Σε μια από τις πιο δύσκολες και παράξενες χρονιές που έχει ζήσει η ανθρωπότητα αξίζει να συγχαρούμε την Ελληνίδα που κάνει τη θετική εξαίρεση και αποτελεί ένα από τα πιο λαμπερά αστέρια διεθνώς.
Η Λίνα Τόνια συγκαταλέγεται πλέον στο πάνθεον της παγκόσμιας μουσικής σκηνής και τέχνης, με μια διάκριση που κανένας Έλληνας συνθέτης δεν έχει κερδίσει κατά το παρελθόν.
Το κορίτσι από την Αλεξάνδρεια της Ημαθίας, που γεννήθηκε το 1985 ασχολήθηκε με τη μουσική από τα παιδικά της χρόνια και έχει διαπρέψει τόσο στον ακαδημαϊκό τομέα (κατέχοντας τη θέση Λέκτορα στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης), όσο και σε διεθνείς διαγωνισμούς και ορχηστρικές συνθέσεις στην Ευρώπη και την Αμερική.
Αποφοίτησε από το ίδιο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης όπου τώρα εργάζεται και συνέχισε τις σπουδές της παίρνοντας διδακτορική ειδίκευση στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου με συμπληρωματικές μουσικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.
Η πολυβραβευμένη Λίνα Τόνια που παρά το νεαρό της ηλικίας της έχει ένα πλούσιο βιογραφικό, θα είναι πρωτοσέλιδο στο μοντέρνο Αμερικανικό Περιοδικό Stars Illustrated στην έκδοση που θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2021 επιβραβεύοντας την διεθνή καλλιτεχνική της παρουσία στη σύνθεση
Μέσα από το εξώφυλλο του περιοδικού λάμπει το δικό της αστέρι στο ρεύμα της σύγχρονης έντεχνης μουσικής.
Χωρίς να έχει καταθέσει κάποια υποψηφιότητα επιλέχθηκε από τον κόσμο για την ξεχωριστή της πορεία στο χώρο της μουσικής με την καλλιτεχνική της πορεία να την κατατάσσει ανάμεσα σε προσωπικότητες όπως του Γάλλου Προέδρου Πρωθυπουργού Εμμανουέλ Μακρόν, του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Bill Gates, του Δαλάι Λάμα, του Πάπα Φραγκίσκου.
Επιμέλεια άρθρου: Αγγελική Θωμοπούλου, Γιώργος Θεοδωρίδης
Πηγή: alexandreia-gidas.gr
Το βιογραφικό της Λίνας Τόνια (από Wikipedia)
Η Λίνα Τόνια γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας το 1985. Είναι ελληνίδα συνθέτρια, με έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς για περισσότερα από 28 έργα της, ενώ παράλληλα την έχει βραβεύσει ο πρόεδρος Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αναστάσιος Μάνθος, η Ένωση Κρτικών Μουσικής και Θεάτρου και οι εκδοτικές εταιρίες Baerenreiter και Sempre Piu.
Τα πρώτα χρόνια
Τον Οκτώβριο του 2004 ξεκίνησε σπουδές σύνθεσης στην κατεύθυνση Σύνθεσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Τον Οκτώβριο του 2005 συμμετείχε στον πανελλήνιο διαγωνισμό Σύνθεσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης λαμβάνοντας Βραβείο για το έργο της «ANIL». Έπειτα κατά τη διάρκεια φοίτησης στο Α.Π.Θ έλαβε βραβεία για τα έργα της τόσο σε πανελλήνιους όσο και σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Τον Ιανουάριο του 2006 αποφοίτησε από την τάξη Αντίστιξης του ωδείου Φίλιππος Νάκας της Θεσσαλονίκης με βαθμό Άριστα (παμψηφεί) ενώ τον Ιανουάριο του 2008 αποφοίτησε από την τάξη Φούγκας με βαθμό Άριστα (παμψηφεί).
Την ίδια χρονική περίοδο (Ιανουάριος του 2008) αποφοίτησε από την τάξη Σύνθεσης του καθηγητή Χρήστου Σαμαρά, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
. Με αφορμή το Α’ Βραβείο που έλαβε στον 4ο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Jurgenson στη Μόσχα όπου διαγωνίσθηκε μεταξύ 145 συνθετών από 39 χώρες, τιμήθηκε από τις Πρυτανικές Αρχές του Α.Π.Θ τον Δεκέμβριο του 2007.
