Βεροιώτικα και Λαογραφικά - Το Πανηγύρι του Αγι’ Αντώνη *Toυ Μάκη Δημητράκη

Βεροιώτικα και Λαογραφικά - Το Πανηγύρι του Αγι’ Αντώνη *Toυ Μάκη Δημητράκη

Αγαπητοί φίλοι της στήλης γεια σας

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, όπως κάνω συχνά, και ψάχνοντας να βρω κάποιο θέμα-γεγονός για να ασχοληθώ τώρα το κατακαλόκαιρο η αναπόλησή μου σταμάτησε στο πανηγύρι του Αγι’ Αντώνη.

Διπλό το κέρδος σκέφτηκα. Πρώτα θα ξεθάψω από τη μνήμη μου ένα θρησκευτικό-κοινωνικό-οικονομικό γεγονός που σημάδευε παλιότερα τη Βέροια και ταυτόχρονα θα δώσω την ευκαιρία στις νεότερες γενιές να γνωρίσουν «τι και πώς;» ήταν το «παγκύρι» τ’ Αγι’ Αντώνη και που δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτό που βλέπω να γίνεται τα τελευταία χρόνια μπροστά από την εκκλησία.



Όσα και να γραφούν για το ξακουστό πανηγύρι του Αγι’ Αντωνίου είναι πολύ λίγα και δεν μπορούν να αποδώσουν την πραγματικότητα. Ένα πανηγύρι που όπως αναφέρει ο αείμνηστος δικηγόρος-συγγραφέας Νίκος Σιδηρόπουλος, ήταν αρχικά μόνο θρησκευτικού χαρακτήρα και που εξελίχθηκε την περίοδο του Μεσοπολέμου, στο πιο σημαντικό για τη Βέροια, εμπορικό-ψυχαγωγικό γεγονός που προσέλκυε κόσμο, όχι μόνο από την Ημαθία αλλά και από τις γύρω περιοχές. Από τη Σκύδρα, τα Γιαννιτσά και την Έδεσσα μέχρι την Καστοριά και την Κοζάνη και από τα Καϊλάρια (Πτολεμαΐδα) μέχρι τον Κολυνδρό και τη Γουμένισσα.


Το στήσιμο

Το «στήσιμο» του πανηγυριού ξεκινούσε το τελευταίο δεκαήμερο του Ιούλη, του Αλωνάρη όπως τον αποκαλούσαν παλιότερα στα χωριά. Όλα έπρεπε να είναι στη θέση τους το πρωινό της Παραμονής. Ο Δήμος φρόντιζε με το τεχνικό του προσωπικό, να γίνουν οι ξύλινες παράγκες-μαγαζιά και οι εμπορευόμενοι να τακτοποιήσουν το χώρο τους και να εκθέσουν την πραμάτεια τους.

Από το πρωί της παραμονής άρχιζαν να καταφθάνουν και οι προσκυνητές-επισκέπτες. Σε παλιότερες εποχές, από τα κοντινά χωριά κατέφθαναν με το κάρο, ενώ από τα μακρύτερα μέρη με λεωφορείο. Οι παλιότεροι θα θυμούνται εκείνα τα «πράσινα» λεωφορεία που οδηγός και βοηθός φόρτωναν τα απαραίτητα για τη «διανυκτέρευση» στην οροφή.



Κάποιοι από τους προσκυνητές έστρωναν «για διανυκτέρευση» μέσα στο ναό (όπου τους επέτρεπε η εκκλησιαστική επιτροπή) ενώ οι ψαλμωδίες καλά κρατούσαν όλη τη νύχτα. Οι περισσότεροι όμως «στρωματσάδα» στο περιστύλιο ή κάτω από τα δέντρα, που άφθονα υπήρχαν στον αύλειο χώρο. Κάποιοι ξενυχτούσαν! Το είχαν τάμα! Άλλοι λαγοκοιμόντουσαν στο «ξάστερο»! Ο καιρός βοηθούσε!

1η Αυγούστου ξημέρωμα και νάτο το πανηγύρι το πατροπαράδοτο!


Οι καμπάνες βροντολογούσαν το «άνοιγμα του ιερού κουβουκλίου» και στρατιές πιστών προσκυνητών στη γραμμή για να «περάσουν» από το Κουβούκλιο και να προσκυνήσουν. Ήταν τότε εποχές που το Κουβούκλιο άνοιγε μόνο δύο φορές το χρόνο (17 Ιανουαρίου και 1η Αυγούστου) γι’ αυτό υπήρχε μεγάλη κοσμοσυρροή. Ο ναός πλημμύριζε με θαμβωτική φωταψία και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια.

