Γράφει ο
Παναγιώτης Παπαδόπουλος
Φιλόλογος
Τελικά, ύστερα από χρόνια, διαπιστώθηκε ότι πόλεμος Ελλάδος-Τουρκίας δεν έγινε ποτέ. Απλά οι Τούρκοι έκαναν ασκήσεις στα κατοικούμενα πεδία βολής και προκλήθηκαν «παράπλευρες απώλειες στους Κύπριους».Τα 2 Υ/Β που έκαναν υποθαλάσσιο περίπατο στην περιοχή της Κύπρου και το 1 από την περιοχή της Ρόδου αλλά και όλος ο πολεμικός στόλος που είχε αναπτυχθεί για ενδεχόμενο πόλεμο διατάχθηκαν να επιστρέψουν στο ναύσταθμο. Και τα αεροσκάφη των NOR ATLAS μετά τη 12η νυχτερινή ώρα της 20ης Ιουλίου του 1974 διατάχθηκαν να μη πετάξουν στους μαχόμενους εκεί στην Κύπρο Έλληνες της ΕΦ και τους Κυπρίους αλλά να επιστρέψουν στη βάση τους. Μεταξύ αυτών που έφτασαν στην Κύπρο ένα μετέφερε 97 καταδρομείς. Μόλις το αεροπλάνο έφτασε εκεί πριν προσγειωθεί τους περίμενε ο μαρτυρικός θάνατος. Δέχτηκε τα ελληνικά αντιαεροπορικά πυρά της Κύπρου στον αέρα που το εξέλαβαν ως Τουρκικό. Το σύνθημα από την Αθήνα ότι «έρχονται πορτοκάλια» δεν αποκωδικοποιήθηκε έγκαιρα με αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά στον αέρα και όλοι οι καταδρομείς κάηκαν ζωντανοί στο αεροπλάνο πριν προσγειωθεί. Μόνο ένας σώθηκε ( ο αείμνηστος Θανάση Σαφειρίου) ο οποίος πήδηξε λίγο πριν εκραγεί για να γλυτώσει από τις φλόγες. Τον γνώρισα στη Νάουσα σε κάποια εκδήλωση καταδρομέων και με συγκίνησα τον άκουσα να διηγείται το δράμα το δικό του και της Κύπρου. Κατά τα άλλα δεν είχαμε πόλεμο με την Τουρκία. Έτσι η Ελλάδα δεν είχε πόλεμο με την Τουρκία παρά μόνο η Κύπρος. Οι «γενναίοι» πολεμιστές του Αττίλα προέλαυναν με τη στρατιωτική τους υπεροχή. Να θυμίσουμε και το γεγονός ότι Αμερικανικά πλοία ήταν έτοιμα κοντά στην Κύπρο μήπως τα παλικάρια του Ετσεβίτ, φίλου του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κίσιγκερ είχαν κάποιο πρόβλημα.
Για τη «γενναιότητα» των Τούρκων θα σας πείσει το ακόλουθο περιστατικό. Το1974 υπηρετούσα σε Γυμνάσιο στον Πειραιά. Με τις διακοπές των Χριστουγέννων βρέθηκα στο σπίτι μου στο χωριό μου στη Σταυρούπολη Ξάνθης για διάφορες υποχρεώσεις. Ξαφνικά συνάντησα έναν υπολοχαγό που έψαχνε να νοικιάσει σπίτι για 6 μήνες. Του παραχώρησα το δικό μου. Στη συζήτηση όταν έμαθα ότι προερχόταν από την Κύπρο και είχε λάβει μέρος στις μάχες της εισβολής τον Ιούλιο τον παρακάλεσα να μου διηγηθεί κάποιο περιστατικό. Εκείνος δέχτηκε και άρχισε τη διήγηση. « Τις ημέρες του πολέμου που μαίνονταν οι μάχες στην Κύπρο το τάγμα μου έλαβε θέση μάχης στις παρυφές ενός βουνού. Κάποια στιγμή κάτω στην πεδιάδα έκαναν την εμφάνισή τους σχηματισμοί των τουρκικών τεθωρακισμένων. Σε λίγη ώρα όλα απομακρύνθηκαν πλην ενός. Διαπιστώσαμε ότι είχε κάποιο πρόβλημα.
