Ένα από τα σημαντικότερα διεθνή επιστημονικά συνέδρια, με αντικείμενο τη μεσογειακή διατροφή, πραγματοποιείται την επόμενη εβδομάδα στο ξενοδοχείο SaniResort της Χαλκιδικής (Δευτέρα 16 Οκτωβρίου έως Παρασκευή 20 Οκτωβρίου), υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με τη συμμετοχή παγκοσμίου φήμης διακεκριμένων επιστημόνων και ερευνητών.
Το «MediterraneanDiet&Health» (Μεσογειακή Διατροφή και Υγεία) βάζει τη Χαλκιδική και την Κεντρική Μακεδονία στο επίκεντρο του παγκοσμίου γαστρονομικού χάρτη και στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για τα οφέλη από τη μεσογειακή διατροφή, ενώ δίνει τη δυνατότητα προβολής των εκλεκτών προϊόντων της μακεδονικής γης και της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για προώθηση του brand της «Μακεδονικής Κουζίνας».
Στην πρωτοβουλία του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου αναφέρθηκαν σήμερα, σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φάνης Παπάς, ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ Τσαν Δρ. Στέφανος Κάλης και ο παραγωγός και διευθυντής της βραβευμένης τηλεοπτικής σειράς «Οδύσσεια Μαγειρικής» (TheCookingOdyssey) Γιώργος Στάμου.
«Δεν θα μπορούσε να επιλεγεί πιο κατάλληλος τόπος να φιλοξενήσει την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία. Η Ελλάδα, η Κεντρική Μακεδονία, η Χαλκιδική, είναι ο ιδανικός προορισμός για τους φίλους της μεσογειακής διατροφής και γενικότερα, του μεσογειακού τρόπου ζωής. Γι’ αυτό και πραγματικά, θέλω να συγχαρώ τους συντελεστές της διοργάνωσης για την επιλογή του χώρου αυτής της ‘Οδύσσειας της Μεσογειακής Διατροφής’, παραφράζοντας λίγο τον τίτλο της πολύ επιτυχημένης και βραβευμένης τηλεοπτικής σειράς του Γιώργου Στάμου», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής ΜακεδονίαςΑπόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και στον τουρισμό, αλλά και στο συνδυασμό των δύο πυλώνων ανάπτυξης, που επιχειρεί η Περιφέρεια, ως κεντρική πολιτική επιλογή της.
«Η απόλαυση μιας ξένης κουζίνας αποτελεί βασικό κομμάτι κάθε ταξιδιωτικής εμπειρίας. Από την πρώτη στιγμή, βασικό πυλώνα στην αναπτυξιακή μας πολιτική αποτέλεσε η δημιουργία και υιοθέτηση του Μακεδονικού Σήματος Ποιότητας, στα αγροτικά προϊόντα που παράγονται εδώ, με στόχο την καθιέρωση ενός διεθνώς αναγνωρίσιμου brandname. Παράλληλα, καθιερώνουμε πλέον στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, το νέο brandname ‘Μακεδονική Κουζίνα’, με στόχο να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την εξωστρέφεια του τόπου μας, συνδέοντας δύο από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας της περιοχής μας, τον πρωτογενή αγροτικό τομέα και τον τουρισμό. Άλλωστε, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Εδώ παράγεται το 26% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας του πρωτογενούς τομέα της χώρας, δηλαδή το ¼ της παραγωγής της χώρας μας. Ταυτόχρονα, είμαστε η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας σε αφίξεις τουριστών, για δύο συνεχή έτη, στην καρδιά της θερινής τουριστικής περιόδου. Η καθιέρωση της ‘Μακεδονικής Κουζίνας’ είναι προτεραιότητα, ώστε η τοπική κουζίνα να γίνει ευρέως γνωστή και αναγνωρίσιμη και να αποκτήσει την ταυτότητα που της αξίζει», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
«Η καμπάνια προβολής της ‘Μακεδονικής Κουζίνας’ εξελίσσεται παράλληλα και αλληλένδετα με το πρόγραμμα τουριστικής προβολής, αλλά και με άλλες στοχευμένες πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ξεκινήσει», είπε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα:
-ΤοΕιδικό Τμήμα Προβολής Αγροτικών Προϊόντων που δημιουργήθηκε με τη βαθιά μεταρρύθμιση του νέου Οργανισμού της Περιφέρειας.
-Το δίκτυοφορέων της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης.
-ΤοΚαλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φάνης Παπάς αναφέρθηκε στην ανάγκη να προβληθεί η αγροδιατροφική αξία των προϊόντων της Μακεδονίας μέσω της προώθησης της μακεδονικής κουζίνας. «Η μακεδονική κουζίνα είναι το όχημα μέσα από το οποίο θα δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία για όλα τα παραγόμενα προϊόντα στην περιοχή μας. Είναι μοναδική ευκαιρία για την Περιφέρειά μας το γεγονός ότι κορυφαίοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα μιλήσουν για τη σπουδαιότητα της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής και θα διαδώσουν τη μοναδικότητα της μακεδονικής κουζίνας διεθνώς. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους επιστήμονες και τους συνέδρους για έναν ακόμη λόγο, διότι μας δίνουν τη δυνατότητα να τους ξεναγήσουμε στους χώρους παραγωγής των προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας (ελαιόλαδο, κρασιά, γαλακτοκομικά προϊόντα) και να διαπιστώσουν τον κόπο και των αγώνα των ανθρώπων που παράγουν, επενδύουν και επιχειρούν», δήλωσε ο κ. Παπάς.
Η «Μακεδονική Κουζίνα» περιλαμβάνει σειρά ποιοτικών προϊόντων της μακεδονικής γης, όπως φρούτα και λαχανικά, όσπρια και βότανα, ποικιλία γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και εκλεκτά κρέατα, που συνδυάζονται σε υπέροχες συνταγές και συνθέτουν το γαστρονομικό χάρτη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πιάτα που εμπνέονται από τοπικές παραδόσεις και ξυπνάνε παλιές μνήμες και συγκινήσεις. Προτάσεις που συνοδεύονται από υψηλής ποιότητας κρασιά, εμπλουτίζοντας μοναδικά κάθε γαστρονομική εμπειρία. Και όπου πρωταγωνιστική θέση έχει η ελιά, το χρυσάφι της μακεδονικής γης, με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ως βάση της καθημερινής μεσογειακής διατροφής, της καλής ζωής και της μακροζωίας.