Απαραίτητο ήταν και το «τριγύρισμα» γύρω από τη Μουριά.


Το πανηγύρι άρχιζε

Στον χώρο της πλατείας οι επισκέπτες-προσκυνητές έβρισκαν τα πάντα. Είδη ρουχισμού για όλες τις ηλικίες, είδη προικός (σεντόνια, κουβέρτες κ.ά.), παπούτσια (γυναικεία και αντρικά – σκαρπίνια και της δουλειάς), πήλινα (στάμνες, λαΐνια, νταβάδες), υαλικά, πολύχρωμα υφάσματα με το μέτρο, παιχνίδια, πλαστικά και αλουμίνια.


Μπορούσες ακόμη να βρεις ξύλινες χειροποίητες κατασκευές (σοφράδες, κουτάλες, ψωμιέρες, γκλίτσες), είδη εικονοστασίου και εικόνες. Κάθε Άγιος είχε την τιμή του!



Και τι δεν έβρισκες! Από κάλτσες μέχρι σκόρδα και από εργαλεία (πριόνια, σφυριά, τανάλιες κ.λπ.) μέχρι κασέτες με κάθε είδους μουσική και τραγούδια.

Παράγκες νοίκιαζαν για το δεκαήμερο και πολλοί καταστηματάρχες της πόλης!

Το πανηγύρι αποτελούσε τη μεγάλη ευκαιρία για τους ανθρώπους της υπαίθρου να προμηθευτούν τα χρειώδη όλης της χρονιάς ενώ πάντα είχαν την ευκαιρία να ξεδώσουν διασκεδάζοντας και φυσικά εκπληρώνοντας και το τάμα τους στον Άγιο να ανάψουν το κερί και τη λαμπάδα στο μπόι τους!


Το πανηγύρι τα βράδια

Τις βραδινές ώρες η γενική εικόνα του πανηγυριού άλλαζε. Στους ξένους επισκέπτες-προσκυνητές προσθέτονταν και οι ντόπιοι. Ολόκληρες οικογένειες τριγυρνούσαν στους διαδρόμους του χώρου, θαυμάζοντας και σχολιάζοντας. Ρωτώντας και αγοράζοντας απαραίτητα και μη!


Τα πρώτα χρόνια ο χώρος και κυρίως οι παράγκες φωτίζονταν με «λουξ» και έντονη ήταν τα βράδια η μυρωδιά της ασετιλίνης που χτυπούσε τα ρουθούνια. Στα μεταγενέστερα χρόνια ο Δήμος φρόντιζε και για τον φωτισμό. Ανάλογα με το μέγεθος της παράγκας και οι λάμπες. Το κόστος συμπεριλαμβανόταν στο ενοίκιο της παράγκας και ήταν με το τετραγωνικό και τη θέση!



Στο δρόμο μπροστά από την εκκλησία ήταν στη σειρά τα σκοπευτήρια. Όμορφες κοπέλες γέμιζαν με φούντες τα φλόμπερ ενώ ταυτόχρονα άδειαζαν τις τσέπες των σκοπευτών. Εκεί και τα «καζίνο». Ρουλέτα, μπίλια αλλά και μαύρο-κόκκινο.

Τα βράδια το πανηγύρι είχε μία διαφορετική ομορφιά. Τα καφενεία που υπήρχαν ολόγυρα στην πλατεία μετατρέπονταν σε ταβερνάκια-ψησταριές όπου τα μαστόρια προσπαθούσαν με τη γαργαλιστική τσίκνα των ψημένων κρεάτων να μαγνητίσουν το πλήθος. Κοκορέτσι, σπλινάντερο, τηγανητά συκωτάκια, χοιρινά, ζυγούρι, ψητή γίδα ή προβατίνα για να ακονίζεται… η οδοντοστοιχία!

Κάποια από τα καφενεία όπως του Αλέκου και Μήτσου Σχοινιώτη διέθεταν και ορχήστρα με λαϊκά όργανα! Ζουρνάς και νταούλι αλλά και πίπιζα.


Οι μικροπωλητές

Ανάμεσα στις παράγκες και οι ντόπιοι μικροπωλητές: ο Μπατζανάκης με το καλύτερο παγωτό (χωνάκι ή τιπ-τοπ), ο Μπαρμπα-Νικολής και ο Κούρμπαν με τα γλειφιτζούρια και τα μελωμένα μηλαράκια, παλιότερα ο Φίλιος Φιλιππίδης (Αγκόπ) με το μαντζούνι και το σάμαλι και ο Σαΐνης που πουλούσε κοκοράκια και κάθε λογής καραμέλες που προμηθεύονταν από το εργαστήρι του Αντωνιάδη.



