Ιστορικό ντοκουμέντο - Ποία η μορφή του Χριστού;

Ιστορικό ντοκουμέντο - Ποία η μορφή του Χριστού;

Αντίγραφον της επιστολής που βρέ-θηκε στη βιβλιοθήκη των Λαζαριστών στη Ρώμη, φίλοι αναγνώστες, και μεταφράστηκε στα Ελληνικά α-πό το πρωτότυπο λατινικό κείμενο, στάλ-θηκε από τον Πούβλιο Λεοντούλο, που ήταν διοικητής της Ιουδαίας, προ του Πο-ντίου Πιλάτου και απευθύνεται προς τον τότε Αυτοκράτορα και αφορά τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν.

«Μεγαλειότατε

Ήκουσα, ω Καίσαρ, ότι επιθυμείς να μάθεις ότι σοι γράφω νυν, περί ανθρώ-που τινός λίαν εναρέτου και καλουμένου Ιησού Χριστού, αν ο λαός θεωρεί Προφή-την, Θεόν δε οι μαθηταί αυτού, λέγοντες ότι είναι ο υιός του Θεού, του δημιουργού των Ουρανών και Γης και παντός, ό,τι εν αυτοίς ευρίσκεται και υπάρχει.

Τη αληθεία Καίσαρ, ακούονται καθ’ εκάστην θαυμάσια πράγματα περί του Χριστού αυτού. Ανεγείρει νεκρούς και ιατρεύει ασθενείς δια μιας λέξεως. Ανήρ αναστήματος μετρίου, καλός την όψιν και μεγαλοπρέπειαν περιβεβλημένος, ιδίως κατά το πρόσωπον, ούτως ώστε όσοι ατενίζουν αυτόν αναγκάζονται ν’ αγαπώσι και να φοβούνται αυτόν.

Έχει την κόμην μέχρι μεν των ώτων, χρώματος καρύου, εκείθεν δε μέχρι των ωμοπλατών γενομένην γαιόχρουν, αλλά μάλλον στιλπνήν, διχάζεται δε αύτη εν τω μέσω ανώθεν κατά το σύστημα των Να-ζαραίων. Το μέτωπόν του είναι λείον και γαλήνιον, το πρόσωπόν του δε άνευ ρυ-τίδος ή κηλίδος. Η ρις και τα χείλη αυτού κανονικότατα. Το γένειον είναι πυκνόν και χρώματος του αυτού τη κόμη, δεν είναι δε μακρόν και διχάζεται εις το μέσον. Το βλέμμα του σοβαρόν και εμποιούν φό-βον, έχει δε δύναμιν ηλιακής ακτίνος. Ου-δείς δύναται να ίδει αυτόν ατενώς. Όταν επιτιμά εμποιεί φόβον, όταν δε τούτο ποι-εί, κλαίει. Είναι αξιαγάπητος και χαρίεις μετά σοβαρότητος. Λέγουσιν, ότι ουδέπο-τε ώφθη γελών, αλλά πλειστάκις κλαίων.

Έχει ωραίας τας χείρας και τους βρα-χίονας. Εν τη συνομιλία ευαρεστεί πάσι και δυσκόλως μεν εμφανίζεται, αλλ’ όταν εμφανιστεί που, φέρεται μετριοφρόνως και έχει ωραιότατον παράστημα του κό-σμου. Είναι ωραίος ως η μητέρα του, ήτις εστίν η ωραιοτέρα γυνή, όσαι ποτέ εθεά-θησαν εις τα μέρη αυτά.

Εάν, όμως, η Μεγαλειότης Σας,ω Καί-σαρ, ποθει να ίδει αυτόν, ως μοι έγραφες άλλοτε, γνωρισόν μοι τούτο, ίνα αποστεί-λω Σας αυτόν πάραυτα. Καίτοι δε ουδέ-ποτε εσπούδασέ τι, είναι, όμως, κάτοχος πάσης επιστήμης. Περιπατεί ανυπόδυτος και ασκεπής την κεφαλήν. Πολλοί βλέπο-ντας αυτόν γελώσιν, αλλ’ όταν ευρίσκο-νται ενώπιον αυτού τρέμουσι και θαυμά-ζουσι αυτόν.

Λέγουσιν, ότι ουδέποτε άνθρωπος, ως αυτός, ενεφανίσθη εις μέρη ταύτα. Τη αληθεία, ως μοι λέγουσιν οι Εβραίοι, ου-δέποτε εδόθησαν συμβουλαί, ουδέποτε εκυρήχθη διδασκαλία, ως η διδασκαλία αυτού, πολλοί δε των Ιουδαίων θεωρού-σιν αυτόν Θεόν.

Άλλοι μοι λέγουσιν, ότι είναι εχθρός της Μεγαλειότητάς Σας, ως Καίσαρ, πολ-λαχώς με παρενοχλούν οι μοχθηροί αυτοί Εβραίοι. Λέγουσιν, ότι αυτός ουδέποτε δυσαρέστησε τινά, αλλ’ ότι ευεργετήθη-σαν παρ’ αυτού. Εν τούτοις, ω Καίσαρ, είμαι πρόθυμος να υπακούσω εις την Μεγαλειότητά Σας και ό,τι διατάξεις, θέλει εκτελεσθεί.


Εν Ιερουσαλήμ. Ιδικτιώνος 7. Σελήνης 11. ΠΟΥΒΛΙΟΣ ΛΕΟΝΤΟΥΛΟΣ Διοικητής Ιουδαίας»

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεδριάζει την Τετάρτη 10/7 η Δημοτική Επιτροπή Βέροιας

Συνεδριάζει την Τετάρτη 10/7 η Δημοτική Επιτροπή...

 Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Βέροιας...

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Λογοτεχνικής συντροφιάς Νάουσας

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Λογοτεχνικής συντροφιάς...

Μόλις κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Ἀνάλεκτο»,...

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Ημαθίας από 7/7 έως 10/7/24

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της...

Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανακοινώθηκε διακοπή ηλεκτρικού...

Το υποβαθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο,η ευθύνη  των θεσμών και η επιβαλλόμενη αντίδραση του πολίτη

Το υποβαθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο,η ευθύνη των θεσμών...

Γράφει ο Αναστάσιος ΒασιάδηςΟι διάφορες  έρευνες...

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100:  Στόχος να κάνουμε την  καθημερινότητα του πολίτη καλύτερη (ΒΙΝΤΕΟ)

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100: Στόχος να κάνουμε την ...

Για θέματα της επικαιρότητας μίλησε σε συνέντευξη που...

ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ  ΑΝΑΚΑΤΟΣΟΥΡΑ…

ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΤΟΣΟΥΡΑ…

Μιλούσαμε στον Πληθυντικό όταν οι έρωτες μπήκαν στη...

H Πρωτοβουλία για το Παιδί  συνυπογράφει κείμενο της  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: Συνεργασία για το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ

H Πρωτοβουλία για το Παιδί συνυπογράφει κείμενο της ...

H Πρωτοβουλία για το Παιδί,  μαζί με περισσότερες από 60...

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή  για την κάλυψη θέσης Επιμελητή  Κοινωνικής Αρωγής Βέροιας

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή για την κάλυψη θέσης...

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ημαθίας της Ελληνικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...