Σε κινητοποιήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν οι κάτοικοι των Ριζωμάτων Δήμου Βέροιας, μετά και την δεύτερη συγκέντρωσή τους κατά την οποία συστάθηκε οργανωτική Επιτροπή για να «τρέξει» το θέμα που προέκυψε στα ορεινά Ριζώματα μετά την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων του Κτηματολογίου, όπου διαπίστωσαν ότι το ελληνικό δημόσιο διεκδικεί το 24% των χωραφιών τους.
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βέροια θα γίνει –εκτός απροόπτου- την ερχόμενη Τρίτη 3 Νοεμβρίου και για το ιστορικό της απόφασης μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος Βέροιας , εκλεγμένος στη κοινότητα Μακεδονίδος (έδρα Ριζώματα), κ. Θανάσης Δέλλας, καλεσμένος στην εκπομπή «πρωινές σημειώσεις» του ΑΚΟΥ 996:
«Όταν αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες του Κτηματολογίου, μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε του κατοίκους των Ριζωμάτων. Εκεί διαπίστωσαν ότι ξαφνικά προέκυψε νέος συνιδιοκτήτης στα χωράφια τους, το Ελληνικό Δημόσιο, με ποσοστό 24%. Όπως καταλαβαίνετε αυτό έφερε τρομερή αναστάτωση στο χωριό. Το ποσοστό αυτό υπάρχει και για τις δασικές εκτάσεις, αλλά τώρα το Ελληνικό Δημόσιο το εμφάνισε και στα χωράφια», τόνισε ο κ. Δέλλας και έδωσε εν συντομία το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής: «Από το 1925 οι τότε προγονοί μας, 128 οικογένειες, σεβόμενοι απόλυτα το διεθνές δίκαιο και παρότι η Μακεδονία είχε ήδη απελευθερωθεί από τους Τούρκους, αγόρασαν από τους προκατόχους ιδιοκτήτες όλη την έκταση, η οποία περιλαμβάνει το δασόκτημα Ριζωμάτων, το αγρόκτημα Ριζωμάτων και τον σημερινό οικισμό. Δηλαδή, περίπου 43.000 στρέμματα. Μάλιστα, είχε συναφθεί ένα επαχθές τότε δάνειο, καθότι δεν επαρκούσαν τα χρήματά τους κι έτσι τα πλήρωσαν πραγματικά με ιδρώτα και αίμα. Στη συνέχεια συστάθηκε ένας συνεταιρισμός αναγκαστικού τύπου για την εκμετάλλευση του δάσους και από εκεί πέρα έγινε μία άτυπη διανομή των αγρών, τους οποίους επί 95 χρόνια καλλιεργούν αδιαλείπτως και καθ’ ολοκληρία οι αγρότες της περιοχής, χωρίς να έχουν καμία όχληση, μέχρι να δουν τις προσωρινές αναρτήσεις του Κτηματολογίου και να διαπιστώσουν ότι υπάρχει και… συνιδιοκτήτης».
Κατόπιν τούτου έγιναν προσπάθειες να αναδειχθεί το ζήτημα και οι κάτοικοι ζήτησαν βοήθεια δια της νομικής και πολιτικής οδού, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, προς το παρόν. Δηλαδή, όπως ενημέρωσε ο κ. Δέλλας, σε συνεργασία με την τοπική αρχή και την νομική υπηρεσία του Δήμου Βέροιας συντάχθηκε ένα κείμενο ένστασης που αξιολόγησαν οι περισσότεροι κάτοικοι ως θετικό, το οποίο συνυπογράφηκε και συνυποβλήθηκε στο Κτηματολόγιο Α.Ε. Ακολούθησαν και πολιτικές πρωτοβουλίες, με κοινοβουλευτικές ενέργειες βουλευτών του ΚΙΝΑΛ με επίκαιρη ερώτηση και με αναφορά στον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη, ο οποίος ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει, κάτι που προβληματίζει τους κατοίκους. Υπήρξαν επίσης πρωτοβουλίες του βουλευτή Ημαθίας Λ. Τσαβδαρίδη που βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ παράλληλα ο Δήμαρχος Βέροιας είχε συναντήσεις στην Αθήνα με νομικούς του Δήμου, για την επίλυση του θέματος. Ο κ. Δέλλας όμως καταλόγισε ευθύνες και σε όσους θα μπορούσαν ίσως στο παρελθόν να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη, αλλά δεν το έκαναν.
