Τον άμεσο κίνδυνο υπονόμευσης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ ανέδειξε στην τοποθέτησή της στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το ν/σ του υπουργείου Υγείας, η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου.
«Ενώ κατά κοινή ομολογία, μόνο στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας μπορέσαμε να βασιστούμε εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης που έχει πλήξει μέχρι σήμερα οριζόντια την παγκόσμια κοινότητα, η ΝΔ συνεχίζει τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της για την Δημόσια Υγεία, περιορίζοντας το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και κάθε δημόσιο τομέα παραδίνοντάς το σε ιδιώτες ‘κρατικοδίαιτους’ υμέτερους», τόνισε η βουλευτής, προσθέτοντας ότι «η στελέχωση της δημόσιας υγείας, ο εξοπλισμός, οι υποδομές, η εκπαίδευση του προσωπικού, η διοίκηση και τόσοι άλλοι χρήσιμοι συντελεστές είναι ζητήματα πολιτικά και όχι τεχνοκρατικά».
Η κα Καρασαρλίδου εξέφρασε την κάθετη διαφωνία της στην παραχώρηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού στον τομέα της υγείας στον Ο.Δ.Ι.Δ.Υ., όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 αυτού του φορέα, κάτι το οποίο, όπως τόνισε, θα σημάνει ότι αυτή η Α.Ε. θα αξιολογεί, θα ελέγχει και θα αποφασίζει για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ενώ οι Ιδιωτικές Δομές θα αξιολογούνται μόνο αν το επιθυμούν.
Συνεχίζοντας την ομιλία της στηλίτευσε το άρθρο 10 του νομοσχεδίου, βάσει του οποίου θα επιβάλλονται κυρώσεις στους Π.Υ.Υ. (Πάροχοι Υπηρεσιών Υγείας) του Δημοσίου, όταν δεν αξιολογούνται επαρκώς από τους ιδιώτες εμπειρογνώμονες, προβλέπεται μάλιστα μέχρι και ανάκληση της Άδειας Λειτουργίας.
Η βουλευτής Ημαθίας δεν δίστασε να ρωτήσει ευθέως τον Υπουργό Υγείας, αν «νοσοκομεία όπως το Νοσοκομείο Νάουσας, που είναι υποστελεχωμένο με ευθύνη σας και ενδεχομένως δεν θα αξιολογηθεί ως επαρκές ή με θετικό πρόσημο, θα το κλείσετε;».
Όπως η ίδια τόνισε «Ο covid-19, είναι μία ανθρώπινη τραγωδία, έχει όμως δημιουργήσει και μία ευκαιρία γενεών για να οικοδομήσουν έναν πιο ισότιμο και βιώσιμο κόσμο», στη βάση ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου με δίκαιη φορολόγηση του πλούτου και δίκτυα ασφάλειας για μια καθολική ασφάλιση υγείας.
Κλείνοντας την ομιλία της, η κα Καρασαρλίδου αναφέρθηκε στο άρθρο 21 παράγραφος 3 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο: «Το κράτος μέριμνα για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα, για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας, για την περίθαλψη των απόρων», στοιχειοθετώντας έτσι την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου.
Το βίντεο της ομιλίας: