Ενώ τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται και η χώρα μας βρίσκεται ξανά σε ένα "lockdown", ο αθλητισμός και ιδιαίτερα ο ερασιτεχνικός δέχεται "χτυπήματα" χωρίς να υπάρχει άμεση λύση στο προσκήνιο. Το Basketblog.gr μίλησε με προπονητές από την Α2 Ανδρών σχετικά με τα ζητήματα αυτά.
Πιο συγκεκριμένα, ορισμένοι προπονητές από την εν λόγω κατηγορία, είπαν την άποψή τους σχετικά με τη διακοπή των πρωταθλημάτων, μίλησαν για το οικονομικό ζήτημα που τους ταλανίζει και στο τέλος πρότειναν ο καθένας από τη δική του πλευρά λύσεις στο δύσκολο καιρό που βιώνουμε, ο οποίος επηρεάζει άμεσα και το χώρο του μπάσκετ.
Μεταξύ των προπονητών μίλησε και ο προπονητής του Φιλίππου Βέροιας Χρήστος Μπλατσιώτης που απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις
.Αρχικά, συμφωνείτε με τη διακοπή του πρωταθλήματος;
«Σίγουρα μια διακοπή του πρωταθλήματος και μάλιστα στην αρχή του, ενώ ήδη οι ομάδες προέρχονται από τόσους μήνες απραξίας από πέρσι το Μάρτιο, δεν είναι ενδεδειγμένο σενάριο. Μόλις οι ομάδες είχαν αρχίσει κάπως να ρολάρουν, έρχεται αυτή η διακοπή να πάει τα πράγματα πολύ πίσω. Για την ομάδα μου, το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο αφού, λόγω αρκετών κρουσμάτων κορονοϊού, μείναμε ανενεργοί και καθόλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου, έχοντας δώσει δυστυχώς μόνο έναν επίσημο αγώνα. Δυστυχώς, σε ένα περιβάλλον οριζόντιου lockdown που είναι προ των πυλών, το άθλημά μας δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, καθώς προέχει η δημόσια υγεία. Κι όσο κι αν αυτό δεν μας αρέσει, είναι νομίζω «αναγκαίο κακό».
-Τι θα γίνει με τις πληρωμές σας;
«Η περσινή πρωτόγνωρη εμπειρία της βίαιης διακοπής του πρωταθλήματος προκάλεσε και πολλά ερωτήματα στο θέμα των πληρωμών. Απ´ όσο γνωρίζω, η παράμετρος αυτή έχει προβλεφθεί στην πλειονότητα των συμβολαίων αθλητών και προπονητών με τις ομάδες τους για την τρέχουσα σαιζόν. Είναι σίγουρο ότι και οι ομάδες αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα εξεύρεσης πόρων, κάτι που γίνεται ακόμα πιο έντονο τώρα με το γενικευμένο lockdown. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους και να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία δεν θα αδικεί ούτε τους αθλητές/προπονητές που βιοπορίζονται από αυτό, αλλά ούτε και τους διοικούντες που πασχίζουν, χωρίς κρατική βοήθεια, να κρατήσουν τις ομάδες τους και το άθλημα ζωντανά σε τέτοιους δύσκολους καιρούς».
Πώς θα κινηθεί ένας προπονητής στον καιρό της πανδημίας;
«Ο ρόλος μας είναι πολύ απαιτητικός τον καιρό της πανδημίας. Πολλές προπονήσεις αναβάλλονται καθώς τα κλειστά γυμναστήρια είναι κλειστά λόγω υγειονομικών πρωτοκόλλων, ενώ άλλες φορές οι προπονήσεις γίνονται με 6-7 παίκτες λόγω θετικών κρουσμάτων ή άλλων τραυματισμών. Μετά από το μήνα ατομικών προπονήσεων σε ανοιχτούς χώρους που προβλέπεται για όλο το Νοέμβριο, η επαναφορά των αθλητών θα είναι σίγουρα πολύ δύσκολη. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες ομαδικών προπονήσεων για να μπορούμε να μιλήσουμε για κάποιου είδους επαναφορά. Σίγουρα ο ρόλος του προπονητή και του γυμναστή είναι πολύ κομβικός για να γίνει αυτή η επαναφορά με την απαιτούμενη σύνεση και προγραμματισμό για να αποφύγουμε μυϊκούς τραυματισμούς».
-Ποια θα ήταν η κατάλληλη λύση για τα πρωταθλήματα και τους προπονητές αυτή τη στιγμή; Τι προτείνετε;
«Είναι σίγουρα μια πρωτόγνωρη περίοδος για όλους μας. Το ιδεατό σενάριο σίγουρα θα ήταν η γρήγορη επιστροφή στους αγωνιστικούς χώρους με πλήρη ασφάλεια και συχνά τεστ. Μιλώντας για την ομάδα μου και γνωρίζοντας από πρώτο χέρι ότι το κόστος των τεστ είναι δυσβάσταχτο και σίγουρα εκτός προϋπολογισμού, θεωρώ ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να μεριμνήσει για αυτό το θέμα. Σίγουρα το θέμα είναι σύνθετο, γιατί αφορά σε όλες τις κατηγορίες και όχι μόνο στην Α2, άρα αφορά σε ένα μεγάλο πλήθος ομάδων και ομαδικών αθλημάτων. Είναι ένας γρίφος για δυνατούς λύτες, γιατί η υγεία όλων είναι πρωταρχικό μέλημα. Εύχομαι με τα νέα μέτρα να υπάρξει μια τέτοια αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, η οποία σε συνδυασμό με μια μέριμνα από πλευράς Πολιτείας και Ομοσπονδίας στο θέμα των τεστ, να μας οδηγήσουν προς το τέλος του έτους σε μια ομαλή επαναφορά στους αγωνιστικούς χώρους».