Από τις 15 Απριλίου, είχε ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του συστήματος, στην οποία εντάχθηκαν δύο μεγάλες και ευαίσθητες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αποφάσεων: οι αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης, λόγω θανάτου, για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων και οι αποφάσεις σύνταξης γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση και από τότε η ηλεκτρονική υπηρεσία στον e-ΕΦΚΑ άρχισε να δέχεται τις πρώτες ηλεκτρονικές αιτήσεις ασφαλισμένων. Οι αιτήσεις αυτές καταχωρήθηκαν και επεξεργάστηκαν από το σύστημα «ΑΤΛΑΣ» και μετά από πολλαπλούς ελέγχους, για την ακρίβεια του συστήματος, ήρθε η ώρα για την παραγωγική λειτουργία του. Η νέα λοιπόν ψηφιακή σύνταξη ΑΤΛΑΣ, όπως ονομάζεται, παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και πλέον στο σύστημα εντάσσονται δύο ακόμα μεγάλες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αποφάσεων:
• Οι αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων
• Οι αποφάσεις σύνταξης γήρατος του πρώην ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.
Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2020 να έχουν ενταχθεί στο πληροφοριακό σύστημα ΑΤΛΑΣ όλες οι συντάξεις αναπηρίας κι μέχρι το τέλος του 2021 και όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων γήρατος.
Σύνταξη...με ένα κλικ λοιπόν θα έχουν έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν στο εξής χιλιάδες συνταξιούχοι, χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθούν καμία υπηρεσία και να προσκομίσουν κανένα δικαιολογητικό
«Είναι η αρχή του τέλους της ταλαιπωρίας των συνταξιούχων και μια καλή, πρακτική απόδειξη πως η τεχνολογία μπορεί να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην παρουσίαση του προγράμματος ψηφιακής απονομής συντάξεων «ΑΤΛΑΣ», στο υπουργείο Εργασίας, προσθέτοντας πως πρόκειται για προσωπική δέσμευσή του από τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη ΔΕΘ, η οποία αρχίζει να γίνεται πράξη μέσα σε μόλις 10 μήνες.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το πρόγραμμα ξεκινά με τις αιτήσεις για συντάξεις γήρατος αγροτών και μεταβίβασης λόγω θανάτου, εντός του έτους θα επεκταθεί στις συντάξεις αναπηρίας και γήρατος υγειονομικών, μέσα στο 2021 θα εκδίδονται ψηφιακά και οι συντάξεις μισθωτών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως π.χ. των μηχανικών και μέχρι το τέλος του προγράμματος θα έχουν ενσωματωθεί και οι υπόλοιπες κατηγορίες, όπως οι συντάξεις ελευθέρων επαγγελματιών, νομικών, δημοσιογράφων κ.λπ.
«Το σύστημα ΑΤΛΑΣ καταργεί ουσιαστικά τις ουρές για κατάθεση των 9 δικαιολογητικών που χρειάζονται σήμερα. Παίρνει στους δικούς του ώμους το βάρος τη γραφειοκρατίας, που μέχρι σήμερα λύγιζε τις πλάτες των πολιτών. Όλα τα στάδια της διαδικασίας θα γίνονται στο εξής αυτόματα. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος αναμονής από την αίτηση μέχρι την τελική απόφαση σχεδόν εκμηδενίζεται, από 1,5- έως 2 χρόνια θα διαρκεί λίγες ώρες», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ο ΑΤΛΑΣ θα ανακουφίσει και το Δημόσιο, αφού ο στόχος είναι μέχρι τις αρχές του 2022 να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμα αιτήματα πέραν των 3 μηνών. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση κατά την πρώτη φάση της ψηφιακής σύνταξης θα απονέμονται κατά μέσο όρο 4.000 συντάξεις τον μήνα και θα καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων, ενώ στο τέλος του 2021, αναμένεται να δοθεί ψηφιακά το 80-85% των συντάξεων.
