Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου. Καθιερώθηκε
το 1991, όταν η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
ένωσαν τις δυνάμεις τους και εισήγαγαν την ημέρα αυτή λόγω της ανησυχίας που
επικρατούσε για τον αυξανόμενο αριθμό ατόμων που διαγνώστηκαν με διαβήτη. Εδώ
να αναφέρουμε ότι:
·
1 στους 11 ενήλικες ή 463 εκατομμύρια ζούσαν με
διαβήτη πέρυσι και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί στα 578 εκατομμύρια έως το
2030.
·
50% των ενηλίκων με διαβήτη παραμένουν αδιάγνωστοι, οι περισσότεροι από αυτούς
έχουν διαβήτη τύπου 2.
·
Το 80% των ατόμων με διαβήτη είναι κάτω των 65 ετών.
·
Ο διαβήτης ήταν υπεύθυνος για το 10% των συνολικών δαπανών για υγειονομική
περίθαλψη το 2019.
Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη ποικίλλουν. Κυρίως
η πάθηση αυτή οφείλεται στην παχυσαρκία, το υπερβολικό βάρος, την έλλειψη
άσκησης, τη διαπιστωμένη ανοχή γλυκόζης αλλά και στη διατροφή με υψηλή
περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη
μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα ζωής και αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
Το πιο σημαντικό βήμα για τη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη είναι η υιοθέτηση
ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής. Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να
προλάβει και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη. Ταυτόχρονα με
τη διατροφή θα πρέπει να υπάρχει και φυσική δραστηριότητα, ενώ σε υπέρβαρα
άτομα επιβάλλεται η απώλεια βάρους.
Με τις
σύγχρονες ινσουλίνες, αλλά και με τη γνώση των ισοδυνάμων υδατανθράκων, οι
ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2 μπορούν να επιτύχουν την άριστη
ρύθμισή του και παράλληλα να έχουν μεγάλη ποικιλία καθημερινά στο διαιτολόγιό
τους. Η διατροφή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την σωστή ρύθμιση του
διαβήτη.
Η ρύθμιση
του σακχαρώδη διαβήτη, εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, περιλαμβάνει την
απώλεια βάρους, την άσκηση και την υγιεινή διατροφή (συνδυασμός και των τριών
διατροφικών κατηγοριών με αναλογία). Τα συστατικά των τροφών είναι πρωτεΐνες
(κρέας, ψάρι, τυρί, αβγό, γαλακτοκομικά), υδατάνθρακες(φρούτα, ζυμαρικά,
δημητριακά) και λίπη (κορεσμένα και ακόρεστα).
Είναι μύθος
ότι οι διαβητικοί δεν πρέπει να τρώνε υδατάνθρακες. Αυτό το συμβούλευαν οι
ιατροί πριν γίνει διαθέσιμη η ινσουλίνη, γιατί ήταν γνωστό ότι οι υδατάνθρακες
αυξάνουν το σάκχαρο μεταγευματικά. Σήμερα, όμως, οι διαβητικοί μπορούν να
απολαμβάνουν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, που πρέπει να περιλαμβάνει
και υδατάνθρακες.
Πώς πρέπει
να τρέφεται ο διαβητικός
- Πρέπει να επιλέγει τους
σύνθετους υδατάνθρακες που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και μη
επεξεργασμένοι, όπως μαύρο ψωμί ή πολύσπορο, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ρύζι
μη αποφλοιωμένο.
- Μπορεί να τρώει όλα τα φρούτα
της αρεσκείας του, αλλά όχι πολύ ώριμα.
- Ενδείκνυται να καταναλώνει al
dente τα ζυμαρικά κι όχι πολυβρασμένα.
- Πρέπει να προτιμά τα ωμά
λαχανικά που έχουν φυτικές ίνες και καθυστερούν την απορρόφηση γλυκόζης, ώστε
μεταγευματικά να μην αυξάνεται το σάκχαρό του.
Για να έχετε υπό έλεγχο το σακχαρώδη διαβήτη σας,
θυμηθείτε αυτές τις συμβουλές υγιεινής διατροφής:
- Να μετράτε το φαγητό σας.
- Να χρησιμοποιείτε ελεύθερα
καρυκεύματα, όπως ρίγανη, βασιλικό, λεμόνι.
- Να πίνετε 6 έως 8 ποτήρια νερό
κάθε ημέρα.
Ένας
διατροφολόγος – διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε εξατομικευμένα
μενού, τα οποία περιλαμβάνουν τα τρόφιμα που τρώτε συνήθως. Για τους
διαβητικούς είναι καλύτερο όταν τα κύρια γεύματα και τα ενδιάμεσα μικρά γεύματα
χωρίζονται σε διαστήματα 3 – 4 ωρών. Χρειάζονται ποικιλία, φαντασία και γεύση
για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα
Η ισορροπία μεταξύ της ποσότητας φαγητού και της άσκησης είναι η βάση του καλού ελέγχου του σακχαρώδη διαβήτη!