Συντάκτης: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ
Η επιδημική έξαρση του κορωνοϊού επιβάλλει εκ των πραγμάτων τον υποτονικό εορτασμό των Χριστουγέννων, με περιορισμένη συμμετοχή στους καθαγιαστικούς εκκλησιασμούς, χωρίς τις συνήθεις εορταστικές εκδηλώσεις, χωρίς τις συναθροίσεις σε κοινόχρηστους χώρους, χωρίς την χαρούμενη κίνηση της αγοράς, χωρίς τις εκδρομικές εξορμήσεις της εποχής, χωρίς τις ευχετήριες ανταλλαγές επισκέψεων και χωρίς την συνήθη διευρυμένη συμμετοχή στα γιορτινά χριστουγεννιάτικα τραπέζια.
Έτσι τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα εμπλουτιστούν με τα διάφορα παραδοσιακά δρώμενα των ημερών, τα υπαίθρια μουσικά στιγμιότυπα, τις συγκεντρώσεις γύρω από τις φωτιές που ανάβουν για να ζεσταθεί Ο νεογέννητος Χριστός και τις ανοικτές ανταλλαγές ευχών.
Στα περιοριστικά μέτρα των Εορτών προφανώς περιλαμβάνονται και τα κάλαντα με τα οποία τα παιδιά μεμονωμένα η με παρέες, αναγγέλλουν κατά αδιάκοπτη συνέχεια Την Θεία Γέννηση.
Τα κάλαντα ως παραδοσιακά ευχετήρια και εγκωμιαστικά τραγούδια που ψάλλουν τα παιδιά, αποτελούν μια παράδοση που δεν κάμφθηκε, ακόμα και στις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορικής διαδρομής.
Η παράδοση που θέλει τα κάλαντα να αναγγέλλουν το χαρμόσυνο γεγονός Της Γέννησης Του Χριστού, παρέμεινε αναλλοίωτη στο χρόνο και έτσι διατηρήθηκε μέχρι την σύγχρονη εποχή, με τα παιδιά να περνούν από σπίτια, μαγαζιά και δημόσιους χώρους ρωτώντας με την γελαστή και αισιόδοξη έκφραση τους : -Να τα πούμε;
Και μετά την σχεδόν πάντα θετική απάντηση, να ψάλλουν τα κάλαντα ενισχύοντας την χαρούμενη εορταστική αίσθηση των Χριστουγέννων.
Τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται λόγω της επιδημικής κρίσης δεν θα επιτρέψουν να ακουστούν τα κάλαντα και άλλα παραδοσιακά τραγούδια των ημερών, από μουσικά σχήματα, χορωδίες ενηλίκων και συγκροτήματα πολιτιστικών συλλόγων, που συνήθως περιφέρονται στην αγορά αναβιώνοντας πατροπαράδοτα δρώμενα και παραδόσεις.
Κάποια από τα παιδιά όμως παραβλέποντας τον κίνδυνο του κορωνοϊού, πιθανώς θα ξεφύγουν από την επιτήρηση των δικών τους και θα προσπαθήσουν να αναβιώσουν την παράδοση, που θέλει τα κάλαντα να προαναγγέλλουν την έλευση των Χριστουγέννων.
Δεν πρέπει να απογοητευτούν.
Ας βρουν τις καρδιές και τις πόρτες ανοιχτές. Αρκεί να τους υποδειχθεί να ψάλλουν τα κάλαντα από απόσταση ασφαλείας, με την τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας και να παραλάβουν τα κεράσματα και τα φιλοδωρήματα σε κατάλληλο περιτύλιγμα, από τραπεζάκια στις εισόδους των σπιτιών, όπου θα εναποτεθούν από τον «νοικοκύρη του σπιτιού», που θα δεχθεί τις ευχές «χρόνια πολλά να ζήσει!»
Πιθανώς μετά από χρόνια η επιδημική περιπέτεια που επιβάλλει τον υποτονικό χριστουγεννιάτικο εορτασμό, θα έχει ξεχαστεί.
Τα κάλαντα όμως ως παράδοση που διασώθηκε εις πείσμα των αντιξοοτήτων κάθε εποχής, θα έχουν αναβιώσει ακόμα μια φορά, χάρις στον αυθορμητισμό των παιδιών, στα οποία κατά κύριο λόγο απευθύνονται Τα Χριστούγεννα.
Η αυστηρή τήρηση των κανόνων προστασίας αποτελεί και την απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε η αίσθηση του κατ ανάγκην υποτονικού εορτασμού των φετινών Χριστουγέννων, να αμβλυνθεί με το άκουσμα των παιδικών φωνών που θα αναγγέλλουν το «Χριστός γεννάται σήμερον!»