Του φιλόλογου Παν. Παπαδόπουλου
.. Όταν οι άνθρωποι κάνουν λάθη στη ζωή τους είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και να πληρώσουν οι ίδιοι το τίμημά τους. Όταν ,όμως, γίνονται κάποια λάθη από ανθρώπους που έχουν αναλάβει, με εντολή του Ελληνικού λαού, τη διακυβέρνηση της χώρας, τότε τα λάθη τα πληρώνει ο λαός. Και αυτό είναι εγκληματικό. Έτσι το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου της Κύπρου είναι ένα τραγικό λάθος από τους από τους ηγέτες της Ελλάδος και της Κύπρου που οδήγησε την Κύπρο στην τουρκική εισβολή. Τα λάθη που οδήγησαν στην τουρκική εισβολή τα πλήρωσε η Ελλάδα και ο Κυπριακός Ελληνισμός με εκατόμβες νεκρών και καταστροφών. Μοιραία πρόσωπα που βαρύνονται για την τουρκική εισβολή υπήρξαν: Ο Ταξίαρχος Δημήτριος Ιωαννίδης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ’ και ο Υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρυ Κίσινγκερ.
Ενώ το στρατιωτικό καθεστώς της 21 Απριλίου του 1967 αποφάσισε με πρωτοβουλία του δικτάτορα Παπαδόπουλου την παράδοση της εξουσίας στους πολιτικούς, τη δημιουργία προϋποθέσεων τερματισμού της χούντας και προκήρυξη εκλογών ο Ταξίαρχος Δημήτριος με το πραξικόπημα της 25 Νοεμβρίου 1973 ανέτρεψε τον Παπαδόπουλο. Ανέκοψε την προσπάθεια του πειράματος «Μαρκεζίνης» και οδήγησε τη χώρα σε νέα στρατιωτική Χούντα. Με το πραξικόπημα του Ιουλίου 1974 προκάλεσε την τουρκική εισβολή με τις γνωστές συνέπειες. «Ήταν ένας άνθρωπος μάλλον μοναχικός εσωστρεφής θα έλεγα. Δεν ένιωθε άνετα με τους ανθρώπους. Του άρεσε να απομονώνεται και να ζει στο δικό του κόσμο1
Ο Ιωαννίδης έλαβε μέρος, ως Εύελπις στον Β’ΠΠ στη μάχη της Κρήτης, ως αξιωματικός στον εμφύλιο. Ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της Χούντας, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την εξέγερση του Πολυτεχνείου και ανέτρεψε τον Παπαδόπουλο . Μετά τη μεταπολίτευση αποστρατεύθηκε και δικάστηκε μαζί με όλους τους πραξικοπηματίες σε ισόβια κάθειρξη και σε υποβιβασμό στον στρατιώτη. Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 ήταν έργο δικό του. Πίστεψε στους υπαλλήλους της CIA στην Αθήνα ότι θα επιτύχει την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Με εντολή του πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο από την Εθνική Φρουρά της Κύπρου, την ΕΛΔΥΚ και την ΕΟΚΑ Β΄, κατ' εντολή της Χούντας των Συνταγματαρχών, με σκοπό την ανατροπή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπου Μακάριου Γ' και την επίτευξη της ένωσης με την Ελλάδα.
Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ ήταν ένας φιλόδοξος άνθρωπος. Είχε το χάρισμα της πειθούς με την οποία γοήτευε τα πλήθη και γι αυτό απόκτησε ενθουσιώδεις οπαδούς. Στην αρχή υποστήριζε με ενθουσιασμό την Ένωση της Κύπρου, ύστερα από κάποιο διάστημα υποστήριζε την Αυτοδιάθεση έχοντας το πλευρό του και το Αριστερό κόμμα του ΑΚΕΛ το οποίο στήριζε τους σκοπούς ου Μακάριου για την Αυτοδιάθεση με την προσδοκία την προσάρτηση της νήσου στο άρμα της Σοβιετικής Ένωσης.
Στις 15 Ιουλίου και 8.30 το πρωί εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Κύπρο, από την Εθνική Φρουρά με βομβαρδισμούς του Προεδρικού Μεγάρου. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος μέσα από τα χαλάσματα διέφυγε προς την Πάφο, πρόεδρος τοποθετήθηκε ο Νίκος Σαμψών που στη συνέχεια ανακήρυξε την "Ελληνική Δημοκρατία της Κύπρου". Ο Μακάριος από καιρό γνώριζε τα σχέδια των Συνταγματαρχών γι αυτό πήρε τα μέτρα του.
Ο Μακάριος μέσω Μάλτας και Λονδίνου Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επέστρεψε στην Κύπρο τον Δεκέμβρη του 1974 και συνέχισε τα προεδρικά του καθήκοντα. Γι αυτόν δεν υπήρχε ο λόγος της ενοχής του. Από το 1974 μέχρι σήμερα συνεχίζονται συνομιλίες για ειρηνική και δίκαιη επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος. Στους πρωταγωνιστές της Κυπριακής τραγωδίας συμμετείχε και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αμερικανός γερμανό-εβραϊκής καταγωγής Χένρυ Κίσινγκερ. Είναι ο άνθρωπος που μηχανεύτηκε και εφάρμοσε το σχέδιο της κατάληψης της νήσου από τους Τούρκους. «Ο λαός των Ελλήνων είναι αναρχικός και δύσκολος να τιθασευθεί. Γι' αυτό πρέπει να τον χτυπήσουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως αναγκασθεί να συμμορφωθεί. Εννοώ να πλήξουμε τη γλώσσα του, την θρησκεία του, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε την δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, ώστε να μην μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή την νευραλγική περιοχή στρατηγικής σημασίας για μας». Το κείμενο δημοσιεύθηκε σε εφημερίδες και περιοδικά. Σε επιστολή του Μαρίνου του ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥο ίδιος το διέψευσε. Σε συνέντευξη που δόθηκε στη Λευκωσία από κάποιο δρ Κέλλη ειπώθηκε: ότι«Ο Ετσεβίτ είπε στον Κίσινγκερ ότι θα κάμει εισβολή, αλλά ο Κίσιγκερ δεν του είπε να σταματήσει. Δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου και του είπε να κάμει ό,τι νομίζε..» 3 Βέβαια μισήθηκε από τους συμπατριώτες για την αθλιότητά του και αμαύρωσε την πολιτική καριέρα. Πηγές:1.Αθ.Στριγάς «Κύπρος-Απόρρητος φάκελος» σελ.120 εκδ. ΝΕΑ ΘΕΣΙΣ.2. Βικιπαίδεια. Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 .3Γιάννης Βραχίμης «Ανατολή-Κύπρος-Δύση σελ.212 Βέροια Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020