Για  την επικείμενη εμβολιαστική COVID -19 περίοδο - Γράφει ο ιατρός Κουπίδης Σωτήριος*

Για την επικείμενη εμβολιαστική COVID -19 περίοδο - Γράφει ο ιατρός Κουπίδης Σωτήριος*

Με την παρούσα ενημέρωση επιθυμώ να σας αποστείλω πολλές ευχές για την επικείμενη εορταστική περίοδο, η οποία δεν θυμίζει καθόλου, καμία από τις προηγούμενες αντίστοιχες εορταστικές περιόδους. Παράλληλα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας λίγες σκέψεις για την επικείμενη εμβολιαστική COVID -19 περίοδο.



 

Φέτος η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μία μεγάλη πρόκληση. Μια πρόκληση, η οποία για όσους διακονούμε την Δημόσια Υγεία μέσω της Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος (όπως λέγεται η αρκετά «ασήμαντη & αόρατη» ειδικότητα μας) δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Και αυτό γιατί όσο ο άνθρωπος δεν βλέπει τα ζώα και το περιβάλλον ως μία ολότητα μέσα της έννοιας της «Ενιαίας Υγείας – One Health», τόσο η επικυριαρχία του ανθρώπου θα δημιουργεί απειλές όπως η παρούσα πανδημία του COVID -19.

 

Ουσιαστικά βρισκόμαστε εδώ και έναν σχεδόν χρόνο σε πόλεμο, αντιμέτωποι με έναν εχθρό, που έως σήμερα έχει επιδείξει πολλά πρόσωπα (μετάδοση με επαφή αλλά και αερογενώς με σταγονίδια). Έναν εχθρό που δοκιμάζει και φτάνει στα άκρα τους ακόμα και τα πιο προηγμένα υγειονομικά συστήματα σε ανεπτυγμένες χώρες, αναδεικνύοντας για μία ακόμη φορά, πόσο εξίσου σημαντική είναι η Δημόσια Υγεία με την Υγειονομική Φροντίδα.



Στις μάχες που έχουν δοθεί μέχρι τώρα με τον ιό SARS – COV 2 χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον όπλα και πολεμοφόδια από την φαρέτρα της Δημόσιας Υγείας. Επιστρατεύτηκαν μέτρα υγιεινής των χεριών (ευλαβική αντισηψία), μέτρα υγιεινής του αναπνευστικού (χρήση ιατρικών και μη μασκών), μέτρα κοινωνικής και φυσικής αποστασιοποίησης (τα οποία μέχρι σήμερα κλιμακώθηκαν στα δύο γενικευμένα lockdowns στη χώρα μας) και τέλος μέτρα υγιεινής των χώρων στους οποίους ζούμε και εργαζόμαστε (αναγκαιότητα καλού φυσικού αερισμού των κλειστών χώρων και φροντίδα στον τεχνητό εξαερισμό των κλειστών κτηριών).

 

Μέχρι σήμερα σε αυτή την μάχη έχουν χαθεί πολλές ανθρώπινες ζωές, κυρίως ανυπεράσπιστων ανθρώπων (ηλικιωμένων και ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα υγείας) αλλά και μαχητών πρώτης γραμμής όπως είναι οι Επαγγελματίες Υγείας. Κάθε απώλεια είναι αναπάντεχη στην παρούσα φάση και γεμίζει πόνο. Μας αφορά όλους διότι με την υπεύθυνη συμπεριφορά μας και μόνο, μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης και να μην αποτελέσουμε έναν ακόμα κρίκο σε αυτήν….

 

Πίσω στον προαναφερθέντα πόλεμο, και παράλληλα με τα αρχικά αρχικά μέτρα Δημόσιας Υγείας, κερδήθηκε χρόνος με σκοπό να ενισχυθεί το Υγειονομικό Σύστημα της χώρας μας που είχε αποστεωθεί από προσωπικό και είχε ελάχιστες υποδομές όπως για παράδειγμα λίγα κρεβάτια ΜΕΘ. Μία ακόμα μάχη που είναι διαρκής μέσα στον βιολογικό πόλεμο που βρισκόμαστε είναι και η μάχη για την ανεύρεση κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής για τους πάσχοντες από την COVID -19 λοίμωξη. Όλα τα παραπάνω είναι χρήσιμα μέχρι την ημέρα που θα βρεθεί το υπερόπλο αυτού του πολέμου που θα κατατροπώσει τον εχθρό, το οποίο έρχεται πάλι από το οπλοστάσιο της Δημόσιας Υγείας και δεν είναι άλλο από το εμβόλιο.

