Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της δίκης της Χρυσής Αυγής, με την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη να κρίνει ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση για τις αναστολές.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε να δοθεί εισαγγελική πρόταση ή διευκρινίσεις αναφορικά με τους καταδικασθέντες που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο λόγω πολυετών καθείρξεων, όπως οι δράστες της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν, Χρήστος Στεργιόπουλος και Διονύσης Λιακόπουλος.
Ωστόσο, η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, εμφανίστηκε αμετακίνητη από την πρότασή της.
Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του δικαστηρίου σημείωσε πως το ζήτημα προγενέστερων καταδικών συνδέεται άμεσα με τον εάν είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων ή υπότροποι και για το λόγο αυτό ζήτησε από την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρότασή της.
Η εισαγγελέας απάντησε ότι με βάση τα ποινικά μητρώα πράγματι οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι έχουν καταδικασθεί στο παρεθόν για διάφορα αδικήματα σε ποινές κάθειρξης, αλλά, δεν τους συμπεριέλαβε στην πρότασή της όπως είπε, γιατί έχουν εκτίσει τις ποινές τους, έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί. Για τον λόγο αυτό διατηρεί αμετάβλητη την πρότασή της για χορήγηση ανασταλτικού χαρακτήρα στην έφεση.
Πώς σχολιάζει η Πολιτική Αγωγή
Ο δικηγόρος υπεράσπισης των θυμάτων της απόπειρας ανθρωποκτονίας στην υπόθεση των Αιγύπτιων ψαράδων, Κώστας Παπαδάκης, έκανε λόγο για δικαίωση της Πολιτικής Αγωγής.
Μετά την εξέλιξη αυτή το δικαστήριο διέκοψε για αύριο, Τετάρτη, στις 11 το πρωί.
Η εισαγγελική πρόταση
Σημειώνεται ότι η εισαγγελική πρόταση περί χορήγησης ανασταλτικού χαρακτήρα στην έφεση, ακολουθεί την αθωωτική πρόταση, τον Δεκέμβριο του 2019, περί απαλλαγής όλων των κατηγορουμένων για τις κατηγορίες της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, εκτιμώντας ότι δεν αποδείχθηκε κεντρικός σχεδιασμός για κανένας αδίκημα, ύστερα από εντολή της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής.
Πρόταση την οποία υπεραμύνθηκε μετά την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου της 7ης Οκτωβρίου, στο στάδιο των ελαφρυντικών, λέγοντας:
«Δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πίστη στην πρόταση μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου».
Τη Δευτέρα, αναλύοντας το σκεπτικό της πρότασής της ότι οι καταδικασθέντες δεν θεωρούνται ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων ανέφερε:
«Ουδείς κίνδυνος υπάρχει αφού διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισαν τα γραφεία, έκλεισε η εφημερίδα και ο πολιτικός της λόγος».
Το ζήτημα του κλεισίματος της εφημερίδας της Χρυσής Αυγής αποτέλεσε επιχείρημα του συνηγόρου υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου, Δημήτρη Παπαδέλη, την Παρασκευή κατά το αίτημα του αρχηγού της Χρυσής Αυγής για αναστολή ποινής.
Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδέλης είχε ισχυριστεί:
«Έκλεισε η εφημερίδα, το κομματικό όργανο. Αυτό δεν ειναι ανεπανόρθωτη βλάβη; Το κατάφεραν. Έχει ερημώσει το κόμμα, η οργάνωση. Δεν υπαρχει η φωνή αυτού του κόμματος και συγχαρητηρια στο think tank που το σκέφτηκε».
Πολιτική Αγωγή: Η εισαγγελέας δεν κρατά ούτε τα προσχήματα
Στο άκουσμα της εισαγγελικής πρότασης, οι συνήγοροι υπεράσπισης των θυμάτων της Χρυσής Αυγής σχολίασαν -μεταξύ άλλων- ότι η εισαγγελέας «δεν κρατά ούτε τα προσχήματα» και ότι «έχει μετατραπεί σε συνήγορο των κατηγορουμένων».
