Ως το εθνικό μας ποτό, χαρακτήρισε το τσίπουρο ο βεροιώτης χημικός και συγγραφέας Νίκος Μανούδης μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινές σημειώσεις» του ΑΚΟΥ 99.6, χθες, ημέρα που ξεκινάει η αποστακτική περίοδος στην Ημαθία.
Ο ίδιος έχει γράψει ένα βιβλίο για το τσίπουρο, τόσο εξ’ αντικειμένου, όσο και από ενδιαφέρον και αγάπη για το κρασί και τα παράγωγά του και γι’ αυτό έχει «οργώσει» το νομό αλλά και τα ρακοκάζανα κάνοντας τις σχετικές του έρευνες, κυρίως στην περιοχή της Νάουσας που φημίζεται για τα καζάνια αλλά και για τα παραδοσιακά γλέντια που γίνονται εκεί από μικρές και μεγάλες παρέες. Θύμισε μάλιστα και τις σχετικές δράσεις του πάλαι ποτέ Ομίλου Φίλων Οίνου και Πνεύματος.
Επειδή όμως τα ρακοκάζανα είναι κι ένα κομμάτι του πολιτισμού μας, ο Νίκος Μανούδης στάθηκε σε μια ενέργεια λόγω και προσωπικού ενδιαφέροντος, από τότε που υπηρετούσε στο Χημείο της Βέροιας, που αφορά έναν παλαιό άβακα, τύπου λουλά, τον οποίο κατάφεραν να κρατήσουν και βρίσκεται στις αποθήκες της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας (λόγω και της μουσειακής του αξίας).
«Θεωρώ πολύ σημαντικό, εάν ποτέ γίνει το Λαογραφικό, να είναι επισκέψιμο και να δείχνει όλες τις φάσεις της παραγωγής τσίπουρου, με παράλληλη έκθεση φωτογραφιών από όλη τη διαδικασία. Δεν υπάρχει άλλωστε κάτι αντίστοιχο στην περιοχή…».
Πραγματικά μια ενδιαφέρουσα πρόταση για την αξιοποίηση του παλαιού άβακα, ώστε να αξιοποιηθεί όταν έρθει η ώρα!