Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η κίνηση στα ζαχαροπλαστεία τη εορταστική περίοδο, με τα εργαστήριά τους να παίρνουν φωτιά για να βγάλουν τα παραδοσιακά μελομακάρονα, κουραμπιέδες και βασιλόπιτες.
Ο φακός του ΛΑΟΥ παραμονή Χριστουγέννων επισκέφθηκε το ζαχαροπλαστείο ΕΛΥΖΕ, του Ζώη Φλώρου, στην οδό Θερμοπυλών (Προμηθέας) στη Βέροια. Όχι μία, αλλά δύο εκπλήξεις μας περίμεναν, αφού μέσα στο εργαστήριο συναντήσαμε τον Κώστα Φλώρο, πατέρα του Ζώη, ίσως τον εμπειρότερο μάστορα ζαχαροπλαστικής στην Ημαθία, αφού όπως μας είπε μετράει αισίως 62 χρόνια εμπειρίας και εργασίας στο χώρο. Η δεύτερη έκπληξη ήταν η παρουσία ενός ακόμη εμβληματικού ζαχαροπλάστη, του Νίκου Παπαοικονόμου, του παλαιού μάστορα του ΕΛΙΤ, με 50 χρόνια εμπειρίας!
Ο κ. Φλώρος μάλιστα θυμήθηκε ότι συνυπήρξανε και δούλεψαν μαζί για περίπου 4 χρόνια στο ΕΛΙΤ, πριν από αρκετά χρόνια, ενώ ο κ. Παπαοικονόμου είπε με νοσταλγική διάθεση, ότι ο ζαχαροπλάστης δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την μυρωδιά της βανίλιας.
Οι δύο «γίγαντες» της ημαθιώτικης ζαχαροπλαστικής, που συγκεντρώνουν μαζί πάνω από έναν αιώνα ζαχαροπλαστικής εμπειρίας, τόνισαν την σημασία των ποιοτικών υλικών και της αγάπης στα παρασκευάσματα και ευχήθηκαν χρόνια πολλά…και γλυκά!