 

Η αντίστροφη μέτρηση για την μητέρα των μαχών και ενδεχομένως για την λήξη του πολέμου αυτού έχει ξεκινήσει. Η 2α Δεκεμβρίου2020 ονομάστηκε V-Day (από το Vaccine-Εμβόλιο αλλά και από το Victory-Νίκη) και είναι η ημέρα που καταχωρήθηκε το αίτημα για την αξιολόγηση του πρώτου στη σειρά εμβολίου.

 

Το εμβόλιο αυτό παρασκευάστηκε γρήγορα γιατί «κόπηκε» χρήμα το οποίο έπεσε πάνω στο τραπέζι ζητώντας από τις εταιρείες παραγωγής εμβολίων (αλλά και φαρμάκων) την όσο το δυνατό πιο γρήγορη παρασκευή των νέων υπερόπλων. Για να γλιτώσει η ανθρωπότητα από την μέγγενη του νέου στελέχους κορωνοϊού. Το χρήμα που κόπηκε μαζί με αυτό που έγινε αντικείμενο δανεισμού για να επιταχυνθεί η έρευνα για εμβόλια και φάρμακα, έχει υπολογιστεί ότι θα γυρίσει πίσω μέσα σε 36 ώρες από την αποκατάσταση της παγκόσμιας κινητικότητας και του διεθνούς εμπορίου!!

 

…Και κάτι ακόμα για το πρώτο εμβόλιο

Λίγα ακόμα λόγια για το πρώτο εμβόλιο. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε αυτό δεν είναι νέα και αδοκίμαστη. Εδώ και 30 χρόνια πολλοί εκατοντάδες επιστήμονες προσπαθούσαν να παρασκευάσουν εμβόλιο με mRNA το οποίο είναι ευαίσθητο και δύσκολο να εισέλθει εκεί που πρέπει μέσα στο ανθρώπινο σώμα και να κατασκευάσει αυτό που πρέπει και μετά να εξαφανιστεί αφήνοντας πίσω του μία ανάμνηση, που αν χρειαστεί η ανοσιακή μας μνήμη μπορεί να ανακαλέσει και να αντιδράσει κατάλληλα μη αφήνοντας τον ιό να δεσμευτεί στα κύτταρα μας.

 

Επενδύθηκαν λοιπόν πολλά χρήματα και λύθηκαν οριστικά διάφορα μεθοδολογικά προβλήματα και έτρεξαν και πιο γρήγορα όλες οι μελέτες για την επιβεβαίωση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. Και το πρώτο εμβόλιο φαίνεται να έρχεται σύντομα… Σαν δώρο προς την ανθρωπότητα από τον Άγιο Βασίλη για όσους πιστεύουν, από την επιστήμη για τους ορθολογιστές.

 

Και όλοι εμείς οι επιστήμονες της Δημόσιας Υγείας προτείναμε τα εμβόλια αυτά να θεωρηθούν Δημόσια Αγαθά και να κατανεμηθούν με όρους ισότητας και δικαιοσύνης ανάμεσα σε φτωχά και πλούσια κράτη, ανάμεσα σε φτωχούς και εύπορους ανθρώπους, ώστε να μην μείνει κανένας πίσω (Leave No-one Behind όπως πρεσβεύει και διακηρύττει  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).

 

Σύντομα στον πλανήτη μας, που τόσο παραμελήσαμε για πολλά χρόνια, θα ξεκινήσει μία τεράστια επιχείρηση διάσωσης των ευάλωτων του ανθρώπινου είδους μας.

 

Στην Ελλάδα μας και παράλληλα με όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αρχίσει η μεγαλύτερη εν καιρώ ειρήνης επιχείρηση διάσωσης των συνανθρώπων που ανυπεράσπιστοι δοκιμάζονται από τον ιό.