«Η ψηφιακή απονομή σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» αντιμετωπίζει οριστικά το θέμα απονομής σύνταξης στους νέους συνταξιούχους» σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός.
Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι η λύση βρίσκεται στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ». Η αυτοματοποιημένη διαδικασία της απονομής των συντάξεων, εκτός από διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, εγγυάται και μεγάλη εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων. Τη στιγμή που το σύστημα «ΑΤΛΑΣ» θα απονέμει εκατοντάδες συντάξεις καθημερινά, την ίδια ώρα θα απελευθερώνεται ένα έμπειρο και χρήσιμο ανθρώπινο δυναμικό που θα απασχολείται αποκλειστικά και μόνο στα τμήματα απονομής των εκκρεμών συντάξεων.
‘Αρα, σταδιακά και έως την πλήρη λειτουργία του «ΑΤΛΑΣ», ο όγκος των εκκρεμών συντάξεων θα φθίνει συνεχώς, μέχρι την πλήρη εξάλειψή τους. Το σύστημα «ΑΤΛΑΣ» και η ψηφιακή απονομή των συντάξεων αποτελούν αναμφίβολα τον πρώτο και σημαντικότερο ψηφιακό μετασχηματισμό στον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης».
Διαδικασία με ένα κλικ
Η διαδικασία είναι πολύ απλή, καθώς ο ασφαλισμένος απαιτείται να συνδεθεί στην πλατφόρμα Ψηφιακής Απονομής Σύνταξης ΑΤΛΑΣ μέσα από gov.gr κάνοντας χρήση των κωδικών TAXIS και να δηλώσει τον ΑΜΚΑ του και το email του. Στη συνέχεια, ο δικαιούχος συμπληρώνει τις πληροφορίες που του ζητούνται ανάλογα με το είδος της αίτησης και προχωρά στην υποβολή της.
Οι αποφάσεις χηρείας και γήρατος πρώην ΟΓΑ χωρίς χρόνο διαδοχικής ασφάλισης εκδίδονται αυτόματα μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας ψηφιακής απονομής ΑΤΛΑΣ. Κάθε απόφαση γνωστοποιείται αποκλειστικά στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει ο ασφαλισμένος.
Για τα υπόλοιπα αιτήματα συνταξιοδότησης ισχύουν ότι ισχύει σήμερα, δηλαδή μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του e-ΕΦΚΑ ή του μηχανογραφικού συστήματος του Δημοσίου τομέα (ΓΓΠΣ).
Σε ό,τι αφορά στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης από 1.1.2017 προβλέπεται ότι για τις συντάξεις χηρείας και γήρατος του πρώην ΟΓΑ, οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν νέα αίτηση με την ημερομηνία που κατέθεσαν την αρχική προκειμένου να λάβουν και τα αναδρομικά.
Αχτσιόγλου: «Μικρό καλάθι
για τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης»
Ως «επικοινωνιακή φιέστα» χαρακτήρισε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου την παρουσίαση του προγράμματος ψηφιακής απονομής συντάξεων «ΑΤΛΑΣ», τονίζοντας οτι «οι κύριοι Μητσοτάκης και Βρούτσης αναφέρθηκαν μόνο στη δήθεν «νέα» ψηφιακή σύνταξη, αποκρύπτοντας, όμως, αφενός ότι το έργο είχε προετοιμαστεί στο σύνολό του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου ότι προς το παρόν αφορά μόνο μερικές εκατοντάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης».
Και κατέληξε: «Συστήνουμε σε εργαζόμενους και συνταξιούχους να κρατάνε μικρό καλάθι για τις υποσχέσεις Βρούτση-Μητσοτάκη καθώς τα μόνα έργα που έχουν μέχρι στιγμής να επιδείξουν είναι το σκάνδαλο του «σκόιλελικικού» και η αύξηση των εκκρεμών συντάξεων κατά τουλάχιστον 50%».