Οι ημερομηνίες τρέχουν...
Για τον λόγο αυτό και αφού δεν τελεσφόρησαν οι παρεμβάσεις, οι κάτοικοι των Ριζωμάτων δίνουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ραντεβού διαμαρτυρίας στη Βέροια, καθώς οι ημερομηνίες τρέχουν και η περίοδος των ενστάσεων λήγει στις 6 Νοεμβρίου. «Το διάστημα είναι πάρα πολύ σύντομο όχι μόνο για τους κατοίκους των Ριζωμάτων αλλά για όλους τους πολίτες και θα έπρεπε το Κτηματολόγιο Α.Ε. να δώσει μία γενναία παράταση ενός έτους για να διευθετηθούν και να ρυθμιστούν τέτοιου είδους ζητήματα, αλλά και για να μπορέσει να βρεθεί μία πολιτική λύση, διότι όπως γίνεται αντιληπτό η διαδικασία των ενστάσεων είναι και χρονοβόρα και χρηματοβόρα» τονίζει ο κ. Δέλλας σημειώνοντας ότι για κάθε δικαίωμα, για κάθε ΚΑΕΚ, οι ιδιοκτήτες πληρώνουν 5 ευρώ.
Για τους κατοίκους είναι ζήτημα επιβίωσης, όπως λένε, ενώ δεν γνωρίζουν εάν στις δηλώσεις ΟΣΔΕ της επόμενης χρονιάς θα χρειαστεί να ζητήσουν τη συναίνεση του Δημοσίου ή να μπουν δε διαδικασίες που δεν φαντάζονται.
Τα Ριζώματα είναι αναστατωμένα και προετοιμάζονται για αγώνες διεκδίκησης, με όλα τα μέτρα που απαιτούνται. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ήδη η οργανωτική επιτροπή την οποία αποτελούν οι αιρετοί του χωριού:
Θανάσης Δέλλας του Ηλία, δημοτικός σύμβουλος
Θανάσης Καραβασίλης, πρόεδρος Κοινότητας Ριζωμάτων
Θανάσης Δέλλας του Βασιλείου, μέλος κοινοτικού συμβουλίου
Θεοφάνης Βαϊνάς, πρόεδρος Δασικού Συνεταιρισμού, καθώς και οι:
Γεώργιος Οικονόμου, πρώην πρόεδρος του χωριού
Θανάσης Γκεκόπουλος, πρώην πρόεδρος του χωριού
Πέτρος Παπαδόπουλος, συνταξιούχος εμπορ. ναυτικού
Δημήτρης Ζησόπουλος, συνταξιούχος ΟΑΕΕ.
«Κανονικά θα έπρεπε να στηρίζουν ή να επιδοτούν τους ανθρώπους που παραμένουν και αγωνίζονται στις ορεινές περιοχές κι όχι να τους παίρνουν τμήμα της γης τους. Ακόμα, ελλοχεύει και ο κίνδυνος όλο αυτό το ποσοστό (24%) να μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, κάτι που ακούγεται ως εκδοχή, κι αυτό θα ήταν εντελώς απαράδεκτο. Δηλαδή θα βάλουν τους κατοίκους να ξαναγοράσουν τη γη τους;» αναρωτιέται ο δημοτικός σύμβουλος Μακεδονίδος, ευχόμενος να ανοίξουν τα αυτιά της εξουσίας στην Αθήνα και να δοθεί λύση σε μια απλή υπόθεση, που χρειάζεται κυρίως πολιτική βούληση.
Σοφία Γκαγκούση