Κατά τα μέσα του Σεπτεμβρίου η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε μια εμβληματική ανακοίνωση. Συγκεκριμένα, στις 16 Σεπτεμβρίου 2020, ανακοίνωσε επίσημα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αύξηση του στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε τουλάχιστον 55% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Πρόκειται για μεγάλη αύξηση σε σχέση με τον στόχο που ισχύει σήμερα και είναι 40%. Η αύξηση αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου η Ευρώπη να παραμείνει εντός του στόχου για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία το 2050 (δηλ. για μια οικονομία που δεν θα εκπέμπει καθόλου εκπομπές άνθρακα).
Είναι προφανές ότι η υιοθέτηση αυτού του στόχου, σημαίνει ακόμα περισσότερα αιολικά πάρκα και γενικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Α.Π.Ε.) σε όλη την Ευρώπη, άρα και την Ελλάδα. Επί του παρόντος ο στόχος για το μερίδιο των Α.Π.Ε. στην ευρωπαϊκή ενεργειακή κατανάλωση ορίζεται στο 32%. Οι αναλυτικές και πολυσέλιδες μελέτες που συνοδεύουν την πρόταση της Επιτροπής εκτιμούν ότι ο νέος στόχος για τις Α.Π.Ε. θα πρέπει να αυξηθεί σε 38-40%.
Είναι ενδιαφέρον ότι όλες αυτές οι μελέτες εκπονήθηκαν αποκλειστικά από το εργαστήριο E3MLab (Energy Economy Environment Modelling Lab) του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου της Αθήνας, που διευθύνει ο καθηγητής Παντελής Κάπρος, αξιοποιώντας τα μοντέλα PRIMES και GEM-E3 που έχουν επανειλημμένα αξιοποιηθεί για μελέτες της Κομισιόν.
Για να επιτευχθούν οι νέοι αυξημένοι στόχοι, θα απαιτηθεί να αναθεωρηθούν σημαντικά αρκετά από τα κείμενα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας - όπως οι οδηγίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση, το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών και τη φορολογία της ενέργειας. Τα αναθεωρημένα νομοθετικά κείμενα πρέπει να είναι έτοιμα έως τον Ιούνιο του 2021.
Η πρόταση της Κομισιόν θα περάσει από διαπραγματεύσεις και από μια διαδικασία συναπόφασης στην οποία συμμετέχουν εξίσου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι αρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν ήδη συμφωνήσει για τις θέσεις τους - η ITRE, η Επιτροπή Βιομηχανίας και Ενέργειας, υποστηρίζει το στόχο του 55% μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η ENVI, η Επιτροπή Περιβάλλοντος, υποστηρίζει ακόμα υψηλότερο στόχο 60%.
Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει στις αρχές Οκτωβρίου (5-8 Οκτωβρίου) και αναμένεται να υποστηρίξει μια θέση για στόχο μεταξύ 55% και 60%. Η συζήτηση στον Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα γίνει επίσης τον Οκτώβριο. Τα κράτη μέλη έχουν διαφορετικές θέσεις για την αύξηση του στόχου στο 55%: ορισμένες κυβερνήσεις, όπως η Ολλανδία και η Δανία, υποστηρίζουν έναν στόχο πέραν του 55%. Ορισμένοι άλλοι, όπως Πολωνία, δεν υποστηρίζουν αύξηση του στόχου μείωσης των εκπομπών.
Οι μελέτες που συνοδεύουν την πρόταση για αύξηση του στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου περιέχουν αρκετά σενάρια, προβλέποντας διαφορετικό μέγεθος εγκαταστάσεων για κάθε τεχνολογία ανανεώσιμης ενέργειας. Σε όλα τα σενάρια, τα αιολικά πάρκα διαδραματίζουν τον κυρίαρχο ρόλο: Μέχρι το 2030 η αιολική ενέργεια θα έχει τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ στην Ευρώπη, 433.000 – 452.000 ΜW. Πρόκειται για μεγάλη αύξηση σε σχέση με τα 343.000 MW αιολικών πάρκων που απαιτούνται προκειμένου να επιτευχθεί ο σημερινός στόχος για 32% Α.Π.Ε. το 2030.