Σπουδές & καταξίωση
Τον Σεπτέμβριο του 2008 άρχισε διδακτορικές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργο (The University of Edinburgh) με καθηγητές τους Nigel Osborne και Michael Edwards αρχικά ως υπότροφος της Α.Ε.Π.Ι κι έπειτα του Ι.Κ.Υ.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου συμμετείχε σε εργαστήρια σύνθεσης στο Εδιμβούργο, τη Βοστόνη, το Λονδίνο και το Σοντερχάουζεν, σεμινάρια και συνέδρια στο Λονδίνο, τη Φιλαδέλφεια και τη Βαιμάρη.
Τιμήθηκε από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου με τον τίτλο του «Νέου Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη» το 2008 και από την εκδοτική εταιρία Baerenreiter το 2009 όπου το χρηματικό της έπαθλο κατέθεσε ως δωρεά στη βιβλιοθήκη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.
Ολοκλήρωσε τις διδακτορικές σπουδές με διάκριση υψηλής επίδοσης παραδίδοντας 28 έργα ανάμεσα στα οποία υπήρξε και η όπερα δωματίου «ΑΛΜΑ» γραμμένη σε λιμπρέτο που αφορά τη ζωή της συνθέτριας Άλμα Μάλερ.
Συμμετείχε στην ομάδα συνθετών για την παραγωγή της έκδοσης σύγχρονων νέων έργων με εκπαιδευτικό χαρακτήρα «Music Without Borders» σε συνεργασία με τον ιταλικό εκδοτικό οίκο Sconfinarte Editions που εδρεύει στο Μιλάνο.
Τον Ιούνιο του 2012 παίχτηκε η όπερα δωματίου «Ο ΔΙΩΓΜΕΝΟΣ» από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο θέατρο Ολύμπια της Αθήνας.
Τον Σεπτέμβριο του 2012 ξεκίνησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο πανεπιστήμιο της Βιέννης με καθηγητή τον Michael Jarrell, το οποίο ολοκλήρωσε τον Ιούνιο του 2013. Τον Απρίλιο του 2013 παίχτηκε το έργο της «LE MIRAGE» από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ύστερα από παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Τον Σεπτέμβριο του 2013 επιλέχθηκε ως υπότροφος της Αριστείας της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ. για να διατελέσει μεταδιδακτορική έρευνα στο
αντικείμενο της Φούγκας την οποία ολοκλήρωσε το 2014.
Τον Απρίλιο του 2015 παρουσιάστηκε η όπερα της Fear (&)s the Love στην Μουσική Μπιενάλε του Ζάγκρεμπ (Music Biennale Zagreb) όπου και απέσπασε το 3ο βραβείο.
Τον Νοέμβριο του 2015 παρουσιάστηκε το έργο της ΕΝΝΕΑ για κουαρτέτο εγχόρδων στο φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής WIEN MODERN στη Βιέννη από τους Arditti Quartet.
Τον Φεβρουάριο του 2016 φιλοξενήθηκε ως guest composer στον 15ο ΔιεθνήΔιαγωνισμό Πιάνου Piano Campus στην πόλη Cergy Pontoise της Γαλλίας όπου της έγινε παραγγελία κοντέρτου για πιάνο και ορχήστρα πάνω στο οποίο διαγωνίσθηκαν οι φιναλίστ του διαγωνισμού κατά την τελική φάση του διαγωνισμού.
Τον Ιούνιο του 2017 ηχογραφήθηκε το ορχηστρικό της έργο της Butterfly Effect από την Ορχήστρα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας στο Παρίσι.
Βραβεύσεις και συνεργασίες
Έργα της έχουν βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης στη Βιέννη, το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Βαιμάρη, το Ζάγκρεμπ, τη Σόφια, τη Φιλλιπούπολη, τα Τίρανα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Έχει συνεργαστεί με τις παρακάτω ορχήστρες: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Εθνική Λυρική Σκηνή, Jalas Chamber Orchestra, London Contemporary Sinfonietta, Baskent Chamber Orchestra, Cergy Pontoise Sypmhony Orchestra, Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και με τα μουσικά σχήματα: Arditti Quartet, Idee Fix Ensemble, Dissonart Ensemble, Edinburgh Quartet, Ensemble Marges, Duo 9, Alea III.
Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, της Διεθνής Ένωσης Γυναικών Συνθετών (IAWM) και της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών ENKOR.
Έργα της εκδίδονται από την εταιρία Donemus Publishing House που εδρεύει στη Χάγη και τη Sempre Piu που εδρεύει στο Παρίσι.
