Επιμέλεια:
Μάκης Δημητράκης
Η αγία (Οσιομάρτυρας) Ιερουσαλήμ που σήμερα τιμάται η μνήμη της γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου πιθανόν τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Είχε πλούσια καταγωγή και οι χριστιανοί γονείς της φρόντισαν για την ανάλογη ανατροφή της.
Παντρεύτηκε νέα και απέκτησε τρεις γιους. Τον Σέκενδο, τον Σεκένδικο και τον Κήγορο. Χήρεψε όμως πολύ νωρίς και ακολούθως αφιέρωσε τη ζωή της στη διάδοση της Πίστης της. Ταξίδεψε σε πολλές πόλεις διδάσκοντας και έφθασε μέχρι τη Ρώμη την περίοδο των διωγμών του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου Πρόβου (276-282).
Αργότερα ήρθε στην Ελλάδα και διαδοχικά δίδαξε στην Αθήνα, τη Βοιωτία, τη Θεσσαλία και την Έδεσσα όπου χειροτονήθηκε μοναχή. Ακολούθως δε με τους γιους της ήρθε στη Βέροια και συνέχισε να διδάσκει το Ευαγγέλιο. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τον Δούκα της Θεσσαλονίκης Κινδιανό ο οποίος ενεργώντας για λογαριασμό του αυτοκράτορα την κάλεσε σε απολογία. Η Ιερουσαλήμ όμως όχι μόνο δεν πτοήθηκε αλλά θαρραλέα ομολόγησε την πίστη της. Έτσι ο Κινδιανός διέταξε την σκληρή τιμωρία τόσο της ίδιας όσο και των τριών γιων της.
Πρώτος μαρτύρησε ο Κήγορος που παρέδωσε το πνεύμα του όταν τον τοποθέτησαν πάνω σε πυρακτωμένη σχάρα. Ακολούθησε το τραγικό τέλος του Σέκενδου στο κεφάλι του οποίου τοποθέτησαν πυρωμένη περικεφαλαία. Το τέλος του Σεκένδικου ήταν το ίδιο μαρτυρικό όταν το σώμα του διαμελίσθηκε καθώς το έσερναν άγρια άλογα.
Τα μέλη της μάζεψαν οι χριστιανοί της Βέροιας και τα έθαψαν κατά μία εκδοχή στη νότια πλευρά της πόλης. Αργότερα έκτισαν προς τιμή της Ναό που δυστυχώς καταστράφηκε κατά τη διάρκεια μιας από τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν την πόλη. Πιθανότατα αυτό συνέβη στην πυρκαγιά του 1772 ή και αργότερα.
Σήμερα η Κάρα της Αγίας Ιερουσαλήμ σώζεται και φυλάγεται σε λάρνακα μαζί με τα οστά του Αγίου Αντωνίου στη Βέροια ενώ στο ναό υπάρχει ενεπίγραφη εικόνα της Αγίας «μετά των τέκνων της» έργο του αγιογράφου Μιχαήλ Χατζηαναγνώστου από τη Σαμαρίνα και με ημερομηνία 28 Μαΐου 1866.
Η Αγία Ιερουσαλήμ, εκτός της Βέροιας, τιμάται ιδιαίτερα στη Θήβα και τη Λιβαδειά όπου υπάρχει γυναικείο μοναστήρι. Μοναστήρι όμως αφιερωμένο στη μνήμη της υπάρχει και κοντά στην Αμφίκλεια, στο όρος Παρνασσό και σε υψόμετρο 850μ. Φημολογείται πως το μοναστήρι αυτό κτίσθηκε τον 12ο αι. από ιππότες της 4ης Σταυροφορίας.
Με ιδιαίτερες τιμές εορτάζεται η μνήμη της στο Καμποχώρι Ημαθίας ενώ τέλος στην Κεφαλλονιά σε μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού υπάρχει γραφικό πέτρινο εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ που έκτισε ο ιδρυτής του γειτονικού Φισκάρδο, Νορμανδός Σταυροφόρος Ροβέρτος Γυισκάρδος τον 11ο αιώνα.
Πηγές:
-Ιστορία της Βέροιας (Γ. Χιονίδη)
-Προσκύνημα στη Βέροια (Θ. Γαβριηλίδη)
-Οσιομάρτυς Αγ. Ιερουσαλήμ (Μητροπολίτη Παντελεήμονα)