Φορώντας τις μάσκες του και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα το θεατρόφιλο κοινό της πόλης αψήφησε τις δυσκολίες των καιρών και απόλαυσε μια καλοστημένη παράσταση, τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, μια συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η παράσταση στην πρεμιέρα της Πέμπτης 20.8.2020 στο θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη, απόσπασε θερμό χειροκρότημα και πολύ ευνοϊκά σχόλια.
Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, με μια ιδιαίτερη, ευρηματική σκηνοθετική ματιά έφτιαξε ένα λιτό, αυστηρό αλλά και λειτουργικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία των Τρωάδων. Μια παράσταση, που τιμά και αναδεικνύει ένα κορυφαίο θεατρικό κείμενο.
Οι ηθοποιοί, μέρος ενός καλοδουλεμένου χορού, (την κινησιολογία υπογράφει ο Τάσος Παπαδόπουλος) με δυνατές ερμηνείες «ζωντάνευσαν» την διαχρονική και οδυνηρά επίκαιρη τραγωδία του Ευριπίδη. Με ξύλινα κοντάρια που βάζουν όρια, τόσο ανάμεσα στους ηθοποιούς (αναφορά και στην πανδημία), όσο και ανάμεσα στους ήρωες, που αυτοί υποδύονται. H υποβλητική Εκάβη (Γιώτα Φέστα) μας παρασύρει στο δράμα της. Θρηνεί για τις απώλειές της από αυτό τον πόλεμο, μα διατηρεί ως το τέλος μια δύναμη αλλόκοτη. Η Ελένη (Γιολάντα Μπαλαούρα) η Κασσάνδρα (Μαρία Καραμήτρη), η Ανδρομάχη (Ιωάννα Παγιατάκη), ο Μενέλαος ( Νικόλας Μαραγκόπουλος) κέρδισαν τις εντυπώσεις με τις ερμηνείες τους. Ο Ταλθύβιος (Χρίστος Στυλιανού), πολύ καλός στο ρόλο του αγγελιοφόρου, λυγίζει, όταν μεταφέρει τα μαντάτα για τον Αστυάνακτα.
Το σκηνικό λιτό, λειτουργικό, προσεγμένο στη λεπτομέρεια, αλλά και γεμάτο συμβολισμούς υπηρετεί την ιδιαίτερη ματιά του σκηνοθέτη (το υπογράφει ο Θανάσης Κολαλάς). Από τα δυνατά επίσης σημεία της παράστασης η πρωτότυπη μουσική του Μάνου Μυλωνάκη και οι εξαιρετικοί φωτισμοί του Στέλιου Τζολόπουλου, που ανέδειξαν την σκηνοθετική άποψη του Γιάννη Παρασκευόπουλου.
Οι «Τρωάδες», κατεστραμμένες και έχοντας χάσει τα πάντα μετά τον Τρωικό Πόλεμο, στο τέλος αποφασίζουν και να υποκύψουν στη μοίρα τους. Να πλεύσουν μαζί της. Να δεχτούν πως θα γίνουν σκλάβες στην Ελλάδα. «Άσε το κύμα να σε πάει εκεί που θέλει», λένε, με το ένστικτο της επιβίωσης να κυριαρχεί.
Παραστάσεις στο Θέατρο Δάσους θα δοθούν και στις 21 και 22 Αυγούστου 2020.
Την Τετάρτη 26 Αυγούστου –Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη», Βέροια
Την Πέμπτη 27 Αυγούστου- Αρχαίο Θέατρο Μίεζας, Νάουσα
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση: Γιάννης Τσαρούχης
Σκηνοθεσία- Προσαρμογή κειμένου: Γιάννης Παρασκευόπουλος
Σκηνικά: Θανάσης Κολαλάς
Κοστούμια: Σοφία Παπαδοπούλου
Μουσική: Μάνος Μυλωνάκης
Κινησιολογία: Τάσος Παπαδόπουλος
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Βαγγέλης Σκυλίτσης, Μαρία Νεφέλη Παρασκευοπούλου Βοηθός σκηνογράφου και βοηθός ενδυματολόγου: Δημήτρης Γεωργόπουλος Φωτογράφιση: Τάσος Θώμογλου Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη
Χειριστής κονσόλας φώτων στη Βέροια: Γιώργος Βέγκος
Χειριστής κονσόλας ήχου στην Ημαθία: Αλέξανδρος Καροτσέρης
Επικοινωνία παράστασης για την Ημαθία: Κατερίνα Γρηγοριάδου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Διαμαντούδης (Ποσειδών), Ελένη Θυμιοπούλου (Αθηνά), Μαρία Καραμήτρη (Κασσάνδρα), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Μενέλαος), Νίκος Μήλιας (Στρατιώτης), Γιολάντα Μπαλαούρα (Ελένη), Ιωάννα Παγιατάκη (Ανδρομάχη), Χρίστος Στυλιανού (Ταλθύβιος), Βασίλης Τρυφουλτσάνης (Στρατιώτης), Γιώτα Φέστα (Εκάβη)
Γυναίκες της Τροίας: Μαριάννα Αβραμάκη, Νεφέλη Ανθοπούλου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Μομώ Βλάχου, Χρύσα Ζαφειριάδου, Ελένη Θυμιοπούλου, Μαρία Καραμήτρη, Άννα Κυριακίδου, Γιολάντα Μπαλαούρα, Ιωάννα Παγιατάκη, Εύη Σαρμή, Ελευθερία Τέτουλα.
Σημείωση: Κατά την είσοδο την έξοδο και κατά τη διάρκεια της παράστασης είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας
.Προπώληση
• ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, 3ος όροφος Χώρου Τεχνών Δήμου Βέροιας – Π. Μελά και Μπιζανίου , τηλ. 2331 0 78140, 142
• Βιβλιοπωλείο Επίκαιρο, Βενιζέλου, τηλ 2331024612
• Καφέ Μπρίκι, Μητροπόλεως , τηλ 2331020201
• Ουζερί Στάσου Μύγδαλα, Μητροπόλεως , τηλ.2331120327
• Ηλεκτρονικά στο https://www.viva.gr/tickets/theatre/periodeia/troades-tou-evripidi/