Βέβαια δεν έλειπε «της γριάς το μαλλί» τα ψητά καλαμπόκια και ο ριζοχαλβάς, το σπεσιαλιτέ του πανηγυριού με ονομαστούς τεχνίτες του είδους τους Καλιάντρα και Χατζηκώστα.


Τα μεσημέρια

Τα μεσημέρια, οι πάντα πολλοί παγκυροεπισκέπτες γευμάτιζαν στα εστιατόρια «Ασημάκειο» των αδερφών Δημόπουλου, στου Στέργιου Τσαλέρα, στου Τζίμη Βλαχόπουλου, της Αθηνάς Γκουντή, στο εστιατόριο-χάνι του Κάμινα, στα εστιατόρια της οδού Μ. Αλεξάνδρου του Τέλη Ζουράκα, των αφων Μπινιόλα, των αφων Σαραφόπουλου, του Θανάση Τσπαράζη.

Σύχναζαν ακόμη στις ταβέρνες του Κώστα Ματζίρη, Κώστα Μπισδρέμη και Κώστα Λύχνα όπου πάντα την παράσταση έκλεβε ο ανεπανάληπτος Δήμος.



Τα Λούνα-παρκ στην πλατεία Ωρολογίου

Χρόνο με το χρόνο το πανηγύρι μεγάλωνε. Περισσότεροι επισκέπτες, περισσότεροι πραματευτάδες, περισσότερη ψυχαγωγία. Ο χώρος της πλατείας Αγίου Αντωνίου «μίκραινε». Συζήτηση στη συζήτηση και το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε την απόφαση.

Οι εμποροπαράγκες στην πλατεία Αγ. Αντωνίου και η διασκέδαση – το λούνα-παρκ στην πλατεία Ωρολογίου που ήταν πιο μεγάλη αν και τη διέσχιζε ο δρόμος (Μητροπόλεως προς Κοζάνη). Προστέθηκαν κι άλλα θεάματα-ατραξιόν και παιχνίδια.

Μια πολύχρωμη από τα φώτα αλλά και πολύβουη «πολιτεία» στηνόταν μπροστά από το Δικαστήριο. Χαλασμός Κυρίου στις κούνιες (στυλ καρουζέλ), στις βάρκες που για κουπιά είχαν σχοινιά και «πέταγαν». Στο κέντρο της πλατείας η μεγάλη βαρέλα με τον «Γύρο του θανάτου» και την απογείωση των ντεσιμπέλ. Πιο πέρα σε μια μεγάλη σκηνή (σε παλιότερες εποχές) ο θίασος με πρωταγωνίστρια την «Γκόλφω».



Στην απέναντι πλευρά «οι κρίκοι και τα μπουκάλια», η «ασώματη κεφαλή», αλλά και φακίρηδες που κατάπιναν φωτιά, κλόουν, ζογκλέρ και ταχυδακτυλουργοί. Στην άκρη της πλατείας (προς τη Μπαρμπούτα) σε μεγάλες σκηνές άγρια θηρία και ατραξιόν ο κροκόδειλος. Σημειωτέον ότι τις μέρες του πανηγυριού οι γάτες της Βέροιας λιγόστευαν αισθητά αφού οι πιτσιρικάδες έναντι καλής αμοιβής  «συνέβαλαν» στη διατροφή των αφρικάνικων ζώων.

Όλα αυτά συνέθεταν ένα παζλ ανεπανάληπτο που ήταν η χαρά μικρών και μεγάλων.

Κάποιες βραδιές στην πλατεία Ωρολογίου υπήρχε το αδιαχώρητο. Στα αναψυκτήρια «Ζάππειο» και «Αστόρια» και στο εστιατόριο Χαβάη δεν έπεφτε καρφίτσα. Στα ζαχαροπλαστεία «Βέρμιο» του Κώστα Τσιμογιάννη, «Νέο Βέρμιο» του Γιώργου Ζαφειρογιάννη, το «ΡΕΧ» του Γιάννη Ζώκου αλλά και το «ΛΟΥΞ» του Νίκου Παπαγιαννούλη οικογένειες ξαπόσταιναν για λίγο (παγωτό και γλυκό) για να συνεχίσουν το πέρα-δώθε.

