Η Ζου Κουνφέι είναι η πλουσιότερη, αυτοδημιούργητη, γυναίκα στον κόσμο. Σήμερα είναι 48 χρονών και η περιουσία της ανέρχεται στα 7,4 δισ. δολάρια.
Η Ζου ίδρυσε την εταιρεία Lens Technology και κατέχει ένα κτήμα αξίας 27 εκατ. δολαρίων στο Χονγκ Κονγκ. Πετάει στη Σίλικον Βάλεϊ και στη Σεούλ, ώστε να συνομιλήσει με τους εταίρους της στην Apple και στη Samsung, τους δύο μεγαλύτερους πελάτες της εταιρείας της.
Υποδέχτηκε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, όταν αυτός επισκέφθηκε το αρχηγείο της εταιρείας της. Όμως εκεί που νιώθει πραγματικά σαν στο σπίτι της είναι στους διαδρόμους του υπερσύγχρονου εργοστασίου της. Θα δοκιμάσει με το χέρι της τη θερμοκρασία του νερού και μπορεί να εξηγήσει την περίπλοκη διαδικασία παραγωγής γυαλιού. Όταν περνάει μπροστά από μια μηχανή λείανσης, συχνά ζητάει από τους τεχνικούς να παραμερίσουν ώστε να πάρει για λίγο τη θέση τους. Γνωρίζει τι κάνει.
Έχει γεννηθεί σε ένα φτωχό χωριό της κεντρικής Κίνας και επί χρόνια εργαζόταν σε εργοστάσιο. Σήμερα η Lens Technology είναι από τους σημαντικότερους προμηθευτές γυαλιού που χρησιμοποιείται σε οθόνες υπολογιστών, τάμπλετ και έξυπνων τηλεφώνων, περιλαμβανομένων του iPhone της Apple και του Galaxy της Samsung.
Στην Ιαπωνία δεν υπάρχει καμία και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη οι γυναίκες δισεκατομμυριούχοι έχουν κληρονομήσει την περιουσία τους. Υπό τον Μάο, το κομμουνιστικό κόμμα προωθούσε την ισότητα των φύλων, και η κ. Ζου κατάφερε να διακριθεί όταν μπήκε στις επιχειρήσεις στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Δούλευε 16-18 ώρες την ημέρα
Η Ζου ξεκίνησε δουλεύοντας 16 και 18 ώρες την ημέρα σε εργοστάσιο που έκοβε γυαλιά για ρολόγια. Τρεις μήνες μετά, αποφάσισε να παραιτηθεί και έγραψε ένα γράμμα στο αφεντικό της, παραπονούμενη για τις πολλές ώρες εργασίας και για την πλήξη.
Εκείνος της προσέφερε νέα θέση. Τρία χρόνια αργότερα, στα 22 της, η Ζου αποφάσισε να φτιάξει τη δική της εταιρεία με κεφάλαιο 3.000 δολ. Προσέλκυε πελάτες, υποσχόμενη να κατασκευάζει καλύτερης ποιότητας γυαλιά για ρολόγια. Στην εταιρεία της η Ζου έκανε τα πάντα, επιδιόρθωνε μηχανές και σχεδίαζε περίπλοκες διαδικασίες και τεχνικές για την κοπή του γυαλιού. Τελικά ήταν τα κινητά που την έκαναν δισεκατομμυριούχο. Το 2003, έλαβε ένα τηλεφώνημα από τη Motorola, η οποία της ζήτησε να βοηθήσει να κατασκευάσουν μια γυάλινη οθόνη για το Razr V3. Μέχρι τότε τα κινητά τηλέφωνα είχαν πλαστικές οθόνες. «Μου τηλεφώνησαν και μου είπαν: απάντησε μόνο ναι ή όχι.
Αν η απάντηση είναι ναι, θα σε βοηθήσουμε εμείς με την κατασκευαστική διαδικασία», θυμάται η ίδια. «Απάντησα ναι». Λίγο μετά άρχισαν να καταφτάνουν παραγγελίες από άλλους κατασκευαστές, όπως οι HTC, Nokia και Samsung. Τότε, το 2007, η Apple παρουσίασε το iPhone. Επέλεξε ως προμηθευτή τη Lens Technology και έκανε την εταιρεία κυρίαρχη στον τομέα της στην Κίνα. Στη συνέχεια, η Ζου επένδυσε τα πάντα για να φτιάξει νέες εγκαταστάσεις και να προσλάβει εξειδικευμένους τεχνικούς. Σε πέντε χρόνια είχε κατασκευάσει τρία εργοστάσια.
Πηγή: E-radio.gr