας, καθώς και οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ο εγκλωβισμός ατόμων, η δυσχέρεια αποκατάστασης βλαβών σε δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ανάλογα προβλήματα που προκαλούνται σε άλλες υποδομές.
Για τις περιπτώσεις αυτές ο κατ εξοχήν αρμόδιος φορέας της πολιτείας είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που έχει ως κύρια αποστολή το συντονισμό των υπηρεσιών και φορέων που εμπλέκονται σε όλο το φάσμα της διαχείρισης κινδύνων από την εκδήλωση επικίνδυνων καταστάσεων, εκδίδοντας τις σχετικές οδηγίες στα πλαίσια προϋπάρχοντος στρατηγικού σχεδιασμού.
Τα ιδιαίτερα προβλήματα που ανέκυψαν με τις χαμηλές θερμοκρασίες, οδήγησαν αρκετά αυτοδιοικητικά πρόσωπα να αποφασίσουν το κλείσιμο των σχολείων των περιοχών τους, τα οποία είχαν ξανανοίξει, μετά την διακοπή της λειτουργίας τους που είχε επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σε αυτό το σημείο επισημαίνεται ο ανεπαρκής συντονισμός, που εκ των πραγμάτων καθιστά αναγκαία την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους των αυτοδιοικήσεων, που σε αυτή την περίπτωση υποκαθιστούν τα αρμόδια όργανα της κεντρικής διοίκησης.
Λόγω της σοβαρότητας που έχει η αντιμετώπιση προβλημάτων που συνδέονται με τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα και προς αποφυγή συγχύσεων, επιβάλλεται ο νομικά ακριβής διαχωρισμός και προσδιορισμός των ρόλων, των αρμοδιοτήτων και κυρίως των ευθυνών όλων όσων εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στην διαχείριση των συνεπειών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ιδιαίτερα όταν συμπίπτουν με γενικότερες κρίσεις, όπως είναι η πανδημία του κορωνοϊού.
Η φιλοτιμία και η μέχρι αυτοθυσίας προσπάθεια του ανθρώπινου δυναμικού όσο και εάν αυτή είναι απαραίτητη σε κάθε περίπτωση, δεν αποδίδει επαρκώς χωρίς τον ακριβή προσδιορισμό του ρόλου και της ευθύνης του καθενός.
Το γεγονός ότι στις τρέχουσες εξελίξεις συμπεριλαμβάνεται και το άνοιγμα της αγοράς, καθορίζει και την ευθύνη του κάθε πολίτη, που πρέπει να επιλαμβάνεται και να αποδίδει ελεύθερο από χιόνι και πάγο, τον χώρο έμπροσθεν της κατοικίας η του καταστήματός του.
Τέλος πρέπει να επισημανθεί ότι το έργο όλων των αρμοδίων δεν τελειώνει με το πέρας της χιονόπτωσης, του παγετού και των συνεπειών τους.
Η επάνοδος στην κανονικότητα μετά την λήξη των έντονων καιρικών φαινομένων, επιβάλλει πρόσθετες δράσεις, όπως η απομάκρυνση τυχόν περίσσειας αλατιού που χρησιμοποιήθηκε για τον αποχιονισμό από τα σημεία προσωρινής εναπόθεσης του ή και από τα περιθώρια του οδοστρώματος, ώστε να αποφευχθούν οι τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από την επιβάρυνση των υδατορεμάτων, του υποκείμενου υδροφόρου ορίζοντα κλπ.
Με την αυτονόητη αναγνώριση του έργου που επιτελείται από το ανθρώπινο δυναμικό και τις αρμόδιες υπηρεσίες κατά τις κρίσιμες ώρες των δυσμενών καιρικών φαινομένων, προβάλλεται επιτακτικά η αναγκαιότητα της θεσμικής θωράκισης, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών, από τις χιονοπτώσεις, τον παγετό και τις εν γένει φυσικές καταστροφές.
Αυτή η θεσμική αναγκαιότητα αποκτά ιδιαίτερο περιεχόμενο όταν τα φυσικά αυτά φαινόμενα προστίθενται σε ήδη σοβούσες κρίσεις, όπως η πανδημία του κορωνοϊού.