Λύση στον γόρδιο δεσμό των ετοιμόρροπων κτιρίων λόγω επικινδυνότητας φαίνεται ότι θέλει να δώσει η κυβέρνηση με την αλλαγή στην υφιστάμενη νομοθεσία και στην εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων, που δυστυχώς θα χρησιμοποιηθούν στο μεγαλύτερο ποσοστό όχι για την διατήρηση και ανάδειξη των κτιρίων, αλλά την κατεδάφισή τους. Κι αυτό γιατί η κατάσταση των περισσοτέρων είναι μη αναστρέψιμη, λόγω της φθοράς που επήλθε από τον χρόνο και την αδιαφορία των ιδιοκτητών τους που τα παράτησαν και κυριολεκτικά ρήμαξαν. Δεκάδες τέτοια κτίρια έχουμε στη Βέροια και τη Νάουσα, που μας συνδέουν με την ιστορία αυτού του τόπου και δυστυχώς θα χαθούν ωσάν να μην υπήρξαν ποτέ.
Η αναγκαστική πλέον κατεδάφισή τους, αφού σε πλείστες περιπτώσεις είναι δημόσιοι κίνδυνοι για τους περαστικούς, φαντάζει ως η μόνη λύση, ενώ θα έπρεπε εδώ και χρόνια να φροντίσουν οι ιδιοκτήτες τους με την στήριξη, ίσως και την πίεση της Πολιτείας να αναπαλαιώσουν αυτά τα κτίρια και να τα παραδώσουν στις νεότερες γενιές ως κληρονομιά.
Τέτοια ήταν τα αρχοντικά στην οδό Εληάς, Ανοίξεως κ.λ.π. που χάθηκαν μαζί με την αίγλη μιας άλλης εποχής ελέω αντιπαροχής στις δεκαετίες ΄60, ΄70 και δυστυχώς τα υπόλοιπα κτίρια μετά από τόσες δεκαετίες που δεν μπόρεσαν να συντηρηθούν θα τα ρίξει αναγκαστικά η μπουλντόζα. Πόσο εντυπωσιακή θα ήταν η εικόνα της Βέροιας αν ήταν όλα αυτά διατηρημένα…Κρίμα!
Ζήσης Μιχ. Πατσίκας