Ο λοχαγός μου, μού έκανε νόημα με τη φράση’ φάτε το’. Σε λίγο η ομάδα βρίσκονταν επάνω στο άρμα. Όταν άνοιξε ο πυργίσκος βγήκε ο πρώτος Τούρκος και στη συνέχεια οι υπόλοιποι. Κάποια στιγμή ο επόμενος Τούρκος δεν έβγαινε διότι ήταν δεμένος με αλυσίδες στο σκάφος του άρματος».. Μόλις τελείωσε τον πήραν τα δάκρυα.
Ενώ συμβαίνουν αυτά στην Κύπρο και οι άντρες της Ελλ. Φρουράς να δίνουν τον αγώνα «μέχρις εσχάτων» στο Ελληνικό Πεντάγωνο οι στρατηγοί προσπαθούν να πάρουν κάποια απόφαση. Η Κυβέρνηση του Ιωαννίδη κήρυξε την επιστράτευση και όλοι οι υπουργοί εξαφανίστηκαν, και πήγαν στα σπίτια τους. Κάποια στιγμή ανακάλυψαν τον Ανδριτσόπουλο. Δεν είχε ιδέα τι γίνεται. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Αρχηγός ΓΕΝ Ναύαρχος Πέτρος Αραπάκης. «Τις ώρες αυτές που διαδραματίζονται οι συζητήσεις αυτές στο Ελληνικό Πεντάγωνο μια τουρκική αρμάδα απαρτιζόμενη από τα πολεμικά «Τσακμάκ» και το αντιτορπιλικό «Αντατέπε»επικεφαλής έπλεε προς το ακρωτήριο ’Αρβανίτη’. Ξαφνικά η ομάδα δέχτηκε επίθεση τριών ακταιωρών. Επακολούθησε συμπλοκή, βυθίστηκαν οι δύο και η Τρίτη κατέφυγε στην ακτή. Η συμπλοκή διήρκεσε περίπου μισή ώρα .Λίγο αργότερα η τουρκική αρμάδα πέρασε το «Ακροτήρι Αρβανίτη».Ώρα 15.05:ο ουρανός ξαφνικά έχασε τη γαλήνη του. Μαύρα αεροπλάνα έκαναν την εμφάνισή τους, εφορμώντας κάθετα επάνω στην Τουρκική αρμάδα εξαπολύοντας ρουκέτες. Η επίθεση έγινε εναντίον των τριών πλοίων. Οι Τούρκοι αναρωτιόντουσαν με αγωνία ποιας εθνικότητας ήταν τα αεροσκάφη. Γρήγορα λύθηκε η απορία τους. Τα πολεμικά αεροσκάφη που χτυπούσαν τα τουρκικά πλοία ήταν της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας!!! Την είδηση αυτή πληροφορήθηκαν οι Τούρκοι «πολέμαρχοι» από τον πιλότο που είχε περισυλλέξει το«Τσακμάκ». Ο πιλότος τους έδωσε τη συχνότητα των αεροσκαφών και κατόρθωσαν να επικοινωνήσουν μαζί τους, αλλά οι Τούρκοι πιλότοι δεν πίστεψαν ότι αυτοί που τους μιλούσαν ήσαν Τούρκοι και δόθηκε εντολή για νέα επίθεση εναντίον των Τουρκικών πλοίων. Από αυτές καταστράφηκε ολοσχερώς το ραντάρ και ο ασύρματος του «Κοτζάτεπε»ενώ το «Τσακμάκ»υπέστη λιγότερες ζημιές. Μετά από αρκετές επιθέσεις έγινε κατορθωτό να γίνουν οι απαραίτητες διακριβώσεις, μέσω Αγκύρας, αλλά ήταν πλέον αργά. Στις 16:15 το« Κοτζάτεπε»εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του». Φαντάζομαι δεν είναι και το μοναδικό.
Βιβλογραφία
Αθανάσιος Κ. Στριγάς«Κύπρος: «Απόρρητος Φάκελος» Εκδόσεις Νέα Θέσις 2000σελ.157-8