Κοντόμεσο εφαρμοστό μπούστο, φαρδιά φούστα με καλοσιδερωμένες πιέτες, πλούσιο χρυσό κέντημα και δαντέλα σε πολλούς και περίτεχνους συνδυασμούς, είναι ορισμένα μόνο από τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής φορεσιάς της Νάουσας, που αποτύπωσαν σε ψηφιακή μορφή μαθητές της Β’ και Γ’ γυμνασίου της περιοχής, χαρίζοντάς της την πρωτιά στην online παγκόσμια βιβλιοθήκη τρισδιάστατων μοντέλων.
Το μαφέσι -το μεταξωτό τετράγωνο ύφασμα που το δίπλωναν σχηματίζοντας ένα λεπτό ζωνάρι- τα κισμιρένια μανικάκια, το σπάνιο βελούδο και το κεφαλοκάλυμμα με φούντα «μάγεψαν» όλον τον κόσμο, με αποτέλεσμα η ψηφιακή παραδοσιακή φορεσιά της περιοχής να διακριθεί.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο μηχανολόγος μηχανικός Αλέξανδρος Μπασιακούδης, ο οποίος συντόνισε εθελοντικά τη δραστηριότητα, εξήγησε πως στόχος ήταν να έρθουν κοντά οι μαθητές τόσο με τη νέα τεχνολογία όσο και με τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά.
Η ψηφιοποίηση διήρκησε δύο βδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων τα παιδιά σκάναραν τρία αντικείμενα: δύο μηχανήματα της βιομηχανικής κληρονομιάς της Νάουσας, της κλωστοϋφαντουργίας, καθώς και μία τοπική φορεσιά. Χορεύτρια από το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας ντύθηκε με την παραδοσιακή φορεσιά και αποτυπώθηκε τρισδιάστατα η γεωμετρία της ίδιας, με τη φορεσιά και τα χρώματα. «Ανεβάσαμε αυτό το μοντέλο στο ίντερνετ και στην παγκόσμια κατάκτηση της online βιβλιοθήκης, τη μεγαλύτερη στα 3D μοντέλα, κατέκτησε την πρώτη θέση», ανέφερε ο κ. Μπασιακούδης.
Σε εκδήλωση που έγινε χθες, στη Νάουσα, ο δήμαρχος Νίκος Καρανικόλας σημείωσε πως η δράση του Let' Scan έχει ήδη «αγκαλιαστεί» από τον δήμο και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί, με σκοπό να αφήσει το αποτύπωμά της στην πόλη. Στόχος της δημοτικής αρχής, όπως είπε, είναι να δημιουργηθεί ψηφιακός χάρτης με τις καινοτόμες αυτές δράσεις, ώστε να αποτυπωθούν ψηφιακά όλα τα σημαντικά μνημεία, τα τοπόσημα, τα παραδοσιακά αντικείμενα κ.ά, που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία του Δήμου Νάουσας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