Της Νένας Μαλλιάρα
Διάρκεια αποδοχής τριών εβδομάδων θα έχει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα ανακοινώσει η Εθνική Τράπεζα, την ερχόμενη εβδομάδα (σημειώνεται ότι το πρόγραμμα είχε αρχικά προγραμματιστεί να ανακοινωθεί χθες), το πιθανότερο την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου. Μετά την υποβολή των αιτήσεων εθελουσίας εξόδου, η οικειοθελής αποχώρηση των εργαζομένων θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου 2020.
Όπως είχε γράψει το Capital.gr, το πρόγραμμα εθελουσίας της Εθνικής Τράπεζας στοχεύει στην αποχώρηση 800 – 1.000 εργαζομένων προκειμένου το προσωπικό της Τράπεζας στην Ελλάδα να μειωθεί στα επίπεδα των 7.200 εργαζομένων. Το πλαφόν αποζημίωσης που θα ισχύσει για το πρόγραμμα θα είναι μειωμένο σε 150.000 από 170.000 ευρώ στο προηγούμενο πρόγραμμα εθελουσίας που η Τράπεζα ολοκλήρωσε τον Φεβρουάριο του 2020 και με το οποίο αποχώρησαν περίπου 1.100 εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το νέο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης της ΕΤΕ θα πριμοδοτεί τους αιτούντες με βάση ηλικιακά κριτήρια και συγκεκριμένα:
Οι εργαζόμενοι ηλικίας 50-54 ετών θα λάβουν επιπλέον 30% επί του ποσού της αποζημίωσής τους,
Οι εργαζόμενοι ηλικίας 55 – 59 ετών επιπλέον 20% και
Οι εργαζόμενοι ηλικίας 60 ετών και άνω, επιπλέον 15%.
Και στις τρεις περιπτώσεις, παραμένει το ανώτατο πλαφόν αποζημίωσης των 150.000 ευρώ.
Με μπόνους αποχώρησης θα πριμοδοτηθούν και οι εργαζόμενοι καταστημάτων που πρόκειται να κλείσουν και το προσωπικό τους θα πρέπει να μετακινηθεί σε "διπλανά" καταστήματα. Η Τράπεζα θα ενημερώσει τους εργαζόμενους για τον σχεδιασμό της να κλείσει το 2021 καταστήματα του δικτύου στα οποία απασχολούνται οι εργαζόμενοι αυτοί, προσφέροντάς τους πριμ 30% επί της αποζημίωσης που προβλέπεται για την οικειοθελή αποχώρησή τους.
Πριμ οικειοθελούς αποχώρησης 10% επιπλέον της αποζημίωσης που τους αναλογεί, θα πάρουν και οι εργαζόμενοι σε κεντρικές υπηρεσίες της Τράπεζας, μεταξύ των οποίων η Λιανική, η Περιουσία και οι Νομικές Υπηρεσίες. Υπό συζήτηση, στις περιπτώσεις αυτές, είναι η δυνατότητα το ανώτατο πλαφόν της αποζημίωσης για την αποχώρηση να ξεπεράσει το πλαφόν των 150.000 ευρώ, φτάνοντας τα 165.000 ευρώ.
Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα ανακοινώσει η ΕΤΕ προβλέπει και επιλογές αναγκαστικής άδειας με αποδοχές, διάρκειας 2 – 5 ετών. Ειδικότερα προβλέπεται ότι όσοι πάρουν αναγκαστική άδεια θα λαμβάνουν το 100% του μισθού τους τα 2 πρώτα έτη, το 75% το 3ο έτος, το 65% το 4ο έτος και το 50% το 5ο έτος.
Στο νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της ΕΤΕ θα μπορούν να συμμετέχουν όσοι εργαζόμενοι έχουν τουλάχιστον προϋπηρεσία 7 ετών στην Τράπεζα. Για τους εργαζόμενους που θα αποχωρήσουν θα διατηρηθούν οι πρόνοιες για τα ευνοϊκά επιτόκια στα δάνειά τους και για τα ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα.
Πηγή: Capital.gr