«Ντροπή της Ελλάδας», χαρακτήριζε τη Μόρια, ο Ευρωπαϊκός Τύπος, πριν από κάποια χρόνια και μέχρι σήμερα ο χαρακτηρισμός ευσταθεί άνετα, αφού στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών η εικόνα και οι συνθήκες πάνε από το κακό στο χειρότερο, παρά τις καλές κυβερνητικές προθέσεις, τις ΜΚΟ και τις χρηματοδοτήσεις με σκοπό την καλύτερη διαχείριση του θέματος.
Χθες τα ξημερώματα το Κέντρο Υποδοχής πήρε φωτιά, ίσως καθόλου τυχαία, και πάνω από 12 με 13.000 μετανάστες βρέθηκαν στους δρόμους, στα βουνά και τα λαγκάδια, εν μέσω πανδημίας και με καταγεγραμμένα ήδη κρούσματα κορωνοϊού. Τα αίτια και τα κίνητρα βέβαια της φωτιάς (τυχαία, στοχευμένα, εντός ή εκτός) θα εξετάσει η κυβέρνηση που έδωσε μια πρώτη «υποψία» εξωτερικού δακτύλου, με την παρουσία στελεχών της ΕΥΠ και του ΓΕΕΘΑ στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε αμέσως μετά την πύρινη λαίλαπα στο νησί. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά… και οι καιροί πονηροί για όλες και από όλες τις πλευρές.
Η Μόρια είναι μια χρόνια κατάσταση, από αυτές που αναρωτιέσαι, εάν πραγματικά θέλουμε ή όχι να την αποσυμφορήσουμε. Σχεδιασμοί υπήρξαν και υπάρχουν η λεγόμενη πολιτική βούληση προς αυτή την κατεύθυνση είναι δηλωμένη. Το πώς και το πότε, δεν είδαμε ακόμα…
Μετά τη φωτιά στη Μόρια, το θέμα επανέρχεται και η λύση της αποσυμφόρησης και της κατανομής των προσφύγων στην ενδοχώρα, μοιάζει μονόδρομος, που μπορεί να σταμάτησε μετά από κοινωνικές ή αυτοδιοικητικές αντιδράσεις, τώρα όμως φαίνεται να κερδίζει το «καμένο» έδαφος. Κάποτε θα γινόταν η έκρηξη στη Μόρια. Και ήρθε τώρα, εν μέσω πανδημίας και ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας. Ίσως να μην ήταν τυχαία, ως προς τον σχεδιασμό κυρίως και όχι ως προς την χρονική στιγμή, η «μυστική» επίσκεψη Μηταράκη το περασμένο Σάββατο στις δομές προσφύγων της Ημαθίας (Βέροια, Αλεξάνδρεια) για να δει τους χώρους και τη λειτουργία τους. Ίσως δεν είναι τυχαία και τα δημοσιεύματα του Τύπου, για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους Δήμους που διαθέτουν Κέντρα (δομές) φιλοξενίας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που μαζί με το μπαλάκι των προσφύγων μας πετάει και κονδύλια για να αποφύγει το ποτήριον τούτο.
Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί το προσφυγικό, είναι βέβαιο όμως ότι δεν βρίσκεται και στην καλύτερη στιγμή του για τη χώρα μας, με πολλά μεγάλα μέτωπα ανοιχτά.