«Η πρόταση της εισαγγελέως έχει την ίδια βαρύτητα με την πρόταση της περί αθωότητας των κατηγορουμένων. Η εισαγγελέας επικαλέστηκε ότι δεν συντρέχουν επιβαρυντικές περιπτώσεις παρόλο που ο Μιχαλολιάκος καταδικάστηκε το '79 σε μια ποινή. Ξέχασε να πει ότι αυτή η ποινή ήταν ότι τότε έβαζε βόμβες σε κινηματογράφους που έδειχναν σοβιετικά έργα, όπως παρέβλεψε και την προκλητική συμπεριφορά του κ. Λαγού».
«Αν δοθεί αναστολή κινδυνεύει η δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ακριβώς επειδή υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι κατηγορούμενοι με τη στάση τους δεν παρέχουν κανένα εχέγγυο ότι δεν θα τελέσουν αλλά εγκλήματα» ήταν η πρώτη οργισμένη αντίδραση του Παναγιώτη Σαπουντζάκη δικηγόρου των μελών του ΠΑΜΕ οι οποίοι είχαν δεχθεί επίθεση από χρυσαυγίτες.
Ανάλογη και η αντίδραση του Κώστα Παπαδάκη, συνηγόρου των Αιγύπτιων ψαράδων:
«Τώρα που η δίκη τελειώνει η εισαγγελέας έχει αποβάλει τα προσχήματα και μετετράπη σε συνήγορο των κατηγορουμένων. Τη θυμόμαστε από άλλες δίκες, αναρχικών, που είχε αντίθετη συμπεριφορά και ζητούσε να πάνε στη φυλακή άνθρωποι που τελικά αθωώθηκαν.
«Όμως δεν αναμασά μόνο τα νομικά αλλά και τα πολιτικά επιχειρήματα των χρυσαυγιτών».
«Παραβλέπει τις βόμβες του Μιχαλολιάκου, το ότι ο Λαγός παραβίασε τους περιοριστικούς όρους. Είμαστε σίγουροι ότι το δικαστήριο πάλι θα την αγνοήσει, αλλιώς θα είναι η πρώτη εγκληματική οργάνωση στην ιστορία της χώρας που θα έχουν αφεθεί όλοι ελεύθεροι», σημείωσε ο κ. Παπαδάκης.
Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος των Αιγύπτιων ψαράδων, τόνισε ότι η εισαγγελέας δεν κρατά πια ούτε τα προσχήματα:
«Είναι εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Υπάρχει κάτι σάπιο στην εισαγγελία της χώρας όταν η εισαγγελέας λέει ψέματα προς το δικαστήριο ότι ο Λαγός δεν παραβίασε τους όρους. Όταν λέει ότι η προμήθεια εκρηκτικών υλών είναι χαμηλής απαξίας. Αν όπως λέει, η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί, ας πάρει ένα τηλέφωνο το Μιχαλολιάκο να τον ενημερώσει».
Ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων για την κριτική στην Αδ. Οικονόμου
Χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης και μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η εισαγγελική πρόταση της Αδαμαντίας Οικονόμου περί αναστολής ποινών όλων των καταδικασθέντων της Χρυσής Αυγής πλην του Γιώργου Ρουπακιά, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας τονίζει με σημερινή της ανακοίνωση:
«Μετά την ολοκλήρωση δίκης μείζονος ενδιαφέροντος με πολυετή διάρκεια, λόγω της έλλειψης υποδομών, με αφορμή δημόσιες τοποθετήσεις παραγόντων της δίκης, εκπροσώπων κομμάτων και δημοσιεύματα, που στρέφονται με απαξιωτικά σχόλια και ανοίκειους χαρακτηρισμούς, κατά εισαγγελικού λειτουργού και στοχοποιούν αυτή, για την κατά συνείδηση κρίση της, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, (χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης), τονίζει για ακόμη μια φορά πως είναι σεβαστή η καλόπιστη κριτική προς τη δικανική κρίση των εισαγγελικών λειτουργών, πλην όμως η κριτική αυτή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρέπειας και να τείνει να αποτελέσει μοχλό πίεσης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών, στοιχείο που αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας».
Πηγή: cnn.gr