Γύρω στα μεσάνυχτα η κίνηση αραίωνε. Σιγά-σιγά τα φώτα χαμήλωναν, έσβηναν. Οι άνθρωποι του μόχθου μετά τον απολογισμό της ημέρας που έφευγε έπεφταν να ξεκουραστούν. Συνήθως όλοι κοιμούνταν κάτω από τους πάγκους ή στην άκρη μιας σκηνής ή σ’ ένα ράντσο δίπλα από το χώρο εργασίας. Σκληρή ζωή και εποχιακή συνάμα!


Ζωοπανήγυρη στο «Μουαρίφ»

Στην είσοδο της πόλης, εκεί μπροστά από τα Κοιμητήρια όπου υπήρχε μεγάλη αλάνα γινόταν η Ζωοπανήγυρη. Αγοραπωλησίες κάθε είδους οικόσιτων ζώων. Από άλογα και γαϊδουράκια μέχρι αγελάδες και ταύρους και από χήνες, πάπιες, κότες μέχρι γουρουνάκια και κουνέλια.



Μαγική Πόλη

Έτσι κάπως είχαν τα πράγματα το 8-10ήμερο του πανηγυριού! Ήταν μια όαση δροσιάς στην κάψα του καλοκαιριού και όπως έγραψε ο δικός μας Στέλιος Σβαρνόπουλος «Το πανηγύρι είναι το προζύμι της εθνικής συνείδησης, περίφημο για τις εμπορικές δραστηριότητες αλλά και για τις γιορταστικές και λαϊκίστικες εκδηλώσεις, ενώ η Ναουσαία δημοσιογράφος Λευκή Σαμαρά μεταξύ άλλων έγραψε: «Το πανηγύρι άρχιζε την 1η Αυγούστου, γιορτή της Αγίας Σολωμονής και τελείωνε της Παναγίας. Η συγκοινωνία ήταν τα κάρα, τα γαϊδουράκια… Οι Ναουσαίες στο πανηγύρι πήγαιναν αυτές καβάλα στην καλή τη βελέντζα και ο άντρας ακολουθούσε πεζός όλο το δρόμο. Στο πανηγύρι αυτό γινόταν πολύ μεγάλο αλισβερίσι. Όλοι είχαν πουλήσει τη σοδειά τους και πήγαιναν να αξιοποιήσουν τους παράδες τους… Εκτός από ψώνια, πήγαιναν και για να προσκυνήσουν στον Άγιο Αντώνη και στα κελιά του έβαζαν τους αρρώστους να τους κάνει καλά η χάρη του. Έλεγαν πως άμα πίστευαν πολύ, σε σαράντα μέρες γίνονταν καλά!».

Τώρα που ζω το πανηγύρι και τις αναμνήσεις του, νιώθω πόση, σκορπούσε, χαρά και γοητεία σε όλους μικρούς και μεγάλους, άντρες και γυναίκες.

Ήταν μια ΜΑΓΙΚΗ ΠΟΛΗ!!!

Laosnews.gr


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ ΡΟΔΑ ΚΑΙ ΑΚΑΝΘΟΙ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ...

Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024, ώρα 7.00 μ.μ., στην αίθουσα...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ : Παράσταση  διαμαρτυρίας για την υπογραφή των διαπιστωτικών πράξεων  μονιμοποίησης νεοδιόριστων

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ : Παράσταση ...

Από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ν. Ημαθίας,...

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΤΕ ΗΜΑΘΙΑΣ:  Εθελοντική αιμοδοσία σήμερα στη Βέροια

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΤΕ ΗΜΑΘΙΑΣ: Εθελοντική αιμοδοσία...

Σήμερα Τετάρτη 27 Νοεμβρίου από τις  09:00-13:00 το...

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Τσαπανίδης σε ηλικία 85 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Τσαπανίδης σε ηλικία 85 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου...

Εκδήλωση διάχυσης αποτελεσμάτων Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ του Δ. Σχ. Αγίας Βαρβάρας

Εκδήλωση διάχυσης αποτελεσμάτων Ευρωπαϊκού...

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου  στη Δημοτική...

Στην οδό Περγάμου και Σιορμανωλάκη οι εργασίες φυσικού αερίου από 27 έως 30 Νοεμβρίου

Στην οδό Περγάμου και Σιορμανωλάκη οι εργασίες...

Η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας ενημερώνει ότι, ...

ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΕΧΟΒΙΤΩΝ

ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΕΧΟΒΙΤΩΝ

Ο Σύλλογος Λεχοβιτών Αλεξάνδρειας και περιχώρων...

Στον Καναδά για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Στον Καναδά για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του...

Στο Μόντρεαλ του Καναδά βρέθηκε ο Βουλευτής ΝΔ Ημαθίας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...