Η ΔΕΘ ματαιώθηκε με απόφαση της κυβέρνησης με στόχο να περιοριστεί η διάδοση του κορωνοϊού.
Η κυβέρνηση δεν επέλεξε ούτε καν το plan b της διοίκησης της ΔΕΘ – Helexpo, που ήταν να ματαιωθεί μόνο το εκθεσιακό κομμάτι της διοργάνωσης και να διεξαχθούν τα υπόλοιπα, δηλαδή επιχειρηματικές συναντήσεις και πολιτικές παρουσίες. Μόνο ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη στις 5 Σεπτεμβρίου για να μιλήσει σε περιορισμένο ακροατήριο.
Η ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου στην περίπου εκατοντάχρονη ιστορία της –πραγματοποιείται από το 1926- δεν πραγματοποιήθηκε μόνο στα χρόνια της κατοχής. Δεν είναι τυχαίο ότι το ΔΕΘ είναι το πρώτο συστατικό του ονόματος της εταιρείας που διοργανώνει εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, έχει, δηλαδή, ιστορική βαρύτητα.
Δεύτερον, η ΔΕΘ – Helexpo ΑΕ θα έχει οικονομικές απώλειες κοντά στα 4 εκατ. ευρώ, καθώς η Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεύει το 35% περίπου του κύκλου εργασιών της. Πέραν τούτου υπάρχουν οι άυλες απώλειες. Η απομείωση της αξίας άλλων συμφωνιών της που βρίσκονται εν ισχύ για όλο το χρόνο, στη σύναψη των οποίων, όμως, έχει συνυπολογιστεί η μεγάλη οικονομική αξία της Εκθέσεως του Σεπτεμβρίου. Για παράδειγμα τα κυλικεία και τα πάρκινγκ που υπάρχουν εντός του εκθεσιακού κέντρου.
Τρίτον, η αγορά της Θεσσαλονίκης –κυρίως οι επιχειρήσεις φιλοξενίας (ξενοδοχεία κ.λπ.) και εστίασης (μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.λπ.)- θα απωλέσει περί τα 40 – 50 εκατ. ευρώ. Με βάση υπολογισμούς που γίνονται σε διεθνές επίπεδο τα έσοδα της περιοχής που φιλοξενεί μια εκθεσιακή διοργάνωση είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια από το καθαρό τζίρο της διοργάνωσης, που στην προκειμένη περίπτωση είναι 3,5 – 4 εκατ. ευρώ.
Πηγή: metrosport.gr