Περίπου 10 δισ. ευρώ θα «πέσουν» στην αγορά τους επόμενους μήνες για μέτρα ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι «όσο περισσότερο διαρκέσει η υγειονομική κρίση σε παγκόσμιο, πανευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η επίτευξη των στόχων της προηγούμενης περιόδου σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Αν και «όλα συγκλίνουν στο βασικό σενάριο ότι το rebound της ελληνικής οικονομίας θα είναι ισχυρό και αυτό αποδεικνύεται ήδη το α’ εξάμηνο του 2020, με την αντίστροφη έννοια ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας δεν έχει την ένταση άλλων χωρών» όπως είπε, μιλώντας στον «Real FM», και εξήγησε «Είχε δυναμική η ελληνική οικονομία το προηγούμενο εξάμηνο, αυτή η δυναμική είχε αποκτήσει κάποια θεμέλια που κράτησαν την οικονομία και σε αυτό πρέπει να προσθέσετε το χρονικό διάστημα του lockdown και το ότι πήραμε έγκαιρα μέτρα και στο επίπεδο της οικονομίας».
Για την πορεία του τουρισμού, ο υπουργός ανέφερε: «Είναι στο πλαίσιο του βασικού σεναρίου. Το α’ εξάμηνο τα έσοδα από τον τουρισμό ήταν 680 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο ήταν 800 εκατ. ευρώ και τον Αύγουστο εκτιμάται ότι είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετά έσοδα από τον τουρισμό, σαφώς πολύ λιγότερα από την προηγούμενη χρονιά, τους μήνες που δεν έχουν προσμετρηθεί στο πρώτο εξάμηνο, δηλαδή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ και οι άνθρωποι του τουρισμού λένε ότι ο Αύγουστος κινήθηκε καλύτερα από τις εκτιμήσεις».
Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Σταϊκούρα, τον Αύγουστο παρατηρούμε αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού σε σχέση με τους αρχικούς στόχους και παράλληλα κλάδους της οικονομίας που έχουν ανακάμψει. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο κλάδος της εστίασης υποφέρει, αλλά τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην εστίαση και τα μπαρ τον Αύγουστο, είναι καλά».
Ερωτηθείς για το ύψος της ύφεσης, δήλωσε ότι «με τα σημερινά δεδομένα παραμένουμε στην εκτίμηση που είχαμε κάνει στις 30 Απριλίου, ότι η ύφεση θα είναι μέχρι 8%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η ύφεση στην Ευρώπη θα είναι πιο βαθιά και στην Ελλάδα λιγότερο βαθιά».
Τέλος, επανέλαβε ότι ακολουθεί ένας τρίτος κύκλος της «επιστρεπτέας προκαταβολής», που θα ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα και θα είναι ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι στοχευμένη και διευρυμένη για να καλύψει και τις επιχειρήσεις του τουρισμού χωρίς ταμειακή μηχανή. «Άλλωστε», προσέθεσε, «οι επιχειρήσεις του τουρισμού πήραν σημαντικά ποσά και από τη δεύτερη επιστρεπτέα. Συνολικά, 19.057 επιχειρήσεις στα ελληνικά νησιά πήραν ποσά από το δεύτερο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής».
Τσίπρας: «Η κυβερνητική προπαγάνδα κρύβει, υποτιμά
και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα»
«Τα πράγματα στην επιδημία εξελίσσονται αρνητικά», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Καταλόγισε στην κυβέρνηση «λάθη, παραλείψεις, έλλειψη σχεδιασμού και απαράδεκτη προσπάθεια να βγάλει πολιτική υπεραξία και πρόσκαιρα οφέλη από τη πανδημία».
Συνεχίζοντας την κριτική είπε: «Εδώ και μήνες η κυβερνητική προπαγάνδα κρύβει, θάβει στα αζήτητα, υποτιμά και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα... Οι ώρες είναι κρίσιμες...Η χώρα και η κοινωνία συνολικά βρίσκεται σε ένα πρωτοφανές κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Κάθε ελληνική οικογένεια ζει μέσα στην αγωνία και στην ανασφάλεια. Και αυτή την αγωνία και την ανασφάλεια δεν μπορεί να τη καλύψει η προπαγάνδα, η πολιτική σκοπιμότητα, η γελοία ώρες- ώρες ωραιοποίηση της πραγματικότητας». Περιέγραψε δε με μελανά χρώματα την εικόνα: «Με σχεδόν εκατό φορές περισσότερα κρούσματα από τότε που ανακοινώσατε τη λήξη του lockdown, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καλούμαστε πλέον να αντιμετωπίσουμε το νέο κύμα της πανδημίας. Που είναι σφοδρότερο από το πρώτο... Και η στάση σας σήμερα, γεννά ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία και ανασφάλεια».
Απέδωσε στον λάθος προπαγανδιστικό χειρισμό της κυβέρνησης την τάση τμήματα της κοινωνίας να καταφεύγουν σε θεωρίες συνωμοσίας. Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Ο κόσμος θέλει να ακούσει την αλήθεια όσο δυσάρεστη κι αν είναι. Και θέλει να σας δει να αναλαμβάνετε και καμία ευθύνη. Όχι να τους ρίχνετε την ευθύνη για όλα τα στραβά. Και να κρατάτε τα εύσημα των δικών τους θυσιών για πολιτική εκμετάλλευση».