Με απόφαση του ΔΣ του ΟΠΕΚΑ εγκρίθηκε η η παράταση των συμβάσεων παροχής ζεστών γευμάτων στους μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα 2019-20» μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020. Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στις σχολικές μονάδες κατά το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2020.
Το μενού του προγράμματος αφορά και στις πέντε (5) εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας και είναι ειδικά σχεδιασμένο από τον Επιστημονικά Υπεύθυνο για το διαιτολόγιο Πανεπιστημιακό Φορέα για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών/τριών, στo πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής.
Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» μεταβαίνουν στις οριζόμενες από τον Σύλλογο Διδασκόντων αίθουσες. Ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος ολοκληρώνεται το αργότερο 30 λεπτά μετά το πέρας της τελευταίας διδακτικής ώρας του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος για τους μαθητές που δεν παρακολουθούν Ολοήμερο πρόγραμμα, οπότε και αποχωρούν από το σχολείο. Για τους μαθητές που είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» ολοκληρώνεται, όπως προβλέπεται από το ισχύον πρόγραμμα του Ολοημέρου, στις 14.00.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Το πρόγραμμα διατροφής των Σχολικών Γευμάτων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 είναι το εξής:
Τα σχολικά γεύματα έχουν παρασκευαστεί για να μοιράζονται στην/στις αίθουσα/ες ακριβώς πριν την έναρξη της σίτισης, ώστε να παραμένουν στις ασφαλείς θερμοκρασίες συντήρησης.
l Σε κάθε περίπτωση, ουδεμία ευθύνη προκύπτει για τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του προγράμματος και το σχολείο η κατανάλωση των γευμάτων εκτός σχολικού πλαισίου.
Α.5. ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ –ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ
Το κάθε προσφερόμενο γεύμα είναι ατομικά συσκευασμένο ανά είδος (ζεστό φαγητό και σαλάτα) σε πλαστικούς περιέκτες μιας χρήσεως (C-PET, A-PET & PP), που κλείνουν αεροστεγώς, ώστε να μην επιτρέπουν τις διαρροές κατά τη μεταφορά και να προστατεύουν τα τρόφιμα από σκόνη, έντομα και άλλες ρυπάνσεις. Το ψωμί είναι συσκευασμένο σε κλειστές ατομικές συσκευασίες.
Κάθε συσκευασία συνοδεύεται από χαρτοπετσέτες και κατάλληλα πλαστικά πιρούνια ή κουτάλια - κατά περίπτωση - καθώς και μαχαίρια (χωρίς προεξοχές και ανωμαλίες) μιας χρήσεως.
Σε κάθε συσκευασία αναγράφεται η ημερομηνία παρασκευής και τα συστατικά του γεύματος (π.χ. σαλάτα εποχής και κυρίως ζεστό πιάτο).
Τα γεύματα είναι τοποθετημένα σε ειδικούς θερμοθαλάμους μεταφοράς τροφίμων με τον ασφαλή ενδεδειγμένο τρόπο. Οι σαλάτες μεταφέρονται σε ψυκτικούς θαλάμους.
Α. ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΠΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
1. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΕΒΡΟΥ
2. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ
3. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ
4. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ
5. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΔΡΑΜΑΣ
6. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. Α’ ΑΘΗΝΑΣ
7. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. Β’ ΑΘΗΝΑΣ
8. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. Γ’ ΑΘΗΝΑΣ
9. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. Δ’ ΑΘΗΝΑΣ
10. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
11. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
12. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ
13. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
14. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
15. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
16. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
17. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ
18. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
19. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΑΧΑΙΑΣ
20. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ
21. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
22. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
23. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΑΡΚΑΔΙΑΣ
24. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΑΡΤΑΣ
25. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
26. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
27. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ
28. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ
29. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ
30. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
31. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ
32. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΑΝΑΤ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
33. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΔΥΤ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
34. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
35. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
36. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΡΕΘΥΜΝΟΥ
37. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΛΕΣΒΟΥ
38. Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΣΑΜΟΥ