Τηλεδιάσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κ. Γιάννη Μαστρογεωργίου είχε το πρωί της Δευτέρας, 27 Ιουλίου, το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων, «εγκαινιάζοντας» με τον τρόπο αυτό τις εθιμοτυπικές συναντήσεις γνωριμίας, αλλά και κατάθεσης προς την κεντρική διοίκηση, των θέσεων και αιτημάτων του κλάδου.
Στην τηλεδιάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και διήρκησε περισσότερο της μίας ώρας, συμμετείχαν από πλευράς Δ.Σ. του Συνδέσμου, ο πρόεδρος κ. Γιώργος Κατσαΐτης, ο αντιπρόεδρος κ. Μανώλης Χαλκιαδάκης, καθώς και η γραμματέας κ. Νατάσσα Βαφειάδου, ενώ τον Γενικό Γραμματέα, «συνόδευαν» και στελέχη της Γενικής Γραμματείας και Ενημέρωσης.
Όπως ενημερώνει το Δ.Σ. ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων προσήλθε στην τηλεδιάσκεψη με συγκεκριμένη «ατζέντα» θεμάτων, προτάσσοντας, την αναγκαιότητα συγκρότησης Μητρώου των περιφερειακών επιχειρήσεων τύπου, σε αντικατάσταση του υφιστάμενου, με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η ιστορικότητα, η αναγνωσιμότητα και η απασχόληση, που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση του νέου Μητρώου και σειράς εφαρμογών στην συνέχεια. Προϋπόθεση θέσπισης μίας νέας οργανωτικής πραγματικότητας που θα αποτρέπει ελλειπτικές πρακτικές όσον αφορά π.χ. στην κρατική διαφήμιση.
Τα ζητήματα που έθεσε προς τον κ. Μαστρογεωργίου ο ΣΗΠΕ αφορούν επίσης:
• Στην ίδρυση Επιμελητηρίου περιφερειακού Τύπου ώστε να συμβάλει αποφασιστικά στην οργανωτική ανασυγκρότηση του χώρου και την αναβάθμιση της ιδιότητας του Εκδότη και των μελών του γενικότερα
• Στο Πρόγραμμα «μακράς πνοής» για την ενίσχυση του περιφερειακού τύπου- συμπεριλαμβανομένων των Ενώσεων αυτού αλλά και του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου στα Χανιά- αλλά και στην συγκρότηση Ταμείου για τον Τύπο, μέσω του οποίου θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν ποικίλες δράσεις, όπως η ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, έρευνες της κοινής γνώμης κ.α.
• Στην ανάγκη ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο του άρθρου 15 της ευρωπαϊκής Οδηγίας 790/2019 για τα πνευματικά δικαιώματα, ως μέτρο αποτροπής της «λεηλασίας» της δημοσιογραφικής παραγωγής, την αποκατάσταση των δικαιωμάτων και κατ’ επέκταση των πληττόμενων από την αυθαιρεσία επιχειρήσεων Τύπου
• Στην διατήρησης της υποχρέωσης του Δημοσίου να ανακοινώνει και να καταχωρεί μέσω των περιφερειακών εφημερίδων, πρωτίστως για λόγους διαφάνειας και ενημέρωσης. Ο ΣΗΠΕ επανέλαβε την πάγια θέση του της επ’ αόριστον παράτασης της ισχύς της υποχρέωσης, επισημαίνοντας επίσης πως η όποια επ’ αυτού εξέλιξη θα πρέπει να συνεκτιμηθεί κατά την εκπόνηση νέου πλαισίου υποστήριξης του περιφερειακού Τύπου και όχι πριν από την καθιέρωσή του.
Για την επιτυχή έκβαση όλων των προαναφερθέντων ζητημάτων αλλά και τον «εκσυγχρονισμό» των σχέσεων μεταξύ Δημοσίου και των επιχειρήσεων περιφερειακού Τύπου, ο ΣΗΠΕ κατέθεσε την πρόταση συγκρότησης Επιτροπής διαβούλευσης με μέλη, εκπροσώπους των συνεργαζόμενων Φορέων των επιχειρήσεων Τύπου (ΣΗΠΕ, ΕΙΕΤ, ΕΔΙΠΤ), και των Υπηρεσιών των οικείων κυβερνητικών χαρτοφυλακίων, συμφώνως των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών και του διεθνούς υποδείγματος.
Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο κ. Μαστρογεωργίου επεσήμανε την πρόθεσή του να συνεργαστεί με τους εκπροσώπους των περιφερειακών επιχειρήσεων Τύπου για την δημιουργία ενός συλλογικού πλαισίου ρυθμίσεων που αφορούν στον περιφερειακό τύπο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «επικοινώνησης» των θέσεων αυτών και στα αρμόδια Υπουργεία.
Προς τον σκοπό αυτό ο ΣΗΠΕ, θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα τις επαφές του, αρχής γενομένης από τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, κ. Στέλιο Πέτσα και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.