Την στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κομισιόν και είπε ότι χαιρετίζει την δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Για το προσφυγικό και τα ελληνοτουρκικά μίλησαν στις κοινές δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Σαρλ Μισέλ. Οι δηλώσεις έγιναν την ώρα που έχει κλιμακωθεί η τουρκική προκλητικότητα και η ΕΕ εξετάζει κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Μια αποστροφή του λόγου του όμως ήταν αυτή που έδειξε ότι σύντομα Ελλάδα και Τουρκία θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. «Αν σταματήσουν οι προκλήσεις τονίζω ότι άμεσα μπορούν να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές», είπε ο κ. Μητσοτάκης και αυτή την αποστροφή την μετέδωσαν άμεσα τα τουρκικά ΜΜΕ με τίτλο: «Μητσοτάκης: Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευθούμε με την Τουρκία το συντομότερο δυνατό».
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την αναφορά του με τα γεγονότα στην Μόρια. Τα χαρακτήρισε θλιβερά και είπε ότι με την παρέμβαση των αρχών δεν υπήρξαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τραυματισμοί. Είπε ακόμα ότι σε λίγες ημέρες δημιουργήθηκε ένας καταυλισμός.
πρωθυπουργός κάλεσε την Ευρώπη να αφήσει τα λόγια και να περάσει στα έργα.
«Η αυστηρή φύλαξη των συνορων θα συνεχιστεί και στον Έβρο και στη θάλασσα. Η Ευρώπη σηκώνει δυσβάσταχτο βάρος του κοινου μας προβλήματος. Ωρα η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να μεταφραστεί σε χειροπιαστή αλληλεγγύη», είπε. Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα διδάγματα από αυτή την περιπέτεια είναι πολλά. Και είπε ότι κάποιοι μετατρέπουν το δικαίωμα στο άσυλο σε ασυλία στην παρανομία. Η Μόρια είπε ανήκει πια στο παρελθόν.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η Μεσόγειος αποτελεί πόλο ασφάλειας για όλη την Ευρώπη και είπε ότι όσον αφορά στην τουρκική προκλητικότητα οι απόψεις είναι ταυτόσημες. Και εδώ όμως πρέπει από τις πράξεις να περάσουμε στα λόγια, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από αυτή την κρίση. Πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια αυτό για να καρποφορήσει ο διάλογος στον οποίο η Ελλάδα είναι πάντα ανοικτή».
Και συνέχισε: «Αν σταματήσουν οι προκλήσεις τονίζω ότι άμεσα μπορούν να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες και σε αυτό πιστεύει η Ελλάδα».
Πρόεδρος της Κομισιόν από την πλευρά του είπε ότι πρέπει να οργανωθεί η επίδειξη αλληλεγγύης στην Ελλάδα στο προσφυγικό αλλά και να την δείξει κιόλας η Ευρώπη. Ο Σαρλ Μισέλ, είπε ακόμα ότι θέλει να δει με τα μάτια του την πραγματική κατάσταση στην Μόρια.
Είπε ακόμα ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής θα αφιερωθεί στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και η ασφάλεια στην περιοχή. Αυτό δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα και την Κύπρο μόνο αλλά έχει να κάνει με την ΕΕ στο σύνολό της. Αυτό είναι και το νόημα της παρουσίας μου εδώ. Πρέπει να εργαστούμε μαζί για να δούμε πως μπορούμε να προοδεύσουμε. Να είμαστε αυστηροί για να γίνονται σεβαστές οι αρχές για όλα τα κράτη – μέλη και να δείξουμε ότι υπάρχει κοινή ατζέντα. Χαιρετίζω την δέσμευσή σου, είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πηγή: newsit.gr