Εξαιρετικό αφιέρωμα του Sports3 για το “λουκέτο” στον ερασιτεχνικό αθλητισμό- Τοποθέτηση του Προέδρου της ΟΧΕ Κώστα
Εφιάλτη δίχως τέλος βιώνει η αθλητική κοινότητα του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
Αθλητές, αθλήτριες, προπονητές, σύλλογοι, διοργανώτριες και αθλητικές ομοσπονδίες βρίσκονται στο μέσον του δεύτερου μήνα της καραντίνας λόγω της πανδημίας του covid-19 και κανείς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει το πότε θα επιστρέψουν στην κανονικότητα, παρότι η κυβέρνηση έχει αναφέρει ως ημερομηνία αναφοράς την 7η Ιανουαρίου.
«Αθλητικά είμαστε δια σωληνωμένοι στη ΜΕΘ και κανείς δεν γνωρίζει το πότε και εάν θα καταφέρουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», λένε με ένα στόμα όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων στα ομαδικά αθλήματα ενώ οι πιο απαισιόδοξοι αναφέρονται σε σενάριο μόνιμου lockdown καθώς πολλοί σύλλογοι ίσως και να μην καταφέρουν να αντέξουν τις συσσωρευμένες ζημίες.
Το σίγουρο είναι πως ακόμα κι αν η κυβέρνηση αποφασίσει το ανοίξει τα ομαδικά αθλήματα οι αθλητές και οι αθλήτριες θα θέλουν τουλάχιστον 40 ημέρες προετοιμασία για να μπουν στα πρωταθλήματα. Μέχρι τότε τα κόστη των συλλόγων για να συντηρούν τις πολυπρόσωπες ομάδες είναι τεράστια, ενώ όλοι φοβούνται πως αργά ή γρήγορα θα επέλθει, κόπωση ή διάλυση των ομάδων ή ακόμα και χρεοκοπία όχι μόνο σε συλλόγους αλλά και σε ατομικό επίπεδο καθώς χιλιάδες ειδικότητες δεν έχουν κανένα έσοδο, ούτε βρίσκονται σε κάποιο καθεστώς προστασίας εργαζομένων.
«Δραπέτευσαν» μόνο δύο πρωταθλήματα
Το μόνο ευχάριστο νέο που ακούστηκε από τις 2 Νοεμβρίου οπότε μπήκαμε στην καραντίνα ήταν το άνοιγμα των προπονήσεων για τη Volley League ανδρών και την Super League 2 στο ποδόσφαιρο. Από τις 13 Δεκεμβρίου ξεκίνησαν προπονήσεις οι ομάδες στα δύο αυτά πρωταθλήματα οπότε είναι θέμα χρόνου μετά το πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους να ξεκινήσουν και οι αγώνες. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και την εισήγηση της αθλητικής ηγεσίας λόγω της νομικής υπόστασης που έχουν αυτά τα δύο πρωταθλήματα πρέπει να ακολουθήσουν τη Super League και τη Basket League.
XANTMΠΟΛ: Δεν υπάρχει προοπτική
Δύσκολη έως τραγική χαρακτηρίζεται η κατάσταση και στο ελληνικό χάντμπολ με τον πρόεδρο της ΟΧΕ Κώστα Γκαντή να δίνει το στίγμα αθλητών και σωματείων: «Η ζωή μας τους τελευταίους εννέα μήνες έχει μπει στη δίνη μιας πρωτοφανούς περιπέτειας. Στο χάντμπολ, έπαυσε κάθε δραστηριότητα, είτε μιλάμε για προπονήσεις είτε για αγώνες, χωρίς να υπάρχει μέχρι αυτήν τη στιγμή προοπτική επιστροφής των αθλητών μας στα γήπεδα. Μιλάμε για σεβαστό αριθμό ανθρώπων που μπορεί να μην είναι επαγγελματίες όπως οι συνάδελφοί τους στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ, απασχολούνται όμως στον αθλητισμό τόσες ώρες, ώστε να καθίσταται αδύνατη η ενασχόλησή τους με άλλη επαγγελματική δραστηριότητα».
«Διαλύονται οι ομάδες»
Όπως είπε ο πρόεδρος της ΟΧΕ οι ομάδες σταδιακά διαλύονται: «Οι πρώτες επιπτώσεις του lockdownστο χάντμπολ είναι πια ορατές. Καθημερινά μαθαίνουμε για παίκτες και παίκτριες, Έλληνες και ξένους, που αποδεσμεύονται ή παίρνουν μεταγραφή για άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, τα οποία, σημειωτέον, συνεχίζονται κανονικά παρά τα μέτρα περιορισμού που έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες. Ομάδες παραιτήθηκαν από τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις, ενώ ακόμα και η Εθνική μας ομάδα, για την οποία έγινε εξαίρεση όσον αφορά τις προπονήσεις της, αναγκάστηκε να διακόψει την προετοιμασία της για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και να ματαιώσει προγραμματισμένα φιλικά παιχνίδια».
«Θα τιναχθούν στον αέρα»
Επίσης τόνισε πως κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα και η πρόσφατη αναδιοργάνωση των εθνικών κατηγοριών: «Κάναμε μια προσπάθεια να διατηρήσουμε τον ίδιο αριθμό σωματείων στη Handball Premier και στην Α1 γυναικών αλλάζοντας τη δομή των πρωταθλημάτων, ώστε να μην βιώσουμε αποχωρήσεις ομάδων όπως συνέβη σε άλλα ομαδικά αθλήματα. Αυτή η προσπάθεια, όμως, κινδυνεύει με κατάρρευση, όσο τα σωματεία μένουν ανενεργά και τα γυμναστήρια κλειδωμένα».
Σχετικά με τις επιπτώσεις σε αθλητές και αθλήτριες είπε: «Για τους κινδύνους τραυματισμού των αθλητών από τις συνεχόμενες παύσεις και επανεκκινήσεις έχουν αναφερθεί πιο ειδικοί από εμένα. Από την πλευρά μου να συμπληρώσω ότι τα όποια έσοδα των σωματείων εκμηδενίστηκαν και η λειτουργία των ακαδημιών, του μέλλοντος του αθλήματος, μπήκε στον πάγο».
Με 100 νεκρούς την ημέρα είναι δύσκολο
Τέλος, ο πρόεδρος της ΟΧΕ εξέφρασε την ελπίδα να επαναξεταστεί το άνοιγμα όλων των ομαδικών αθλημάτων: «Σαφώς και αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα της κατάστασης και πόσο δύσκολο είναι να μιλάμε για αθλητισμό με 100 νεκρούς ημερησίως, όμως θεωρούμε ότι με την κατάλληλη συνεργασία με τους αρμόδιους αθλητικούς και υγειονομικούς φορείς, την επίδειξη ατομικής ευθύνης από την πλευρά των αθλητών, την οποία ούτως ή άλλως διδάσκονται από μικρή ηλικία στα σωματεία, και φυσικά τη βοήθεια του Υπουργείου όσον αφορά τη διενέργεια των απαραίτητων τεστ, μπορεί να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα για να επιστρέψουν τα παιδιά μας στα γήπεδο και το χάντμπολ στις ζωές μας».