Διδάσκει Σύνθεση και Άσκηση Ακοής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης από το 2016.
ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΓΩΝ
3o Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Όπερας της Μουσικής της Μουσικής Μπιενάλε του Ζάγκρεμπ για την όπερα της Fear &(s) the Love, τον Απρίλιο του 2015 στο Ζάγκρεμπ.
Βραβείο της Γαλλικής εκδοτικής εταιρίας Sempre Piu στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης για βιόλα για το έργο της Neuma, τον Απρίλιο του 2014 στο Παρίσι.
1ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης του Πανεπιστημίου της Βιέννης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Kunsthaus Muerz για το έργο της Kivos για δώδεκα βιολοντσέλα, τον Ιούνιο του 2013 στη Βιέννη.
2ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμός Σύνθεσης του Δήμου Καβάλας με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Καβάλας για το έργο της Εορτασμός, τον Απρίλιο του 2013 στην Καβάλα.
1ο Βραβείο στον Διαγωνισμό Σύνθεσης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την όπερα της Ο Διωγμένος τον Ιούνιο του 2012 στην Αθήνα.
3ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Alexander Myaskovsky για το κουαρτέτο εγχόρδων της Chronographia, τον Φεβρουάριο του 2012 στη Μόσχα.
1ο Βραβεο στο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Young Virtuosos για το έργο της Krama για σύνολο δωματίου, τον Απρίλιο του 2011 στη Σόφια.
2ο Βραβείο και βραβείο από την εκδοτική εταιρία Baerenreiter στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης «Via Nova» για το έργο της CONtrust, τον Μάιο του 2010 στη Βαιμάρη.
Τιμητική διάκριση στο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Antonin Dvorak για το έργο της Prismatic για σύνολο δωματίου, τον Ιούνιο του 2010 στην Πράγα.
Τιμητικη διάκριση στο Διεθνές Εργαστήριο Σύνθεσης που διοργανώθηκε από την London Contemporary Orchestra για το έργο της Prismatic για σύνολο δωματίου, τον Ιανουάριο του 2010 στο Λονδίνο.
3ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Golden Key International Composition Competition για το έργο της "Ο Κήπος με τις αυταπάτες" τον Ιανουάριο του 2010 στη Νέα Υόρκη.
Βραβείο Νέου Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων για την παρουσίαση του έργου της Δέησις καθώς και για την πρώιμη ωριμότητα της συνθετικής της σκέψης, τον Δεκέμβριο του 2008 στην Αθήνα.
3ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Νέων Συνθετών Ton De Leeuw που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Τεχνών των Τιράνων για το έργο της For the absence το Νοέμβριο του 2008 στα Τίρανα.
Έπαινο καλύτερης σύνθεσης στο 2ο Εργαστήρι Σύνθεσης του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για το έργο της Δέησις για σύνολο δωματίου, τον Μάιο του 2008.
3ο Βραβείο στο 2ο Φεστιβάλ «ΠΑΙΣ ΟΠΕΡΑ» που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη για την παιδική της όπερα "Ποιός έκανε πιπί στη μέση του Μισσισιπή" βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά, τον Μάιο του 2008 στη Θεσσαλονίκη.
3ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Ivan Spassov για το έργο της Επιτύμβιο το Νοέμβριο του 2007 στη Φιλλιπούπολη.
1ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Jurgenson για το έργο της Μνημόνιο τον Σεπτέμβριο του 2007 στη Μόσχα.
1ο Βραβείο στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Φίλων της Μουσικής για το κουαρτέτο εγχόρδων της Μνημόνιο τον Δεκέμβριο του 2006 στην Ανθούσα Αττικής.
Έπαινος καλύτερης σύνθεσης στο Εργαστήριο Νέων Συνθετών για το έργο της Ικεσία IV τον Σεπτέμβριο του 2006 στην Πάτρα.
Τιμητική διάκριση στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Φίλων της Μουσικής για το κουιντέτο εγχόρδων της Ικεσία II τον Δεκέμβριο του 2005 στην Ανθούσα Αττικής.
1ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης δωματίου που διοργανώθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με αφορμή τον εορτασμό των 25 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής Καλών Τεχνών για το έργο της Anil τον Οκτώβριο του 2005. Η απονομή έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.
2ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης τραγουδιού Χ.Ο.Ν. που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα υπό την αιγίδα της UNESCO για το έργο της Μισό Φεγγάρι τον Απρίλιο του 2003.