Είναι πλέον αποδεκτό χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ότι όλες οι επιχειρήσεις θα βγουν βαριά τραυματισμένες από την κρίση της πανδημίας , ενώ υπάρχει και βάσιμος κίνδυνος αρκετές από αυτές να μην επιβιώσουν. Οι εκτιμήσεις για ύφεση περί το 10% για το 2020 δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. Στα τέλη του 2020 πολλές επιχειρήσεις είναι σε αναστολή εργασίας, πολλές δουλεύουν με τηλεργασία, όλες έχουν μείωση τζίρου εργασιών.
Παράλληλα οι υποχρεώσεις και το έργο των Οικονομολόγων- Λογιστών – Φοροτεχνικών είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο από τις επιπρόσθετες λειτουργίες που οι ατέλειωτες πλατφόρμες (Α.Α.Δ.Ε. , Υπουργείο Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης κ.λ.π.), για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, επιβάλλουν.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον θα περίμενε κανείς , ότι η κυβέρνηση και ειδικά το οικονομικό επιτελείο θα αναζητούσε τρόπους διευκόλυνσης των επιχειρήσεων μικρών και μεγάλων, με κάθε δυνατό τρόπο. Θα αναζητούσε μεθόδους στήριξης που δεν θα έχουν άμεσο χρηματικό χαρακτήρα, όπως κατεξοχήν είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων. Θα περίμενε κανείς ότι θα αναζητούσε τρόπους να επιβραβεύσει την προσπάθεια των οικονομολόγων-λογιστών –φοροτεχνικών που νυχθημερόν στηρίζουν την προσπάθεια που γίνεται να μην καταρρεύσει η οικονομία χωρίς ουσιαστικά οικονομικές απολαβές.
Αντιθέτως, το Υπουργείο Οικονομικών σαν μη συμβαίνει τίποτα, εμμένει στην άμεση εφαρμογή του MyDATA και μάλιστα μέσα σε ασφυκτικές και θολές προθεσμίες και κυρώσεις. Αλήθεια προς τι η βιασύνη αυτή για την εφαρμογή του MyDATA εδώ και τώρα ; Τι εξυπηρετεί ;
Η εμμονή για την άμεση εφαρμογή του MyDATA καταδεικνύει κατελάχιστον την παντελή έλλειψη επαφής των «αρμοδίων» με την πραγματική οικονομία, το χώρο και το χρόνο. Ερωτηματικό αποτελεί επίσης και η στάση μερίδας συνδικαλιστικών φορέων των λογιστών-φοροτεχνικών που δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και συντάσσονται με την άμεση εφαρμογή. Τους καλούμε να επαναπροσδιορίσουν την στάση τους και να κατανοήσουν τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στην κοινωνία και την οικονομία και κυρίως σεβόμενοι τον αγώνα, το άγχος και την αγωνία των συναδέλφων λογιστών-φοροτεχνικών.
Το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις όλης της χώρας σήμερα είναι η εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης και καταχώρησης των φορολογικών στοιχείων. Οι υποχρεώσεις όλων είναι ανελαστικές, τα έσοδα σχεδόν εξαφανισμένα, τα επαγγελματικό μέλλον δυσοίωνο, ο κίνδυνος της υγείας όλων μας είναι κυρίαρχος σε όποιον έχει επαφή με την πραγματικότητα.
Η εφαρμογή του MyDATA σε συνθήκες κανονικότητας θα μπορούσε, σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική τιμολόγηση, να οδηγήσει στον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό τόσο στο επίπεδο της φορολογικής διοίκησης όσο και των επιχειρήσεων. Αποτελεί δηλαδή ο μετασχηματισμός αυτός συνθήκη απαραίτητη για να συναντήσουμε το μέλλον και για το λόγο αυτό στην προ πανδημίας εποχή είχαμε τοποθετηθεί θετικά στο εγχείρημα.
Όμως η εφαρμογή του MyDATA σήμερα σημαίνει για μια μέση επιχείρηση:
-Ανάγκη για άμεση αναβάθμιση της μηχανοργάνωσης της επιχείρησης, με όχι αμελητέο οικονομικό κόστος, τη στιγμή που οι οικονομικές δυνατότητες είναι ανύπαρκτες,
-Ανάγκη για εκπαίδευση του επιχειρηματία ή του προσωπικού της επιχείρησης
-Εγκατάσταση των σχετικών εφαρμογών στην επιχείρηση, με εκ των πραγμάτων υποχρεωτική συνεργασία επιχείρησης – τεχνικού MyDATA – λογιστή. Υπό συνθήκες πανδημίας, κάτι τέτοιο είναι από επικίνδυνο έως καταστροφικό.
Θεωρούμε ότι η εμμονή της κυβέρνησης στην άμεση εφαρμογή του MyDATA από 01.01.2021:
-Επιφέρει σημαντική οικονομική επιβάρυνση στις ήδη χειμαζόμενες επιχειρήσεις, αφετέρου εκθέτει επιχειρηματίες, εργαζομένους, λογιστές και τεχνικούς σε αχρείαστο κίνδυνο για την υγεία τους.
-Υπονομεύει το ίδιο το εγχείρημα εν τη γένεσή του, καθότι κανείς από αυτούς που θα κληθούν να το υλοποιήσουν και τους αφορά δεν θα του δώσει την πρέπουσα σημασία έχοντας την περίοδο αυτή άλλα ως προτεραιότητα, κυρίως την επιχειρηματική επιβίωση και την προσωπική του υγεία.
-Αποτελεί σχεδιασμό επί χάρτου ενώ η ελληνική κοινωνία βιώνει συνθήκες πολέμου και οι πρωτεργάτες στήριξης του εγχειρήματος, οι Λογιστές- Φοροτέχνες δεν είχαν τη δυνατότητα να εντρυφήσουν και να ασχοληθούν στοιχειωδώς μ’ αυτό , ούτε είναι δυνατόν ν ασχοληθούν τους επόμενους μήνες λόγω του φόρτου εργασίας που ήδη έχουν και τους έχει ουσιαστικά επιβάλλει η κυβερνητική πολιτική.
Για όλους τους παραπάνω λόγους και με βάση τα μηνύματα που από όλη την Ελλάδα λαμβάνουμε, πιστεύουμε ότι επιβάλλεται:
-Προαιρετική και μόνο λειτουργία της εφαρμογής (MY DATA) για όλο το 2021 για απόκτηση εμπειρίας από τις επιχειρήσεις και τους Λογιστές – Φοροτέχνες.
-Πιλοτική λειτουργία της εφαρμογής (MY DATA) για όλο το 2022 χωρίς κυρώσεις για την εκπρόθεσμη ή λανθασμένη ενημέρωση εντός του έτους και μέχρι την 20η Φεβρουαρίου 2023 να έχει επέλθει η διόρθωση και ορθή αποτύπωση των φορολογικών – λογιστικών δεδομένων.
- Κανονική λειτουργία της εφαρμογής (MY DATA) από 1-1-2023 .
Επειδή η τεχνολογία αποτελεί επίτευγμα μόνο όταν υπηρετεί τον άνθρωπο και την κοινωνία, πιστεύουμε ότι η πρότασή μας θα λειτουργήσει προς όφελος των επιχειρήσεων και των ανθρώπων τους και εν τέλει της ίδιας της Εθνικής Οικονομίας.
Για την Γραμματεία
της ΠΔΣΟ - ΠΑΣΚΟ & Σ
Κώστας Τσιλογιάννης