 

Και πιστέψτε με κάθε απώλεια, αδόκητη και απρόσμενη από έναν νέο ιό πονάει…. Πονάει κυρίως γιατί άπαξ και συμβεί η μόλυνση και ο δικός σου άνθρωπος «βαρύνει» και πάρει τον δρόμο για το Νοσοκομείο μπορεί να μην τον ξαναδείς ποτέ. Μπορεί να μην έχεις την δυνατότητα να του κάνεις ούτε την κηδεία (αλήθεια τι ωραία λέξη το «κήδομαι» που σημαίνει στη νεοελληνική φροντίζω, επιμελούμαι με παράγωγες λέξεις τον κηδεμόνα και την κηδεμονία).  

 

Με τις ανωτέρω λίγες σκέψεις πάνω στην εξέλιξη του ιού και την εμβολιαστική περίοδο που σύντομα ξεκινά, παρακαλώ δεχθείτε πολλές ευχές για Υγεία για τις εορταστικές ημέρες που πλησιάζουν.

 

Και μην ξεχάσετε αυτά τα διαφορετικά Χριστούγεννα να τα γιορτάσετε με λίγους συγγενείς, μένοντας ασφαλείς στα σπίτια, κρατώντας τις αποστάσεις και τα παράθυρα ανοιχτά όσο είναι εφικτό, γραφτείτε στην άυλη συνταγογράφιση με σκοπό την διευκόλυνση του κράτους στην οργάνωση του εμβολιασμού και τέλος κλείστε τα αυτιά σας στην πολυλογία των ατόμων που διακινούν fake news και αρέσκονται στις θεωρίες συνομωσίας…

 

*Τα παραπάνω γράφτηκαν λίγες ημέρες μετά την αρνητικοποίηση των τεστ των θετικών καταρχάς γονέων μου στον COVID -19, ηλικίας 71 & 81 ετών αντίστοιχα που έδωσαν την μάχη τους στο σπίτι μας στην Βέροια. Το σκοτάδι της αγωνίας πέρασε και αφήνει τη θέση του στο λαμπερό φως της ελπίδας…..  

 

 

*Ειδικός Ιατρός Εργασίας

MDMScPhD

Σύμβουλος ΠΟΥ Γραφείο Ελλάδας  

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ν.Η: Για την παραγωγή  «διδακτικού» βίντεο του Γ.Ν Νάουσας στο πλαίσιο άσκησης ετοιμότητας

Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ν.Η: Για την παραγωγή «διδακτικού» βίντεο του...

  Από τη ένωση ιατρών νοσοκομείων και κέντρων υγείας...

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου: Ενημερωτική συνάντηση του ΙΣΗ με θέμα:

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου: Ενημερωτική συνάντηση του ΙΣΗ...

ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας (ΙΣΗ) διοργανώνει...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ  ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια πράξη αγάπης,...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Ευχαριστήριο για τη συμμετοχή σε εθελοντική αιμοδοσία

Δήμος Αλεξάνδρειας: Ευχαριστήριο για τη συμμετοχή σε...

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εθελοντική...

«6η Ιατρική Εβδομάδα» | Ενημέρωση για την ασθένεια του καπνίσματος

«6η Ιατρική Εβδομάδα» | Ενημέρωση για την ασθένεια του...

Το απόγευμα της Πέμπτης, 6ης Ιουνίου, στον Ιερό Ναό των...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΩΝ ΠΛΑΤΕΟΣ «Ο ΒΑΡΑΣΟΣ» «Δίνω αίμα... δίνω ζωή»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΩΝ ΠΛΑΤΕΟΣ «Ο ΒΑΡΑΣΟΣ» «Δίνω αίμα......

Δεν μας δίνεται κάθε μέρα η ευκαιρία να σώσουμε τη ζωή...

«6η Ιατρική Εβδομάδα» | Εκδήλωση στην Αλεξάνδρεια για θέματα πρώτων βοηθειών

«6η Ιατρική Εβδομάδα» | Εκδήλωση στην Αλεξάνδρεια για...

Οι εκδηλώσεις της 6ης Ιατρικής Εβδομάδος του Αγίου...

 Ευχαριστήριο του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας ,  για την αιμοδοσία

Ευχαριστήριο του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας , για την...

  Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την Κυριακή 2 Ιουνίου στα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 1.     Πότε πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιοΤο αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου...

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...