Παράταση τριών μηνών στην παραμονή των αλλοδαπών εργατών γης έδωσε χθες το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με παρέμβαση του ίδιου του Υπουργού Μ. Χρυσοχοϊδη ώστε να προχωρήσει άμεσα το θέμα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που δημοσιοποιήθηκε χθες. Μια παράταση την οποία επιθυμούσαν ως αίτημα οι αγρότες, αφού οι γεωργικές εργασίες συνεχίζονται και τα εργατικά χέρια είναι απολύτως απαραίτητα.
Το έγγραφο του Υπουργείου μεταξύ άλλων αναφέρει αναλυτικά τις οδηγίες και τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την συνέχιση διαμονής και εργασίας των αλλοδαπών εργατών γης:
«Με την παράταση του επιτρεπτού ορίου βραχείας παραμονής καλύπτεται η περίπτωση μιας αρχικής σύμβασης εργασίας ή μιας νέας σύμβασης εργασίας (είτε με τον ίδιο είτε με νέο εργοδότη) που χρονικά υπερβαίνει το υπόλοιπο του επιτρεπτού ορίου βραχείας παραμονής από την είσοδο.
• Αναφορικά με την παράταση της επιτρεπόμενης διάρκειας παραμονής, σύμφωνα με το άρθρο 33 του Κανονισμού (ΕΚ) 810/2009 «Κώδικας Θεωρήσεων», καθώς και τα διαλαμβανόμενα στο Εγχειρίδιο Κώδικα Θεωρήσεων, σας γνωρίζουμε ότι, για την χορήγηση της παράτασης της επιτρεπόμενης διάρκειας παραμονής, θα πρέπει να εξακριβώνεται ότι:
-ισχύει το ταξιδιωτικό έγγραφο του αιτούντος για 3 ακόμη μήνες μετά την προβλεπόμενη ημερομηνία αναχώρησης,
-διαθέτει ο αιτών επαρκή μέσα διαβίωσης για την πρόσθετη περίοδο διαμονής,
- προσκόμισε ο αιτών αποδείξεις ταξιδιωτικής ιατρικής ασφάλισης για την πρόσθετη περίοδο διαμονής. Στην προκειμένη περίπτωση και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 15 παρ. 6 του «Κώδικα Θεωρήσεων», «…η απαίτηση ασφάλισης μπορεί να θεωρηθεί πληρωθείσα, όταν αποδεικνύεται ότι λόγω της επαγγελματικής καταστάσεως του αιτούντος μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη η ύπαρξη επαρκούς επιπέδου ασφάλισης…».
•Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, βάσει ενωσιακής νομοθεσίας, η παράταση επιτρεπόμενης διάρκειας βραχείας παραμονής (δηλαδή 90 ημέρες στις τελευταίες 180 ημέρες), χορηγείται στις περιπτώσεις που ο ενδιαφερόμενος υπήκοος τρίτης χώρας δεν μπόρεσε να εγκαταλείψει την επικράτεια Σένγκεν μετά την λήξη αυτής [π.χ. η περίπτωση μιας αρχικής σύμβασης εργασίας ή μιας νέας σύμβασης εργασίας (είτε με τον ίδιο είτε με νέο εργοδότη) που χρονικά υπερβαίνει το υπόλοιπο του επιτρεπτού ορίου βραχείας παραμονής από την είσοδο]. Συναφώς τεκμαίρεται, βάσει και του πνεύματος του ευρωπαίου νομοθέτη αναφορικά με την χορήγηση παράτασης, ότι οι αλλοδαποί υπήκοοι τρίτης χώρας, στους οποίους χορηγήθηκε παράταση, δεν δύνανται να επανεισέλθουν στην ελληνική επικράτεια, μετά την έξοδό τους, κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης.
Δικαιολογητικά
•Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία πληρούν και τις απαιτήσεις του «Κώδικα Θεωρήσεων», περιγράφονται ως ακολούθως:
1.Υπεύθυνη Δήλωση του εργοδότη, ο οποίος θα δηλώνει υπευθύνως ότι:
-Υπάρχουν λόγοι σχετιζόμενοι με την παραγωγή, οι οποίοι καθιστούν αναγκαία την παράταση παραμονής του αλλοδαπού στην χώρα, προκειμένου τον απασχολήσει για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τις 90 ημέρες,
-Θα καταβάλει το σύνολο των απαιτούμενων ασφαλιστικών εισφορών,
-θα αναλάβει τις προβλεπόμενες δαπάνες, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της παρ. 3 του άρθρου 80 του ν. 3386/2005,
- θα εκπληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεών του,όπως αυτές απορρέουν από τις κείμενες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για την σύναψη σύμβασης εργασίας,
2.Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του διαβατήριου του αλλοδαπού, καθώς και σελίδας / σελίδων με τις σφραγίδες εισόδου / εξόδου που σχετίζονται με την χρονική περίοδο εφαρμογής της ΠΝΠ.
3.Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας του εργοδότη.