Θέματα δημόσιας υγείας προτάσσουν στις διεκδικήσεις τους οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, ζητώντας ανοιχτά σχολεία, αλλά ασφαλή λειτουργία τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς.
Χθες το πρωί, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, οι πρόεδροι: της ΕΛΜΕ Ημαθίας, Αλέκος Μόσχος, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Σταυρούλα Μιχαηλίδου και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νάουσας, Σωτήρης Σταμάτης, έδωσαν συνέντευξη Τύπου στον πολυχώρο της Ελιάς και ενημέρωσαν για την κατάσταση των σχολείων μεσούσης της πανδημίας (covid 19), με την λειτουργία τμημάτων 25 κατά μέσο όρο μαθητών που δεν διασφαλίζουν το μέτρο των απαραίτητων αποστάσεων, ζητώντας τη μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές, εκτιμώντας ότι το Υπουργείο δεν φρόντισε εγκαίρως να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και δεν τήρησε όσα εξήγγειλε στις αρχές του καλοκαιριού. Μεταξύ αυτών και το θέμα των προσλήψεων που μέχρι στιγμής, όπως τονίστηκε, κάλυψαν μόνο την ειδική αγωγή. Επισήμαναν επίσης ότι οι εκπαιδευτικοί δεν θα δεχθούν κάμερες μέσα στα σχολεία εκτιμώντας ότι η τηλεκπαίδευση δεν είναι πραγματική εκπαίδευση. Χαρακτήρισαν επίσης αντιφατικό το γεγονός ότι τα παιδιά μετά το πρωινό πρόγραμμα συνεχίζουν στο ολοήμερο καθήμενα το ένα δίπλα στο άλλο για φαγητό, στα θρανία της τάξης.
Για όλους αυτούς τους λόγους τους οποίους συγκέντρωσαν στο πλαίσιο των αιτημάτων τους, μετά τη συνέντευξη προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας και κατόπιν σε πορεία στο κέντρο της πόλης.
Στα αιτήματά τους περιλαμβάνουν:
-Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές.
-Μαζικούς – μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
-Εύρεση χώρων, για να λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες (επισκευή, αξιοποίηση κλειστών/συγχωνευμένων σχολείων ή άλλων δημόσιων κτιρίων).
-Αυξημένες προσλήψεις αναπληρωτών, για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών σε όλες τις ειδικότητες και όλες τις δομές. Άμεση πλήρωση των κενών που δεν καλυφθήκαν στη Β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών.
-Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.
-Αυξημένη χρηματοδότηση, για κάλυψη όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας και καθαριότητας από το κράτος (δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας πχ μάσκες, αντισηπτικά κλπ).
-Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους, αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
-Προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού καθαριότητας σε κάθε σχολείο.
-Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο.
-Δημιουργία Κρατικής, νοσοκομειακής Δομής που θα συνεργάζεται με τις σχολικές μονάδες και θα έχει την ευθύνη για τον υγειονομικό έλεγχο λειτουργίας των σχολείων (γενικά εμβολιασμούς, προληπτικούς ελέγχους, εξετάσεις μαθητών- εκπαιδευτικών και παραπομπή σε Νοσοκομεία, διαχείριση κρουσμάτων).
-Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».